Računalništvo, telefonija
17.03.2018 09:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Platforma, ki bo za vedno spremenila spletno nakupovanje

..Slovensko podjetje Eligma obljublja, da bo sprožilo novo revolucija na področju trgovine..
Platforma, ki bo za vedno spremenila spletno nakupovanje
Platforma, ki bo za vedno spremenila spletno nakupovanje

Včasih smo poznali le fizično nakupovanje. Torej, da smo se odpravili v trgovino, pogledali, kaj tam ponujajo in, če nam je bilo kaj všeč, oziroma če smo našli, kar smo iskali, to kupili. Takšno nakupovanje je terjalo kar precej našega časa in energije, pri tem pa smo bili tudi omejeni zgolj na ponudbo relativno maloštevilnih trgovin v naši bližnji okolici.

Potem se je pojavila televizijska prodaja. Pri tem je šlo za ponudnike oziroma prodajalce, ki so oglaševali svoje izdelke na televiziji, naročevali pa smo jih lahko prek telefona iz udobja domačega naslonjača. To je pohitrilo nakupovanje in nam prihranilo kar nekaj prostega časa. Težava je bila le v tem, da je šlo za precej omejeno ponudbo izdelkov. Kupili smo lahko le tistih nekaj stvari, ki so jih prodajalci prikazovali v svojih televizijskih spotih.

Spletno nakupovanje ima številne prednosti …

Z razvojem interneta pa je prišla nova prelomna točka, saj je zaživelo spletno nakupovanje, ki je danes že preseglo “tradicionalno” nakupovanje z obiskom trgovin. Spletno nakupovanje je prineslo številne prednosti. Z njim so se tako rekoč vsakomur “odprla vrata v svet”, saj to navadno ni omejeno z lokacijo kupca. Tudi če na primer živite v Sloveniji, lahko kupujete izdelke iz ameriških in drugih trgovin. S tem povezana je tudi ponudba izdelkov. Pri spletnem nakupovanju niste omejeni na ozko ponudbo lokalnega trgovca, ampak imate dostop do tisočerih izdelkov vseh vrst, barv in velikosti. Če stvari, ki jo iščete, ne najdete v eni spletni trgovini, enostavno in instantno “skočite” v drugo.

Spletne trgovine so tudi ves čas odprte. Pri fizičnih trgovinah ste omejeni z njihovim delovnim časom, pri spletnih trgovinah pa teh omejitev ni. Po nakupih se lahko enostavno odpravite, ko imate čas. Tudi če je to šele ob 2. uri zjutraj. Pri tem pa lahko tudi instantno plačate z različnimi plačilnimi sredstvi, kot so na primer kreditne kartice. To omogoča tudi, da kupite darilo za svojega bližnjega in izberete, da ga trgovina zavitega pošlje kar na njegov dom in ga tako še bolj preseneti. S spletnim nakupovanjem pa nenazadnje tudi prihranite svojo energijo. Ni se vam namreč treba obleči in odpraviti v nakupovalne centre, polne gneče, ampak vse lahko počnete kar v udobju svoje dnevne sobe ali spalnice. In to ne samo na računalnikih, ampak tudi na telefonih.

… a tudi pomanjkljivosti

Vendar pa tudi spletno nakupovanje ni brez težav. Oziroma so nekatere njegove pozitivne lastnosti tudi dvorezen meč. Glavna med njimi je prav pestrost ponudbe. Kot rečeno, spletne trgovine ponujajo množico izdelkov. To je sicer super, saj kupec lahko v trenutku dobi, kar želi, vendar pa je velikokrat problem nepreglednost ponudbe.

Vzemimo praktičen primer. Odločili ste se za nakup prenosnega računalnika. V spletni brskalnik vpišete, kar želite, in ta vam vrne malo morje bolj ali manj ustreznih rezultatov. Med njimi seveda tudi desetine, če ne stotine spletnih trgovin, ki prenosne računalnike prodajajo. Vi seveda želite dobiti najboljšega možnega za čim nižjo ceno. Tu pa se začne tisti naporni del. Če vam ni vseeno za vaš denar in želite zanj iztržiti čim več, vas čaka veliko dela pri pregledovanju ponudb. Če želite najti najbolj optimalno, vam to lahko pobere ogromno časa, živcev in tudi energije. Navadno boste morali preklikati kar precejšnje število strani, da se dokopljete do “svetega grala”, kar seveda lahko traja ure in ure.

