Računalništvo, telefonija
17.03.2018 08:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preverite, kako sta se na našem testu odrezala Galaxy S9 in S9+

..Preizkusili smo Samsungova paradna telefona, Galaxy S9 in S9+, ki tokrat prinašata manj opazne, a morda veliko bolj pomembne nadgradnje..
Preverite, kako sta se na našem testu odrezala Galaxy S9 in S9+
Preverite, kako sta se na našem testu odrezala Galaxy S9 in S9+

Čeprav je koledarsko gledano še zima, se je na trgu mobilne telefonije že začela vroča pomlad. Za nami je namreč najpomembnejši dogodek v tej sferi, svetovni kongres mobilne telefonije, prav tako pa je luč dneva ugledal tudi že eden najbolj pričakovanih telefonov letošnjega leta. Oziroma natančneje, dva od najbolj pričakovanih telefonov letošnjega leta. Samsungova Galaxy S9 in večji S9+. Čeprav gre za eno najbolj vročih rob ta trenutek, se nam je vseeno nekako uspelo dokopati do obeh, še preden sta prišla na trgovske police in se malce poigrati z njima.

Če se še spomnite, je Samsung lani pošteno prevetril mobilno “sceno” in na njej začrtal nove smernice. Njegova telefona Galaxy S8 in S8+ sta bila namreč začetnika trenda velikih zaslonov, ki segajo skoraj do robov ohišja. Ko sta izšla, sta bila videti, kot da bi prišla iz prihodnosti in kdor jima je želel resno konkurirati, se je moral poslužiti podobnega recepta. Z lanskim letom smo tako nekako vstopili v novo dizajnersko ero mobilne telefonije, v kateri prevladujejo veliki zasloni, zaobljeni robovi in simetrična minimalistična steklena ohišja.

Subtilne nadgradnje

Ker se takšen preskok ne zgodi kar vsako leto, je bilo zato letos pričakovati manjše spremembe. In točno to se je zgodilo. Samsungova nova premijska predstavnika, Galaxy S9 in S9+, sta namreč bolj kot ne ohranila obliko svojih slabo leto starejših bratov. Lahko bi rekli, da se je južnokorejski tehnološki velikan držal filozofije “ne popravljaj, kar ni pokvarjeno”. In prav je tako. Zakaj bi spreminjali nekaj, kar jim je lani neslo zlata jajca? Da, res zaradi “stare” oblike telefona ne delujeta tako sveže, kot sta lanska modela, a po našem mnenju sta še vedno videti bolje kot katerikoli drug telefon na trgu. Pa da ne bo kdo zmotno mislil, da so pri Samsungu eno leto le sedeli križem rok in potem reciklirali lanski uspešnici. Ohišje so resda pustili praktično nedotaknjeno, so se pa zato letos bolj posvetili komponentam, ki počivajo znotraj njega. Ampak do tega še pridemo. Najprej se vseeno še malo pomudimo pri zunanji lupini.

Dizajn ostaja torej enak kot lani in je še vedno všečen. Oba telefona sta oblečena v steklo, kar jima daje atraktiven videz, vendar pa to hkrati pomeni, da bosta ves čas zapackana s prstnimi odtisi in da se bosta verjetno razbila, če se srečata s tlemi pod napačnim kotom. Zato ju je smiselno obleči v kakšen odporen oklep, ki ju vsaj malo zaščiti. Pri Samsungu sicer trdijo, da so tokrat uporabili veliko trše steklo, ki je sposobno preživeti marsikaj, a steklo je na koncu vseeno le steklo. In mi steklu ne zaupamo povsem. Zato teh navedb raje nismo postavili na testni poligon in telefonov metali po tleh. Je pa ena stvar, ki smo jo opazili in jo morda velja omeniti. V enem tednu druženja in intenzivne uporabe naša testna primerka nista pridelala nobene praske, kljub temu da smo ju odlagali na precej gorbe površine. Lani je bila zgodba nekoliko drugačna, saj smo morali izposojena telefona ponižno vrniti z nekaj praskicami.

