Računalništvo, telefonija
03.08.2018 22:11

Deli z drugimi:

Share

Preberite si, kako lahko umetna inteligenca določi vaš tip osebnosti z branjem vaših oči

Preberite si, kako lahko umetna inteligenca določi vaš tip osebnosti z branjem vaših oči
Preberite si, kako lahko umetna inteligenca določi vaš tip osebnosti z branjem vaših oči

Če ste že kdaj odigrali partijo pokra, verjetno veste, da vas lahko hitri, nervozni gibi očes brez težav izdajo, da blefirate. Ni pa poker edina stvar, kjer vas lahko oči hitro izdajo. Študija objavljena nekaj tednov nazaj ugotavlja, da lahko način gibanja naših oči o nas izda veliko več kot si morda mislimo – do točke, kjer lahko umetna inteligenca napove osebnostni tip človeka le z opazovanjem oči. Če ste se sedaj globoko v sebi zamislili in razmislili o tem, kakšen tip osebnosti bi umetna inteligenca pripisala vam, brez skrib, tovrstna tehnologije še nekaj časa ne bo na voljo za množično uporabo.

“Zahvaljujoč naši tehnologiji učenja računalnikov nismo sposobni zgolj oceniti vloge osebnosti pri razlagi gibanja očes v vsakdanjem življenju, temveč nam dotična tehnologija razkriva karakteristike novih gibanj oči kot napovedovalcev osebnostnih lastnosti”, razlaga nevropsiholog, Tobias Loetscher, iz Univerze v Južni Avstraliji.

Obstaja kar nekaj raziskav na temo gibanja naši oči in pomena teh gibov pri določanju osebnostnih lastnosti. Večina se jih strinja, da gibi oči signalizirajo kaj razmišljamo in kaj čutimo – gre za lastnost, ki jo ljudje pridobimo (zavedno ali nezavedno) v medosebnih odnosih. Ampak je možno, da ti gibi oči – in kaj ti interno pomenijo – podobno prebere nekaj, kar ni človek oz. je stroj?

Ravno to je zanimalo Loetscherja in njegovo ekipo raziskovalcev. Zbrali so 50 prostovoljcev, ki so izpolnili vprašalnik o tem, kako se vsak sodelujoči počuti v relaciji t. i. “velikih 5 dimenzij osebnosti”. Sestavljajo jih ekstravertnost, sprejemljivost, vestnost, nevroticizem in odprtost. Vsak od (študentov) sodelujočih je nosil tudi nagalvno napravo, ki je spremljala gibanje oči, med tem, ko so študenti bili poslani v trgovino po nakupih. Dotično naglavno napravo so nosili 10 minut.

Ko je ekipa raziskovalcev uporabili umetno inteligenco za namene analize posnetih podatkov s pomočjo programske opreme, so prišli do zanimivih ugotovitev, in sicer so uspeli izolirati vzorce gibanja oči in jih ustrezno povezati z glavnimi psihološkimi profili. “Naša ključna ugotovitev raziskave je, da smo sploh prvič lahko pokazali, da je stopnja posameznikove ekstravertnosti, sprejemljivosti, vestnosti, nevroticizma in odprtosti lahko napovedana zgolj preko gibanja oči, ki ga izvajamo pri vsakodnevnih opravilih”, so zapisali avtorji študije v članku. Pomembno je izpstaviti, da kljub temu, da je umetna inteligenca uspela napovedati osebnostne tipe, ni bila ravno najbolj natančna – raziskovalci kljub temu pravijo, da je vseeno bila dovolj zanesljiva.

Z nadaljnjimi izboljšavami bi ta tehnologija lahko dramatično izboljšala interakcijo s stroji in računalniki. Raziskovalci so mnenja, da bi recimo virtualni asistenti lahko veliko lažje brali naše počutje. “Ljudje vedno iščemo napredek na področju personaliziranih storitev. Kljub temu so današnji roboti in računalniki še vedno neprimerni za uporabo v družbi, kajti niso se sposobni prilagoditi neverbalnim znakom”, dodaja Loetscher. “Ta raziskava nudi priložnosti za razvoj robotov in računalnikov, ki lahko postanejo bolj naravni in boljši pri interpretaciji človeških signalov”, so še zapisali v članku.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več