Računalništvo, telefonija
15.03.2018 11:43

Deli z drugimi:

Share

Pametna očala, ki bi nekoč lahko zamenjala vaš računalnik

Pametna očala, ki bi nekoč lahko zamenjala vaš računalnik
Pametna očala, ki bi nekoč lahko zamenjala vaš računalnik

Toshiba pripravlja nova pametna očala DynaEdge, ki na enem očesu omogočajo prikazovanje programske opreme Windows 10 v 640×360 resoluciji. Kot lahko vidimo so pravokotno oblikovana očala podobna običajnim, vendar z eno veliko razliko, in sicer vsebujejo Windows računalnik v vsem svojem obsegu. Po Toshibinih podatkih z enim polnjenjem očala zdržijo do 4 ure uporabe. Očala DynaEdge so trenutno namenjena zgolj velikim korporacijam in podjetjem – ne pa komercialni rabi potrošnikov.

Prihodnost, ki jo je obljubil Google Glass, še vedno ni prišla. Še vedno nimamo veliko izbire, ko govorimo o pametnih očalih, ki bi bile vsaj približno uporabne in pametne. Celo očala Google Glass so potrebovala kar nekaj popravkov in izboljšav v laboratoriju. Če ste slučajno veliko podjetje ali korporacija si morda lahko privoščite ščepec te prihodnosti, prav tako se vam hitro povečajo alternative izbire.

Najnovejši poizkus na področju pametnih očal prihaja s strani Toshibe, japonskega konglomerata, ki je še posebej znan po svojih visoko kvalitetnih prenosnikih in polprevodnikih. Sedaj so se odločili, da pripeljejo pametna očala na delovno mesto – v tovarne, proizvodne linije itd.

Toshibin generalni izvršni direktor v ZDA, Mark Simons, je za Business Insider povedal, da se najnovejša linija Toshibnih produktov imenuje dynaEdge AR Smart Glasses. Dve leti je trajal razvoj dotičnega izdelka, ki še zdaleč ni končan. “Naša vizija je, da je to novi prenosnik. Postal bo vseprisoten”, pravi Simons. Gre v bistvu za računalnik za vaš obraz. Očala dynaEdge ponujajo Windows strojno opremo, ki se lahko primerja z večino prenosnikov na trgu.

Predstavljena pametna očala za zdaj niso dostopna za vse. Trenutno Toshiba izvaja interno testiranje, prav tako pa pošiljajo prve produkte v omejenih količinah do podjetij, ki so že Toshibini partnerji, kupci ali dobavitelji.

Kaj vse moramo vedeti, preden se odločimo za nakup (čez nekaj let)?

Računalniško grafiko lahko pametna očala DynaEdge prikažejo zgolj ne enem očesu in ne na obeh. V tem so si podobne z očali Google Glass. Na drugi sliki lahko vidimo samo optični modul, ki je nastal v sodelovanju s podjetjem Vuzix. Modul ima vgrajeno 5MP kamero z bliskavico, kar omogoča solidne fotografije.

Očala so preko USB kabla povezana na napravo v velikosti iPod-a, ki vsebuje celoten Windows računalnik. Po Toshibinih podatkih bi naj življenjska doba baterije varirala od uporabe aplikacij, vendar naj bi v primeru normalne rabe zdržala 4 ure. Kot lahko vidimo na sliki je Toshibin “disk” z Windows računalnikom po specifikacijah primerljiv z nekaterimi najboljšimi računalniki. Nošenje tega dodatka ne predstavlja ravno največjega ugodja, vendar pa lahko disk pospravimo v torbico, ki jo pripnemo na pas.

Toshiba že razmišlja o potencialnih načinih uporabe novega sistema. Recimo delavci na gradbiščih bi lahko preko pametnih očal DynaEdge v “real-time” pridobivali vse potrebne informacije o delu in aktivnostih, ki jih čakajo. Uporabniki Windowsa si verjetno le stežka predstavljamo, kako bi na očalih lahko uporabili celoten vmesnik, zato se je Toshiba lotila razvoja programske opreme, ki je bolj uporabna in prilagojena za očala – dynaTrace.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901