Računalništvo, telefonija
07.11.2018 11:00

Deli z drugimi:

Share

Soundbrenner: prva pametna ura za vse glasbenike

Soundbrenner: prva pametna ura za vse glasbenike
Soundbrenner: prva pametna ura za vse glasbenike

Soundbrenner je na sceno nosljive tehnologije stopil z nosljivim metronomom Pulse, s katerim glasbeniki ujamejo pravi ritem med igranjem inštrumentov. Danes, nekaj let pozneje in 60.000 izdelkov Pulse pozneje, se Soundbrenner vrača z novo nosljivo napravo namenjeno glasbenikom. Pametna ura Soundbrenner Core, na voljo na spletni platformi Kickstarter, je lahko vaša za 159 ameriških dolarjev (preračunanih 140 eur). Kompatibilna je z originalnim metronomom, uporabljamo pa jo lahko tudi kot običajno uro.


Soundbrenner Core je na voljo v dveh različnih verzijah: navadna izdaja s petimi dodatki (silikonski pašček, polnilni kabel, ušesne blazinice, magnetni uglaševalnik in daljši pas preko telesa) in jeklena izdaja s sedmimi dodatki – prej naštetih osnovnih pet in še dodatno usnjeni pašček za uro in nosilna torba. Novi “twist” uglaševalnik lahko glasbenik pripne na inštrument s pomočjo magnetov, na ekranu pa potem vidimo vizualni prikaz uglaševanja, da lahko glasbenik ujame prave tone. Merilnik decibelov je prav tako uporaben za to, da nas opozori, ko glasba postane preglasna, da lahko vstavimo ušesne čepke.


Kar se tiče samih lastnosti pametne ure lahko od Soundbrenner Core-a pričakujemo samo osnovne stvari – obvestila, alarme in seveda čas. To seveda ne pomeni, da gre za slabo uro, namreč zavedati se moramo, da je dotični model namenjen glasbenikom, vse ostale “klasične” lastnosti pametne ure pa so tam za to, da je uporabniška izkušnja karseda celostna. Baterija je zelo solidna, namreč zdrži približno tri dni normalne rabe, seveda pa je poraba energije odvisna od tega, kaj vse uporabljamo in koliko. Omeniti velja še “trener ritma”, ki vsakemu glasbeniku pomaga do boljšega igranja inštrumenta.

Kaj ima Soundbrenner Core skupnega s predhodniki?

Core ima veliko skupnega s svojimi predhodniki. V bistvu je naprava rasla iz predhodnih poizkusov, kar je privedlo do resnično kvalitetne pametna ura za vse glasbenike. Še vedno deluje kot metronom, s katerim lahko ritem vnesemo v uro, kompatibilna pa je s praktično vsemi priznanimi znamkami inštrumentov, kar pomeni, da ne bi smeli imeti težav pri usklajevanju naprav.

Florian Simmendinger, glavni izvršni direktor podjetja Soundbrenner, je za portal Wareable povedal, da je Core tista naprava, ki so si jo v podjetju že dolgo časa želeli. Najprej so ugotovili, da bo razvoj potekal nekoliko dlje kot sprva načrtovano in zato je najprej nastala naprava Pulse. “V mislih smo vedno imeli večjo verzijo, vendar smo namerno omejili velikost”, je povedal Simmendinger. “Menim, da veliko kampanij na različnih platformah kot je Kickstarter naredijo ravno to napako, da si takoj želijo vse. Prehitro želijo dokončati zadevo, ki še potrebuje razvoj in potem končni rezultat ni takšen kot bi si želeli. Mi smo na tej točki definitivno dobili dober nasvet, ki smo ga upoštevali in zato te napake nismo ponovili”.