Mnogi se sicer sprašujejo, zakaj so proizvajalci sploh začeli oblačiti svoje telefone v steklo, če obstajajo drugi materiali, ki so videti prav tako atraktivno, pri tem pa nudijo boljšo odpornost. Eden od razlogov je verjetno prefinjen videz, drugi pa bržkone praktičen pomen. Steklo namreč dopušča, da baterijo telefona polnite na brezžičnih polnilcih. Pri aluminijastih ohišjih to na primer ni mogoče, saj energijski valovi ne pridejo skozi. In ker se brezžičnost vse bolj uveljavlja na različnih področjih, je še kako pomembno, da danes telefon, če želi biti v koraku s časom, ponuja tudi takšen način polnjenja. Samsungovi ga in so ga že lani.

Uslišane prošnje uporabnikov

Aha, preden pozabimo, zunanjost je bila deležna ene videnjše spremembe. Čitalnik prstnih odtisov je našel novo mesto. Še vedno je na hrbtni strani, le da se je pomaknil pod fotoaparat, tako da ga je zdaj lažje locirati. Lani se je namreč nahajal poleg njega, zaradi česar so se prsti uporabnikov pri slepem iskanju vse prevečkrat znašli na objektivu, namesto na čitalniku. Zdaj je ta težava odpravljena.

Pisan na kožo nočni fotografiji

In ko smo že ravno omenili fotoaparat. Ta je bil deležen največje nadgradnje. Po novem je namreč opremljen s prilagodljivo mehansko zaslonko, s čimer je pionir med telefoni. Če slučajno ne veste, zaslonka je odprtina v objektivu, ki definira, koliko svetlobe pride do senzorja fotoaparata, to pa določa svetlost in ostrino ter posledično kakovost fotografije. Bolj kot je zaslonka odprta, več svetlobe prepušča in bolj so fotografije osvetljene. Ter seveda obratno pri bolj zaprti zaslonki. Vsaka ima svoje prednosti. Bolj razprta zaslonka pomeni, da bo senzor tudi v slabših svetlobnih pogojih ujel več svetlobe, zaradi česar bodo večerne fotografije ostrejše, bolj zaprta pa pride prav, kadar imate fotoaparat usmerjen neposredno v vir svetlobe. V tem primeru zaslonka poskrbi, da slika ni preveč svetla, ampak da ima uravnotežen ton. Galaxy S9 in S9+ pa imata zaslonko, ki je oboje, pri čemer sama zazna svetlobne pogoje in se jim samodejno prilagodi. V temnem okolju se bo bolj odprla (f/1.5), v svetlem pa zaprla (f/2.4). Na ta način deluje podobno kot človeško oko, ki se prav tako prilagaja količini svetlobe.

Omeniti velja, da se pri fotoaparatu nahaja ena pomembnejših razlik med obema Galaxyjema. Večji S9+ ima namreč za razliko od manjšega brata dvojni fotoaparat. Osnovna objektiva sta pri obeh enaka in se ponašata z že omenjeno prilagodljivo zaslonko in senzorjem z ločljivostjo 12 MP, drugi objektiv pri Galaxyju S9+ pa je telefoto in omogoča dvakratni optični zoom brez izgube kakovosti in boljše portrete (bolje natančno izražen prehod med poudarjenim objektom v ospredju in zamegljenim ozadjem).

Na našem testu so sicer fotografije tako z enim kot z drugim izpadle odlično, tako kot je bila to navada tudi že na preteklih Samsungovih paradnih telefonih. Se pa v primerjavi z lanskima modeloma pozna razlika v kakovosti pri nočnih fotografijah. Te so zdaj še za odtenek boljše in bolje osvetljene. Skratka, fotoaparat navduši pri obeh telefonih, tako da z nobenim ne boste zgrešili. Zanimivo funkcionalnost pa je dobilo tudi snemanje videoposnetkov. Zdaj imate možnost snemanja kratkih izjemno počasnih posnetkov z 960 sličicami na sekundo (32-krat počasnejše dogajanje kot v resnici), vendar boste za spektakularen rezultat potrebovali kar nekaj vaje in predvsem dobre svetlobne pogoje. Čim se malo zmrači, se lahko obrišete pod nosom za dober superpočasni posnetek.

