Računalništvo, telefonija
10.02.2018 17:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Po velikem padcu, Bitcoin, Ethereum in Ripple ponovno navzgor. Je to nova priložnost za investicijo?

Po velikem padcu, Bitcoin, Ethereum in Ripple ponovno navzgor. Je to nova priložnost za investicijo?
Po velikem padcu, Bitcoin, Ethereum in Ripple ponovno navzgor. Je to nova priložnost za investicijo?

Vsi, ki vas vsaj malo zanimajo kriptovalute (in verjetno tudi tisti, ki vas ne pretirano), ste v zadnjih verjetno opazili velik padec cen praktično vseh glavnih kriptovalut, na čelu z Bitcoinom, Ethereumom, Ripplom in Litecoinom. Potem ko je na primer cena enega Bitcoina ob koncu lanskega leta dosegla že 20.000 ameriških dolarjev, je nedavno padla pod 6.000 dolarjev.

Tradicionalni padec, ki se zgodi vsako zimo

Ampak ravno v zadnjih dveh dneh se je trend ponovno obrnil in cene so počasi začele rasti nazaj. Cena enega Bitcoina tako zdaj znaša že okoli 8.000 dolarjev, navzgor pa gredo tudi cene Ethereumu, Ripplu in številnim drugim. Marsikdo, ki si je že lastil katero od kriptovalut je zaradi velikega padca zagnal paniko in vse svoje imetje prodal. Ampak številni strokovnjaki v tem vidijo napako. Zakaj? Ker takšni padci niso nič novega v svetu kriptovalut. Povsem enaka zgodba se je namreč odvila tudi lansko leto ta čas, torej konec januarja in potem v februarju. Torej okoli kitajskega novega leta. Nekateri strokovnjaki za kriptovalute, so na ta »tradcionalni« padec okoli kitajskega novega leta opozarjali že pred mesecem dni, ampak takrat je njihovo besedo marsikod preslišal.

Kdor jo je, pa nad padcem cen zdaj ni presenečen, oziroma jih celo vidi kot novo priložnost. Ti isti ljudje, ki so napovedali ta padec, so namreč napovedali tudi, da bi se cene Bitcoina in drugih kriptovalut ponovno dvignile ob začetku pomladi, če ne že prej. Nekateri celo napovedujejo, da bi se cena Bitcoina lahko letos povzpela celo do 60.000 dolarjev za en Bitcoin. Seveda pa je treba tu vzeti v zakup tudi morebitna nihanja. Tudi če cena Bitcoina res zraste tako visoko, se zna zgoditi, da bo vmes precej nihala, torej ponovno globoko padla in potem spet zrasla.

Razlogov za padec ne ve nihče, trend pa potem obrne navzgor

Kaj je razlog za takšne padce in nihanja sicer ni enoznačnega in definitivnega odgovora. Za padce se nekateri krivijo vedno bolj intenzivne pogovore o državni regulaciji kriptovalut, goljufiva podjetja, ki se naslanjajo na Bitcoin in manipulacijo trga. Časnik Bloomberg je namreč nedavno razkril, da ima 1.000 investitorjev v lasti 40 odstotkov vseh Bitcoinov, kar pomeni, da imajo moč manipulirati z njihovo ceno, če bi vsi delovali družno.

Na drugi strani pa so ljudje, ki navedeno jemljejo za teorije zarote in padce cen enostavno pripisujejo množični prodaji kriptovalut. Da obrazložimo: Veliko uporabnikov, ki je nekaj zaslužilo z investicijami v kriptovalute, so jih nato na določeni točki prodali (ko so dosegli dovolj zaslužka), ker so rabili denar, da so si lahko privoščili luksuzne stvari. Na primer v času praznikov, ko se kupuje veliko daril, je takšno ravnanje nekaj običajnega. In Kitajska, ki velja za enega največjih gospodarski trgov in enega največjih trgov na področju trgovanja s kriptovalutami, ravno zdaj obeležuje praznični čas. Zato je povsem mogoče, da Kitajci trenutno množično prodajajo svoje kriptovalute in z dobičkom kupujejo darila.

Če spadate med ljudi, ki verjamejo v tehnologijo blockchain, na kateri slonijo številne kriptovalute, vključno z  Bitcoinom, potem trenutni padec vidite kot novo priložnost za ugodno investicijo. Vprašanje namreč, kdaj bo spet naslednja »razprodaja«, če seveda sploh bo. Trend Bitcoina, Ethereuma, Rippla in drugih kriptovalut ja namreč trenutno obrnjen navzgor, zato bi to bila lahko idealna priložnost. Razen seveda, če mislite, da bodo cene še bolj padle in čakate na še bolj ugodno priložnost.

Kako kupiti Bitcoin, Ethereum in Ripple?

Če ste na področju trgovanja s kriptovalutami še začetnik in še iščete vstopno točko, eno najbolj enostavnih platform za trgovanje in investiranje predstavlja Avatrade.

Predvsem nam je všeč enostaven način vlaganja in pregleden uporabniški vmesnik, prek katerega lahko hitro vidite vse relevantne podatke (nihanje cen različnih kriptovalut, svoj portfelj itd.).

Enostavna registracija in trgovanje

Kako se registrirati? Enostavno. Kliknete na to povezavo, vpišete svoje podatke in potrdite svojo identiteto ter odgovorite na nekaj vprašanj.

(79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.)

OPOMBE

* AvaTrade ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFDji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti, z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35