Računalništvo, telefonija
26.02.2015 11:46

Deli z drugimi:

Share

Po telefonu, avtu in hiši bomo v splet povezali še človeško telo?!

V času, ko se internet stvari razvija in postaja internet nas samih (ang. Internet of Us), so se varnostni strokovnjaki Kaspersky Laba združili s švedsko bio-hekersko skupnostjo BioNyfiken, da bi odkrili razsežnosti povezovanja človeškega telesa z internetom.
Po telefonu, avtu in hiši bomo v splet povezali še človeško telo?!
Po telefonu, avtu in hiši bomo v splet povezali še človeško telo?!

Čeprav so bili nekoč ljudje, nadgrajeni s tehnološkimi napravami, omejeni na hollywoodske uspešnice in znanstveno fantastične romane, se danes njihovo število povečuje. Zahvaljujoč napredku in vse pogostejšemu vsajanju pripomočkov v človeško telo – na primer srčnih spodbujevalnikov, inzulinskih črpalk, slušnih aparatov in sistemov globoke možganske stimulacije – je na svetu vedno več ljudi, ki bi jih lahko vsaj delno obravnavali kot stroje.

Toda nedavna medijska poročanja opisujejo drugačno vrsto nadgradnje človeka. Gre za ljudi, ki si tehnološke naprave v svoje telo ne vsadijo zaradi zdravstvenih razlogov, ampak preprosto zaradi večjega udobja v vsakdanjem življenju. Ljudje s pametnimi vsadki nadzorujejo ključavnice, nakupujejo in dostopajo do računalniških sistemov že z zamahom roke. Postavlja se torej vprašanje, ali v situaciji, ko človeško telo vsebuje vedno večje količine osebnih podatkov, obstaja razlog za skrb.

BioNyfiken, švedska bio-hekerska skupnost, je vodilna na področju normalizacije fenomena čipiranja in krepitve njegove množične dostopnosti. V skupnosti menijo, da podkožni vsadki niso bistveno drugačni od nošenja uhanov ali tetoviranja telesa. Zato predvidevajo, da se bo v prihodnje vse več ljudi odločalo za vsadke, ki bodo združljivi s tehnologijo NFC in bodo vsebovali številne informacije.

Patrick Mylund Nielsen, starejši varnostni raziskovalec pri Kaspersky Labu, je dejal: »Trend v svetu interneta stvari je ustvarjanje izdelkov in njihovo čim hitrejše umeščanje na trg. Pri tem vprašanje varnosti pogosto sledi veliko kasneje ali je celo spregledano. In čeprav je bila nadgradnja človeškega telesa (ang. bio-augmentation) od nekdaj tema znanstvene fantastike, ni veliko zgodb, ki bi obravnavale posledice za vsakdanje življenje. Kaj se zgodi, ko so zasebni ključi vsajeni pod kožo? Lahko nekdo postane moja virtualna kopija že s tem, ko se rokuje z mano? Kdo mi lahko sledi na vsakem koraku? Beseda »nyfiken« v švedščini pomeni »radoveden«, in ko gre za odgovore na ta vprašanja, posameznik prav gotovo to tudi je.«


»Tehnologija se že dogaja,« pravi Hannes Sjoblad, eden izmed ustanoviteljev skupnosti BioNyfiken in dodaja, »priča smo hitro rastoči skupnosti ljudi, ki eksperimentira z vsaditvijo čipov. Ti omogočajo uporabnikom hitro in enostavno izvajanje različnih vsakdanjih opravil, na primer dostopanje do varovanih zgradb, odklepanje osebnih naprav brez uporabe kode PIN in omogočanje bralnega dostopa do različnih vrst shranjenih podatkov.«


»Razvoj te tehnologije razumem kot prelomni trenutek v zgodovini interakcije med človekom in računalnikom, podobno kot predstavitev prvega namizja Windows ali prvega zaslona na dotik. Identifikacija z dotikom je človeku prirojena, kode PIN in gesla niso naravna. Vsaka dodatna naprava, ki jo moramo nositi s seboj za identifikacijo, pa naj bo obesek za ključe ali kartica, je samo še dodatna navlaka v našem življenju,« še pojasni Sjoblad.

O izbiri partnerjev pri projektu nadalje obrazloži: »Ključnega pomena za nas je, da sodelujemo z vodilnimi varnostnimi strokovnjaki, ki res razumejo tehnologijo in nam pomagajo analizirati tveganja. Kaspersky Lab je tako BioNyfikenu popoln partner za raziskave. Niso samo cenjeni varnostni strokovnjaki in mnenjski voditelji, ampak so vse od njihovega nastanka v ospredju razvoja in vrhunskih raziskav najnovejših tehnologij.”

»Veselimo se sodelovanja s strokovnjaki Kaspersky Laba na odprtem raziskovalnem projektu, s katerim bomo raziskali ranljivosti čipov v vsakodnevnem življenju in v situacijah njihove uporabe na človeku. V primeru najdenih ranljivosti pa bo seveda nujno poiskati načine, kako se spopasti z njimi,« utemelji namen sodelovanja Sjoblad.

Poleg skupnih raziskav s skupnostjo BioNyfiken bo Kaspersky Lab soorganizator dogodkov za širšo bio-hekersko skupnost na Švedskem in po vsej Evropi, ki bodo namenjeni izpostavljanju problematike varnosti in zasebnosti na tem področju. Na Švedskem že obstajajo številne visoko tehnološke zgradbe, na primer Epicenter, ki izpolnjujejo zahteve naprednega poslovanja in v katerih se vsadki s tehnologijo NFC redno uporabljajo za vrsto dejavnosti.

Eugene Kaspersky, predsednik in izvršni direktor Kaspersky Laba, je dejal: »Sam ne bi želel biti čipiran. Vsekakor pa razumem, da je tehnološki napredek nezadržen in da bodo obstajali inovatorji, ki so pripravljeni sprejeti tveganje in preizkusiti tehnološke meje z eksperimentiranjem na lastnem telesu. Zavzemam pa se, da to počnejo z odprtimi očmi in varnostnim vidikom v mislih. Tako kasneje ne bodo imeli pomislekov, ki so pri takšnih eksperimentih pogosti.«


»Zato sem vesel, da je BioNyfiken k sodelovanju pri raziskovanju varnostnih posledic, ki spremljajo povezovanje človeškega telesa na splet, povabil ravno Kaspersky Lab. Možno je, da naši raziskovalci ne bodo odkrili nobenih razlogov za skrb. Ampak če bodo ljudje imeli čipe s tehnologijo NFC vgrajene v telo, se želim prepričati, da so strokovnjaki temeljito raziskali vse možne posledice,« je še dodal Kaspersky.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več