Računalništvo, telefonija
26.10.2018 09:53

Deli z drugimi:

Share

Pametni telefon in generacija Z korenito spreminjata svet

Uporaba pametnega mobilnega telefona se še vedno povečuje in sedaj dosega 84 odstotkov slovenskih uporabnikov interneta.
Uporaba pametnega mobilnega telefona se še vedno povečuje in sedaj dosega 84 odstotkov slovenskih uporabnikov interneta.

Raziskava iPROMa in Valicona Medijska potrošnja 2018 je pokazala, da je pametni mobilni telefon prevzel prvo mesto ter postal prva in glavna naprava pri dostopu do digitalnih vsebin. Televizija v primerjavi z letom 2014 beleži padec dosega, a še vedno ostaja med mediji z najvišjim dosegom med uredniškimi medijskimi vsebinami, medtem ko novičarski portali, spletne strani in družbena omrežja beležijo njegovo rast.

Splet in uporaba digitalnih medijev

Povečujeta se tudi obisk spletnih trgovin ter uporaba klepetov in video klicev. Med posameznimi generacijami, vključenimi v raziskavo podjetij iPROM in Valicon, se pojavljajo značilne medgeneracijske razlike, saj med mlajšimi generacijami, predvsem pri generacijah Y in Z, že danes beležimo drugačne, manj linearne vzorce medijske potrošnje.

“V zadnjih dveh desetletjih sta medijski zemljevid najbolj korenito preoblikovala splet in uporaba digitalnih medijev. V prvem desetletju sta imela zagotovo največ vpliva na tiskane medije, v zadnjih letih pa so se začele dogajati spremembe tudi pri nakupni poti in sočasni uporabi drugih medijev, kot je televizija. Sodoben potrošnik postaja vsepovezan in zato danes podjetja oziroma blagovne znamke z njim komunicirajo integrirano, prek različnih točk stika. To potrjujejo tudi naše raziskave o medijski potrošnji in nakupni poti slovenskega potrošnika, ki jih v iPROMu izvajamo v sodelovanju z raziskovalno hišo Valicon,” pojasnjuje Leon Brenčič, direktor odnosov z naročniki v iPROMu.


Pametni mobilni telefon spreminja svet

Spremembe v uporabi tehnologije oziroma naprav so prvi kazalnik trendov medijske potrošnje. Uporaba pametnega mobilnega telefona se še vedno povečuje in sedaj dosega 84 odstotkov slovenskih uporabnikov interneta. Indeks rasti pri tem je 148 (v 2014 je bil doseg 57 odstotkov). Raziskava kaže, da je uporaba ostalih vrst naprav, kot so namizni, prenosni in tablični računalniki, rahlo upadla. Na prvi pogled je to morda nenavadno, vendar v povprečju in najpogosteje še vedno uporabljamo dve napravi. Glede na to je mogoče zaključiti:

  • Mobilni telefon je prva in glavna točka stika z digitalnimi kanali. Mobilni telefon je naprava, ki je vedno pri roki in jo potrošnik jemlje vedno s seboj. Je najbolj osebna naprava, ki zato z uporabo različnih dodatnih funkcionalnosti in aplikacij omogoča največjo stopnjo personalizacije.
  • Povprečen potrošnik niti ne povečuje niti ne zmanjšuje števila zaslonov v uporabi. Zaradi vedno pomembnejše vloge pametnega mobilnega telefona posamezniki prilagajajo uporabo sekundarnih naprav.

Slovenski spletni uporabniki v običajnem dnevu v največji meri uporabljajo elektronsko pošto (63 %), družbena omrežja (57 %), brskajo po spletnih straneh (52 %), berejo novice na novičarskih portalih (50 %) in gledajo televizijo (47 %).

Na vrhu sta pregledovanje pošte in družbena omrežja

V zadnjih štirih letih so se povečali dosegi naslednjih aktivnosti in vsebin v digitalnim medijih: uporaba spletne trgovine in spletnih strani o izdelkih, video vsebine in storitve klepetov (chat). Storitve klepetov sedaj dosežejo 37 odstotkov posameznikov v običajnem dnevu (v 2014 22 %), video vsebine in spletne trgovine pa 41 odstotkov posameznikov (v 2014 spletne trgovine 28 % in video vsebine 33 %). Na samem vrhu medijskih vsebin ostajajo branje in pregledovanje elektronske pošte, uporaba družbenih omrežij, brskanje po spletnih straneh in branje novičarskih portalov. Uporaba oziroma gledanje televizije v običajnem dnevu je po podatkih letošnje raziskave v primerjavi z 2014 nekoliko nižje, in sicer je doseg v običajnem dnevu sedaj 47-odstoten (v 2014 60 %). Kljub temu televizija med medijskimi (uredniškimi) vsebinami ostaja medij z najvišjim dosegom, pri čemer med gledalci televizije na podlagi spodbude, ki jo dobijo ob gledanju televizije, kar 74 odstotkov išče dodatne informacije prek pametnega telefona ali tablice in 55 odstotkov prek računalnika.

Generacija Z bo medijsko potrošnjo korenito spremenila

Kdo manj gleda televizijo oziroma je sploh ne gleda (več)? Najbolj zaslužni za nižji doseg televizije v običajnem dnevu so najmlajši potrošniki oziroma generacija Z, v katero sodijo mlajši od 22 let. Generacija Y (stari med 22 in 35 let) je že spremenila navade medijske potrošnje, vendar bo generacija Z najverjetneje tista, ki bo medijsko potrošnjo še bolj korenito spremenila. Video vsebine skupaj z video pretočnimi vsebinami, kot je YouTube (66 %), so tista aktivnost na spletu, ki to generacijo najbolj razlikuje od starejših. Skupaj z uporabo družbenih omrežij (68 %) je to drugouvrščena medijska aktivnost glede na doseg v običajnem dnevu.

Osnova (r)evolucije medijske potrošnje je nastavljena, vendar se ta ne bo zgodila takoj. Bolj intenzivno se bo uveljavljala z odraščanjem zdajšnje generacije Z. Storitev časovnega zamika, ki se je v zadnjih nekaj letih razširila tako rekoč na večini IPTV-priključkih, je že nakazala smer sprememb. Razvoj in intenzivna uporaba pretočnih video vsebin skozi plačljive ali brezplačne storitve pa nas vodita v nekakšno ‘uberizacijo’ medijskega prostora. Brez večjega tveganja je mogoče zaključiti, da bo medijska krajina čez štiri leta bistveno drugačna od današnje,” zaključuje Matjaž Robinšak, partner v raziskovalni hiši Valicon.




Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več