Zmogljivost brez primere

Oba telefona sta pričakovano nasičena tudi z drugimi zmogljivimi komponentami, v osrčju katerih je nov procesor Exynos 9810. Ta se odreže odlično tako pri testih zmogljivosti kot sta na primer z AnTuTu in Geekbenchem, prav tako pa tudi praksi. Vse dela hitro in brez zatikanja. Tudi grafično najbolj napredne igre. K odličnosti multimedijske izkušnje pa pripomorejo tudi stereo zvočniki, ki znajo s pomočjo tehnologije Dolby Atmos tudi simulirati prostorski zvok. Za nekoliko boljšo multimedijsko napravo od obeh se sicer izkaže Galaxy S9+, ampak le spričo svoje velikosti. Človek pač bolj uživa v sliki na večjem zaslonu. Pri S9+ slednji v diagonalo meri 15,7 centimetra (6,2 palca), pri S9 pa centimeter manj (5,8 palca). Oba zaslona sicer slonita na tehnologiji OLED in imata enako ločljivost (2.960 x 1.440 slikovnih pik). Manj očitna razlika med obema deveticama kot velikost zaslona pa je količina pomnilnika. S9 ima 4 gigabajte RAM-a, S9+ pa 6. V praksi te razlike nismo zaznali, vseeno pa priča, da je večji od bratov malo bolje pripravljen na prihodnost in zahtevno večopravilnost.

So emojiji res prihodnost pogovorov?

Za konec naj se še malo dotaknemo programske opreme. Samsung je na predstavitvi telefonov kar veliko pozornosti namenil novemu sistemu t. i. AR-emojijev oziroma personaliziranih virtualnih avatarjev, ki naj bi nosili vašo podobo. Poudarek na naj bi. Fotoaparat v navezi s senzorji res zajame vaš obraz in ga pretvori v digitalno obliko, a končni rezultat ni pretirano prepričljiv, hladne pa nas je pustila tudi uporabna vrednost teh emojijev. Tako kot vse druge emojije jih lahko uporabljate v različnih pogovornih aplikacijah in na družanih omrežjih, vendar sami v tem nismo prepoznali kakšne pretirane zabave. Morda je za to kriv le naš EMŠO in bodo mlajše bolj navdušili. Bolj pa se nam je tokrat dopadel digitalni asistent Bixby, s katerim smo se prvič srečali lansko leto. Ta je očitno v zadnjem letu pridno hodil v šolo, saj se je naučil kar nekaj novih stvari, med drugim tudi prepoznave besedila v okolici in njegovega instantnega prevoda v več različnih jezikov. Tudi slovenščino. Precej uporabna funkcija, še posebej v tujih krajih, kjer lokalnega jezika ne razumete najbolj.

Celostno gledano sta Galaxy S9 in S9+ vrhunska telefona, ki jima bodo konkurenti težko parirali. Sta všečna na pogled in zmogljiva, predvsem pa nasičena z raznoraznimi funkcionalnostmi. Težko bi našli kakšno resno pomanjkljivost. Še najbolj morda zbode njuna cena, ki v prosti prodaji znaša 850 za manjši in 950 za večji model (pri vezavi je ta pri operaterjih seveda nekoliko nižja). Tistim, ki imate katerega od lanskih modelov, zato nakupa ne bi priporočali, saj nova modela ne pomenita tako drastičnega preskoka. Če imate starejši mobitel in iščete novega spremljevalca v premijskem razredu, pa sta oba Galaxyja odlična izbira. Če ste multimedijski odvisnik, izberite večjega S9+, če sta vam pomembnejša kompaktnost in lažje upravljanje z eno roko, pa posezite po manjšem S9.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več