Namesto tega je ekipa, ki stoji za uro Soundbrenner Core, morala za Pulse uporabiti intuicijo, medtem ko je pri Core-u bila prisotna večja količina investicije, ustvarjalci so imeli več izkušenj in tudi uporabniki so že lahko podali mnenje glede prve naprave. Soundbrenner je prodal preko 60.000 enot Pulse-a in prejel kar 10.000 e-mail sporočil z raznoraznimi komentarji, mnenji, kritikami in pohvalami produkta. Simmendiger pravi, da so prebrali prav vsako sporočilo, kajti vse te informacije so jim prišle še kako prav pri novi pametni uri Core, za katero je bilo potrebne veliko potrpežljivosti in razvoja predhodnih komponent.


Že res, da je Core namenjen glasbenikom, vendar to še ne pomeni, da morajo ti biti mojstri oz. glasbeniki z naprednim znanjem. Ciljna publika so vsi, od amaterjev in začetnikov, ki šele stopajo na glasbeno sceno oz. se šele učijo igranja na inštrumente, do profesionalcev, ki morda mislijo, da vedo vse, pa Soundbrenner trdi drugače. Simmendinger sicer priznava, da se je njihov produkt do zdaj bolje prijel med profesionalci, kar pa ne sme odvrniti začetnikov, da vsaj probajo. Glavni razlog, zakaj je temu tako vidi v tem, da se začetniki učijo od učiteljev in mentorjev, ki jih hkrati usmerjajo, katero napravo in tehnologijo uporabiti. Sam meni, da se bo to sčasoma spremenilo, ko bo vse več ljudi sprobalo Soundbrenner nosljivo napravo.


Zakaj “sofinancirati projekt”?

Kljub temu, da je Soundbrenner že enkrat šel skozi fazo “crowdfundinga”, Simmendinger pravi, da je s pametno uro Core 1000% več dela kot je bilo s Pulse-om. Eden glavnih razlogov so višji cilji in večje ambicije, ki si jih je ekipa zastavila v sklopu novega projekta. Ne smemo pa pozabiti tudi na več resursov že v samem štartu, ki se sicer zdijo takole na prvi pogled super stvar, vendar so hkrati tudi veliko breme in pritisk, kajti več virov pomeni večja pričakovanja.


Podjetje je do danes izdelalo kar 20 prototipov in trenutno s fazi širjenja, in sicer bodo ekipo med drugim sestavljali industrijski dizajner na Japonskem, električni inženirji na Kitajskem, potem pa so tukaj še mehanični dizajnerji in skupina oboževalcev, ki bo ekipi pomagala, da doseže Kickstarte cilje. Glede na to, da imajo do konca Kickstarter kampanje še 15 dni in da so do zdaj uspeli zbrati 421.000 ameriških dolarjev (preračunanih 370.000 eur), se jim ni potrebno ničesar bati, kajti cilje so že presegli 8-krat. Če primerjamo znesek s tem, ki ga je dobil Pulse na platformi IndieGoGo pred nekaj leti, je ta dva-krat večji.


Ves ta zbrani denar bo šel v razvoj pametne ure Core. Ekipa bo največji delež namenila sami proizvodnji, programski opremi in mobilni aplikaciji. Potem pa sledijo še specifične komponente in njihova sestava. Simmendinger pravi, da čeprav se morda zbrani znesek na Kickstarterju sliši velik, vendar verjame, da od njega ne bo ostalo ravno dosti. Dejstvo je, da proizvodnja produkta stane veliko, podjetje pa si ne sme privoščiti nobenih napak.


Ekipa Soundbrenner poziva vse glasbenike, da vsaj razmislijo o njihovem produktu. Pametna ura je opremljena z vsemi orodji, ki jih dober glasbenik potrebuje, poleg tega pa so celoten paket uspeli spraviti na majhno velikost. Ena ključnih konkurenčnih prednosti Soundbrennerja je, da so že preživeli eno serijo množičnega financiranja, kar pomeni, da so ena redkih podjetij, ki dejansko razume, kako stvar deluje in kako zadovoljiti vse deležnike, ki na tak ali drugačen način sodelujejo pri projektu. Pametna ura Core ima pred seboj še kar nekaj dela, da bomo na koncertih po vsem svetu lahko opazili glasbenike s simpatično uro na roki.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več