Računalništvo, telefonija
07.08.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Podjetja začela z virtualnimi pripravništvi za mlade

Podjetja začela z virtualnimi pripravništvi za mlade
Podjetja začela z virtualnimi pripravništvi za mlade

Študentje, tako kot ves svet, čutijo hude posledice pandemije koronavirusa. Pa naj bo to v obliki spremenjenega načina študija (na daljavo), ali pa zaradi sprememb na trgu dela. Ker je v mnogih podjetjih trenutno zaposlovanje ustavljeno in ker po svetu številna podjetja še vedno poslujejo na daljavo, so študentje in mladi iskalci prve zaposlitve bili primorani postaviti svoje ambicije nekoliko na stran. Tisti, ki pa jih zanima kariera v financah, pa morda imajo prav posebno priložnost, saj so se določene velike banke odločile, da usposabljanja in pripravništva prenesejo v virutalni svet.

Banka Citi Asia Pacific je prejšnji teden zaključila prvi dvotedenski virutalni rekrutacijski program za analitike. Gre za brezplačni spletni program, ki več kot 4000 študentov iz 500 univerz po svetu omogoča, da se srečajo s praktičnimi preizkusi dela v banki, spoznajo določene osnovne procese ipd. Program banke Asia Pacific je eden zadnjih poizkusov spletnega usposabljanja za mlade, ki pa dobiva svoje iteracije tudi v drugih podjetjih v finančni industriji.


HSBC, Standard Chartered, UBS, Deutsche Bank in Mizuho so med najbolj znanimi predstavniki podjetij, ki bodo letos pričela s popolnoma virtualnimi pripravništvi in programi štipendiranja. To je dokaz, da se finančna industrija uspešno prilagaja na nove načine dela, ki bodo med nami po vsej verjetnosti ostali za vedno. Programi po navadi vsebujejo kombinacijo e-učenja, projekte, kjer udeleženci rešujejo konkretne probleme, mreženje in mentoriranje. Prvič letos bo HSBC ponudil tudi poseben program “zelenih financ”, prohodnost bančništva in pa ženske v bančništvu.


To, da ostajamo zvesti svojim programom pripravništva, kljub trenutni situaciji, ni samo pravilna odločitev, temveč si tako zagotavljamo, da bo naša bodoča delovna sila pripravljena na sprejemanje digitalnih načinov dela,” razlaga Melisa Angerson, vodja začetnih karier pri Standard Chartered. Standard Chartered, ki je na v svoj globalni program pripravništva sprejel 300 kandidatov iz 15-ih držav, pričakuje, da bo 60 % sodelujjočih zaključilo program v celoti preko spleta. Dogodkov v živo niso čisto opustili, saj bodo določeni trgi deležni hibridnega programa, kjer bo potekala kombinacija fizičnih in virutalnih elementov. Prijavljeni na programa bodo v petih do šestih tednih izvedli isto izobraževanje, kot bi ga sicer izvedli v tradicionalni obliki, v 10-ih tednih.


Banke napovedujejo nove zaposlitve

Poleg tega, da banke intezivno delajo na razvoju novih programov izobraževanja, mnoge napovedujejo zaposlovanje mladih diplomantov. Standard Chartered se je zavezal, da bo vsem diplomantom iz leta 2019 ob koncu programa ponudil zaposlitev za poln delovni čas, poleg tega pa bodo odprli 500 novih pozicij za pripravnike v letošnjem letu. Še dodatnih 280 diplomantov bi naj zaposlili v sklopu ločenega programa v Singapurju in Hong Kongu.


Podoben trend gre opaziti tudi drugod po svetu, in sicer se je UBS zavezal k usposabljanju in zaposlovanju 300 diplomantov v Singapurju, v časovnem obdobju naslednjih 18 mesecev. Prvi val diplomantov bo pridružen podjetju oktobra, delali pa bodo po principu 60/40, kjer 60 % časa namenijo delu, 40 % pa študiju. Podobno število diplomantov bo UBS zaposlil pomladi naslednje leto in jeseni naslednje leto.



Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več