Prepustite iskanje umetni inteligenci

Ta problem je prepoznala tudi nadobudna skupina slovenskih podjetnikov, ki se je odločila temu narediti konec. Odločili so se razviti platformo, ki bo ta problem rešila in olajšala spletno nakupovanje tako. Eligma, kot se platforma imenuje, bo temeljila na tehnologiji blockchain, ki jo bo povezala z umetno inteligenco, in bo uporabniku omogočila, da instantno najde najboljše ponudbe za izdelke, ki jih potrebuje v svojem gospodinjstvu. Na ta način pa bo uporabniku “kupila” še eno pomembno stvar, in sicer čas. Z uporabo Eligme uporabnik ne bo več rabil izgubljati časa za nakup nekatrih najbolj osnovnih svari, saj mu bo te instantno poiskala sama platforma. V podjetju platformo tako predstavljajo kot nekakšnega osebnega tržnega agenta, ki vam bo poiskal najbolj ustrezne in smislne ponudbe za katerikoli izdelek. Pri tem pa platforma ne bo upoštevala le cene, ampak tudi stroške dostave, dostopnost, kakovost izdelka in tudi dolžino garancije, za kar bo v ozadju skrbel poseben algoritem.

Osebni prodajni svetovalec

Ko se boste odločili za nakup izdelka, pa ga bo platforma samodejno shranila v vaš osebni inventar, kjer bo s pomočjo tehnologije blockchain ves čas vodila evidenco vašega imetja in vam pomagala pri upravljanju vaše lastnine. V osebni inventar na platformi boste sicer lahko naložili tudi stvari, ki ste jih kupili drugje, na primer v fizični trgovini. Tako boste imeli na enem mestu pregled nad vsemi svojimi stvarmi in še pomembneje, nad njihovo trenutno vrednostjo.

Eligma bo namreč znala tudi samodejno izračunati aktualno vrednost vsakega izdelka glede na njegovo starost in vam v duhu tega tudi predlagati, kdaj se ga najbolj splača prodati naprej na trgu rabljenih stvari, ki bo prav tako vkomponiran kar znotraj platforme. Eligma bo tako predstavljala eno velikansko tržnico, kjer boste lahko kupovali nove in rabljene izdelke ter jih tudi prodajali oziroma poklanjali naprej. Za aktivno uporabo pa boste v sklopu največjega programa zvestobe udi nagrajeni s kriptožetoni ELI, ki jih boste lahko uporabili za opravljanje dejavnosti na platformi.

Prednost Eligme je v njeni zmožnosti ponuditi ljudem tisto, česar ne morejo kupiti – čas. Sledi našim nakupom in nam zagotavlja boljši pregled našega imetja. Izračuna vrednost izdelkov, ki jih imamo, in predvidi najprimernejši čas za njihovo prodajo. Tako bo imelo z Eligmo vsako gospodinjstvo možnost dodatnega zaslužka,” nam je pojasnil izvršni direktor in eden od ustanoviteljev Dejan Roljič, ki se je proslavil že z vodenjem največjega podjetniškega pospeševalnika pri nas, ABC Acceleratorja.

En račun za vse spletne trgovine

Ena najboljših lastnosti Eligme je, da se vam za različne spletne nakupe ne bo več treba registrirati v različnih spletnih trgovinah, saj boste do ponudbe vseh globalnih ponudnikov, kot so Amazon, Alibaba in eBay, dostopali kar prek Eligme. Pri tem pa boste imeli na voljo tudi plačevanje s kriptovalutami, tudi če sama spletna trgovina tega še ne bo podpirala.


Kriptovalute za vsakodnevne transakcije v prvem Bitcoin mestu na svetu

Razvijalci Eligme so ravno pretekli teden napovedali začetek testiranja prve od številnih funkcionalnosti platforme – sistem EliPay. Sistem, s katerim želijo vzpodbuditi uporabo kriptovalut pri vsakodnevnih opravilih, bodo od aprila dalje testirali v prvem Bitcoin mestu na svetu, v BTC City Ljubljana.

Del njihove zgodbe lahko postanete tudi vi

Ker razvoj takšne platforme ni mačji kašelj in terja veliko znoja, časa in denarja, bo podjetje na začetku svoje poti iskalo tudi podporo svojih bodočih uporabnikov, ki v njej prepoznajo potencial. Da bi razvili kar se da dobro tehnološko rešitev, ki bi začrtala nove smernice nakupovanja ter rešila težave, ki pestijo današnjo trgovino, bo podjetje 17. aprila začelo zbirati dodatna sredstva z javno množično prodajo. Prvi podporniki pa bodo lahko razvoj platforme podprli že 20. marca s sodelovanjem v predprodaji kriptožetonov ELI.

Za Eligmo sicer stojijo že omenjeni Dejan Roljič, Matej Gregorčič, ustanovitelj in izvršni direktor uspešnega mladega podjetja Viberate, in Jože Mermal, izvršni direktor in predsednik podjetja BTC d. d. Pri razvoju sodelujejo tudi z uglednimi tujimi posamezniki in organizacijami, kot sta Andy Baynes iz podjetja Nest-Google-Alphabet in Peter Moricz iz podjetja ChainX.

Če se želite tudi vi pridružiti njihovi poslovni ideji ali želite izvedeti več o projektu, lahko več informacij dobite na njihovem Facebooku, Twitterju, YouTubu, LinkedInu, Redditu, Telegramu in seveda na njihovi spletni strani eligma.io.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več