Računalništvo, telefonija
22.01.2020 07:30
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Senzorji prometa tudi v Ljubljani

Senzorje za promet bodo namestili v domove, od koder bodo merili aktivnosti v petih mestih po Evropi. Poleg Ljubljane bodo še v Madridu, Dublinu, Cardiffu in Leuvenu. Cilj akcije je podrobnejše spoznavanje gibanja prometnih tokov.
Pozor: senzorji prometa tudi v Ljubljani
Pozor: senzorji prometa tudi v Ljubljani

“Krivci” za postavitev senzorjev so angleški akademiki, ki želijo več podatkov o naravi in gibanju prometa. Predvsem jih bo zanimalo število in hitrost vozil, kolesarjev in pešcev na določenem odseku.

Raziskavo vodi prof. Enda Hayes, ki je za BBC povedal, da se bistvo raziskave skriva v dejstvu, da bodo senzorje večinoma postavili v zasebne domove.

“Usmerili se bomo na določena področja, hkrati pa tudi prosili, naj ljudje prostovoljno sprejmejo senzorje v svoje domove,” je poudaril. “Zbrane podatke bomo sproti nalagali v oblak, da jih bo videl kdorkoli, pa naj bodo to državljani, lokalni svet ali nevladne organizacije. Izsledke lahko nato uporabimo za različne dejavnosti v mestih, od umirjanja prometa, hrupa, nadzora onesnaženja, varnost in alternativne načine potovanj. Upamo, da bo raziskava postavila državljane v središče razprav o teh vprašanjih,” je sklenil.


Zbrani podatki se bodo posodabljali vsako uro in bodo prosto dostopni vsem, ki imajo dostop do svetovnega spleta. Ljubljana in druga mesta se vključujejo v projekt z naslovom Državljani opazujejo urbani promet (angl. Citizens Observing Urban Transport). Projekt je del programa Obzorje 2020 (angl. Horizon 2020), raziskovalnega projekta za trajnostno gospodarsko rast, ki ga financira Evropska komisija.


Ker je leta 2018 za onesnaženostjo zraka samo v Evropi prezgodaj umrlo kar 500.000 ljudi, strokovnjaki, ki vodijo raziskavo, upajo, da bodo njihovi rezultati lahko uporabni za bolj zdravo življenje v mestih.


Podrobnosti

Prof. Hayes z univerze Zahodne Anglije (UWE) v Bristolu dodaja, da je uporabljena tehnologija preprosta, vendar bo ljudem omogočila nadzor nad pomembnimi podatki iz mest, v katerih živijo.

Senzorje bodo namestili v domove s prostim pogledom na cestišče. Njihova programska oprema bo analizirala hitrost in velikost objekta ali osebe, ki ga prečka, in ugotovila, ali gre za vozilo, pešca ali kolesarja.

“Komponente senzorjev izdeluje Raspberry Pi, gre za standardno strojno opremo. Napaja se preko mikro USB,” je še dejal. “Senzor se bo povezal z wi-fi v domu osebe, tako kot katerikoli pametni telefon ali računalnik. Podatki se bodo osveževali vsako uro, natančna lokacija senzorja pa ni navedena, le cesta, na kateri se nahaja.”

Podatki o prometu so na voljo tukaj (potrebna je registracija).

S projektom, ki so ga začeli decembra 2019 in bo trajal dve leti, je sicer pričel inženir Kris Vanherle. Prof. Hayes dodaja, da je splošni cilj projekta zmanjšanje onesnaženja zraka, v posameznih mestih pa bodo zasledovali različne cilje, ki so lokalno usmerjeni. V Cardiffu, denimo, bodo spremljali predvsem okolice šol, prav tako se bodo na predlog mestnega sveta osredotočili na bolj problematične odseke, kjer je več nesreč. Katere cilje bodo zasledovali v Ljubljani, zaenkrat še ni znano.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več