Računalništvo, telefonija
21.09.2019 14:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo v življenju preživeli slabih sedem let na družbenih omrežjih?

Bomo v življenju preživeli slabih sedem let na družbenih omrežjih?
Bomo v življenju preživeli slabih sedem let na družbenih omrežjih?

Dejstvo je, da se trendi na področju rabe družbenih omrežij iz leta v leto spreminjajo. Zanimivo je opazovati, kako mlajše generacije sprejemajo nove in že obstoječe aplikacije ter kako se njihov način rabe razlikuje od generacij njihovih staršev. Torej, katere so danes tiste aplikacije oziroma družbena omrežja, ki uporabnikom predstavljajo glavne komunikacijske kanale?

Se morda spominjate, kako je bilo pred 10 leti, ko so strokovnjaki s področja sociologije in psihologije opozarjali na vse nevarnosti in pasti, ki jih prinašajo družbena omrežja? Facebook je ravno v tistem času postal ena največjih inovacij vseh časov in za seboj potegnil nemalo število odprtih vprašanj. Ste se kdaj vprašali, kako zelo so se spremenila naša življenja od prihoda Facebooka, Twitterja, Instagrama in ostale druščine?

Pred nekaj dnevi je Global Web Index objavil letošnje poročilo o rabi družbenih omrežij in trendov na tem področju. V poročilu so prikazani rezultati raziskav po 45 svetovnih državah.

Prva generacija, ki je z družbenimi omrežji odraščala

Kar nekaj časa že opažamo, da generacija Z na področju rabe družbenih omrežij odstopa od povprečja in ne uporablja dotično tehnologijo na način, kot bi to pričakovali. Govorimo namreč o generaciji, ki je odraščala z družbenimi omrežji. Torej je to prva takšna generacija, medtem ko so vse ostale prešle fazo postopnega prevzemanja tehnologije. Global Web Index poroča, da je kar tretjina izpostavljene generacije (gledano globalno) povsem spremenila smer in začela nek nov trend uporabe družbenih omrežij. Kar 41 odstotkov se jih je odločilo, da na družbenih omrežjih preživijo preveč časa, zato so prenehali z njihovo uporabo. 26 odstotkov jih meni, da vsebina ni zanimiva, 22 odstotkov pa jih je izrazilo skrb glede zasebnosti.

Nov uporabnik vsakih 11 sekund

Vsi tisti, ki morda nismo “težki” uporabniki družbenih omrežij, se bomo ob naslednjem podatku zgrozili: raziskava, ki je vključevala več kot pol milijona uporabnikov, je pokazala, da uporabniki v povprečju na družbenih omrežjih dnevno preživijo 2 uri in 23 minut. Samo predstavljajte si, kaj vse lahko človek naredi v tem času. Če se bo ta trend nadaljeval, bomo ljudje v svojem življenju na družbenih omrežjih preživeli 6 let in 8 mesecev. Morda bi kdo rekel, da je tudi življenje na družbenih omrežjih “pravo” življenje, vendar je številka še vedno visoka. Če se za trenutek ustavimo še pri drugih platformah, bi to pomenilo, da bomo v življenju porabili 1 leto in 10 mesecev na YouTubu, 1 leto in 7 mesecev na Facebooku in 1 leto in 2 mesecev na Snapchatu.

Presenetil nas je še en podatek, in sicer bi naj v prihodnje vsakih 11 sekund na svetu nekdo prvič uporabil eno od družbenih omrežij. Glede na to, da smo še pred nekaj meseci govorili o prvem vidnejšem upadu uporabe družbenih omrežij, je to zanimiv podatek.

Filipini pred vsemi

Katera od držav pa je po vašem mnenju zmagovalka, kar se tiče rabe družbenih omrežij? Odgovor je … Filipini, ki so zasedli prvo mesto s kar štirimi urami na dan. Brazilija je pristala na drugem mestu, Kolumbija in Nigerija pa sta na tretjem mestu. Nekoliko nas je presenetil tudi podatek, da so zadnja tri mesta po času rabe družbenih omrežij zasedle Avstrija, Nemčija in Japonska. Uporabniki v teh državah so na družbenih omrežjih okrog 45 minut na dan.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več