Računalništvo, telefonija
05.03.2018 18:00

Deli z drugimi:

Share

Preizkusite vožnjo v samovozečem avtomobilu

Poglejte si vožnjo v samovozečem avtomobilu
Poglejte si vožnjo v samovozečem avtomobilu

Ste kdaj želeli vedeti, kako poteka vožnja v samovozečem avtomobilu? Za mnoge je še to stvar prihodnosti, ali bolje znanstvena fantastika, vendar se vedno bolj približuje realnosti. Eden izmed vodilnih “proizvajalcev” samovozečih avtomobilov Waymo, se je odločil, da bo javnosti predstavil njegov koncept, ter kako sploh takšni avtomobili delujejo.

Samovozeči avtomobili naj bi imeli to prednost, da so zanesljivejši, saj odstranijo potrebo po človeškem faktorju, ki je ne malokrat zmotljiv, ter pripelje do nesreč. Zaenkrat še pa ni znano, kako naj bi se avtomobil odločil v nemogoči situaciji, kot je na primer problem vozička. Pri tem gre predvsem za faktor človeškega življenja. Do sedaj so samo zatrjevali, da ravno zaradi samovozečih avtomobilov, ravno do tega naj ne bi prišlo.

Več o tem paradoksu, si lahko pogledate na tem videoposnetku -> https://youtu.be/yg16u_bzjPE

Zanimivo je predvsem dejstvo, da mora program zaznavati različne objekte na cesti. Tako pešce, kot kolesarje, kot tudi druge avtomobile. Glavno pa je, da mora napovedati, kam se katera stvar giba, ter ali mu seka pot, ter kaj bo v takem primeru storil; se bo umaknil, bo upočasnil ali se bo ustavil in počakal.

Ravno zaradi tega, znanstveniki preizkušajo delovanje samovozečih avtomobilov na različnih poligonih, ter tako postavljajo različne scenarije, računalnik pa sam izračuna najboljši izid, ter rešitev le-tega.

Ključnega pomena pa je tudi povezanost. Namreč, ta igra glavno vlogo v sporazumevanju vseh avtomobilov na cesti. Ne samo pri daljših zastojih in nesrečah na cestah, kjer bi se avtomobili sporazumevali, ter preusmerili promet na druge ceste, temveč tudi, pri sprotnem učenju, saj je mogoče simulirati le nekaj primerov, v praksi bo pa računalniški sistem moral sam odločati na cesti, kjer odločajo zgolj sekunde.

To povezanost naj bi že dosegli, pripomogla pa bi tudi pri križiščih. Na primer, sedaj ko je križišče semaforizirano, nam pove, kdaj ustaviti, ter kdaj speljati. Samovozeči avtomobili, bi se pa lahko med seboj sporazumevali in si izmenjavali podatke, kje je kdo na cesti, kar bi pomenilo, da bi lahko križišča kompletno odpravili. Pri človeškem faktorju je to seveda praktično nemogoče.

Avtomobili se morajo seveda prilagajati tudi različnim vremenskim pogojem, kjer morajo točno predvideti, zaviralno pot, pogoje in dogajanje na cestah, obnašanje pešcev in kolesarjev, ter drugih vozil.

Praktično, ti avtomobili se učijo in razmišljajo, ter se prilagajajo na določeno situacijo sproti, vse s pomočjo najnovejših tehnoloških napredkov.

V spodnjem videoposnetku, si pa lahko ogledamo, kako takšen avto sploh deluje, kako s pomočjo različnih senzorjev spoznava bližnjo okolico in s komunikacijo drugih avtomobilov predvidi dogajanje tudi do več sto metrov daleč, ter kako to dogajanje vpliva na njegovo začrtano pot.

Primer vožnje je prikazan v 360° videoposnetku. Za najboljšo gledanje je priporočljiva uporaba VR očal, lahko pa se premikamo tudi z miško oziroma prstom po zaslonu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več