Računalništvo, telefonija
23.02.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

Polnilec USB močnejši od računalnika Apollo 11

Polnilec USB močnejši od računalnika Apollo 11
Polnilec USB močnejši od računalnika Apollo 11

Polnilec, ki trenutno napaja vaš prenosni računalnik, je verjetno močnejši od računalnika, ki je pred več kot 50 leti upravljal raketo in lunarni modul odprave Apollo 11.

Spomnimo: Apollo 11 je bila prva odprava v vesolje s človeško posadko, ki je uspešno pristala na Luni. V posadki so bili Michael Collins, Edwin Aldrin in Neil Armstrong.

Forrest Heller, programski inženir pri Appleu, je v zanimivi primerjavi pregledal lastnosti USB-C polnilcev Google Pixel (18 W), Huawei (40 W) in Anker PowerPort Atom PD 2. Pri tem je dejal, da je primerjava modernih naprav in naprav iz preteklosti izjemno zanimiva in kaže, kako zelo je tehnologija v vmesnem času napredovala.

Med seboj je primerjal RAM 18 W naprave Anker in računalnik Apollo 11. Ugotovil je, da ima prvi 8 KB pomnilnika, drugi pa le 4. Po tem, ko je pregledal pomnilnik, taktno hitrost, programski prostor za shranjevanje in še nekaj drugih lastnosti, je ugotovil, da so današnji polnilci USB-C v povprečju 563-krat hitrejši kot računalnik Apolla 11.

Ugotovitev se sklada z Moorovim zakonom, ki pravi, da se približno na vsaki dve leti (leto in pol) podvoji zmogljivost visoko zmogljivih integriranih vezij (procesorjev in namenskih procesorjev). Glede na to, da je odprava Apollo 11 potekala 51 let nazaj, se je računalniška moč medtem podvojila že vsaj 25-krat.

Enostavna primerjava Apollovega računalnika z današnjimi polnilci in drugimi napravami pa ni v celoti pravična. Pri Apollu je šlo za izjemno kompleksno napravo, v kateri so programi nadzirali računalnik v hierarhični obliki. Pomen programa je narekoval to, koliko pozornosti je v nekem trenutku dobil. V nujnih primerih bi sistem omogočil hitrejšo osredotočenost na ključne sisteme, kar bi računalniku v bistvu omogočilo, da se popolnoma izogne trku.

Računalnik Apolla 11 so že večkrat primerjali z drugimi napravami, celo s šolskim računalom. A nobeni od modernih naprav ni uspelo to, kar je Apollu – pristati na Luni.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več