Računalništvo, telefonija
22.01.2019 12:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Polnjenje na polnilnicah Tesla v nekaterih regijah tudi 33 odstotkov dražje kot doslej

Polnjenje na polnilnicah Tesla v nekaterih regijah tudi 33 odstotkov dražje kot doslej
Polnjenje na polnilnicah Tesla v nekaterih regijah tudi 33 odstotkov dražje kot doslej

Polnjenje na Supercharger Teslinih polnilnicah je bilo dolgo časa popolnoma brezplačno. Ta čas pa se po pisanju portala Digital Trends počasi izteka, kajti vsa nova vozila, ki so bila kupljena od lanskega novembra naprej, so del t. t. “pay-per-use” Supercharger Teslinega programa. Za zdaj je brezplačno polnjenje sicer še na voljo v sklopu Teslinega prehodnega programa, ampak tudi ta se počasi zaključuje. Po poročanju portala Electrek, ki spremlja dogajanje na področju e-mobilnosti, bo Tesla dvignila cena za uporabo polnillnih postaj Supercharger.

V državah in regijah, kjer je direktna prodaja elektrike prepovedana, bodo lastniki Teslinih vozil primorani plačevati za vsako kWh električne energije ali za vsako minuto polnjenja. Kar se tiče cen polnjenja sicer za zdaj še ni dokončne odločitve o tem, kako bodo te oblikovane, verjetno pa je, da bo Tesla ubrala “per-statio” strukturiranje cen, kjer bodo te odvisne od lokalnih cen in seveda povpraševanja uporabnikov.

Če se sprašujete, zakaj se je Tesla odločila za takšen korak, je odgovor sila preprost, namreč v določenih regijah je prišlo do konkretnega povečanja števila polnjenj. Electrek poda nekaj primerov dosedanjih in novih cenovnih struktur: za kWh električne energije so uporabniki v New Yorku odšteli 0,24 $, zdaj je cena poskočila za 33 % in trenutno znaša 0,32 $/kWh. Podobna situacija je v Kaliforniji, kjer so bile predhodno cene 0,26 $/kWh, medtem ko se zdaj gibljejo med 0.32 $ in 0.36 $/kWh. Odziv uporabnikov naj za zdaj ne bi bil pretirano slab, je pa res, da je sprememba cen prisotna šele nekaj časa.


Tesla je v sporočilu za javnost zapisla: “Za prilagajanje Supercharging cenovnih struktur smo se odločili, da bi bolje sledili spremembam na lokalnih trgih električne energije, prav tako pa smo upoštevali povpraševanje oz. število polnitev. Naša flota vozil se iz dneva v dan povečuje in zato odpiramo nove in nove Supercharger lokacije, s čimer omogočamo, da vedno več voznikov lahko potuje na dolge razdalje z minimalnimi stroški in seveda brez škodljivih emisij. Še enkrat poudarjamo, da polnjenje na polnilnih postajah Supercharger za Teslo ni nikoli bil glavni vir prihodkov”. Kljub temu, da bo to dokaj slaba tolažba vsem uporabnikov, se bodo tudi ti sčasoma morali navaditi.


Spomnimo se, da je Tesla s polnilnimi postajami Supercharger v preteklosti že imela ogromne težave, saj je bilo ogromno pregovarjanja o tem, ali naj bo polnjenje brezplačno, prav tako pa je prvi mož Tesle Elon Musk zelo resno zahteval sankcije za vse uporabnike njihovih polnilnic, ki niso bili uvidevni do njihovih pravil. Tesla po zadnjih informacijah razvija novo generacijo polnilnih postaj Supercharger, ki naj bi bile nared še letos. Za Evropo bi naj te polnilne postaje pomenile 100-odstotno pokritost. Glede na zadnja odpuščanja se nekako zdi, da Tesla varčno pristopa k razvoju in s tem skuša pokriti stroške nove generacije polnilnic, hkrati pa s tem, ko zaračunava polnjenje na dosedanjih polnilnicah, še dodatno veča manevrski prostor pri samem razvoju.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več