Računalništvo, telefonija
24.02.2018 14:30

Deli z drugimi:

Share

Preverite, kateri so najboljši iPodi vseh časov

Preverite, kateri so najboljši iPodi vseh časov
Preverite, kateri so najboljši iPodi vseh časov

Leta 2001 je luč sveta ugledala nenavadna bela škatlica, ki je za vedno spremenila svet “gadgetov”. 16 let kasneje se je Apple odločil, da se za vedno poslovi od iPod-a (razen iPod Touch-a, ki v spodnjem seznamu ni štet kot “pravi” iPod). Brez dvoma je konec iPod-a konec naprave, ki je dramatično vplivala na Applovo poslovanje in bogastvo, ki ga je podjetje ustvarilo. Za vas smo pripravili seznam najboljših iPod-ov, da se nekoliko vrnemo v preteklost in pomislimo, da pot, ki jo je iPod prehodil do svojega konca.

1) IPOD, PRVA GENERACIJA (2001)

Originalni iPod je imel “scroll” kolešček, ki se je dejansko vrtel, prav tako pa je imel še 4 gumbe okrog koleščka za upravljanje z iPod-om. Prva generacija naprave je ponujala za takratne čase enormnih 5GB pomnilniškega prostora in (za razliko rivalov) uporabniški vmesnik, ki je dejansko bil podoben uporabniškemu vmesniku. Kljub tem pozitivnim lastnostim so bili številni skeptiki, ki niso verjeli v uspeh iPod-a.

2) IPOD NANO (2005)

Po vsega 18-ih mesecih je Apple prenehal s proizvodnjo iPod-a prve generacije in njegova obsesija z miniaturizacijo se je začela. Prvi rezultat je bil iPod Nano, v sklopu katerega se je pojavil SSD. Prav tako se je spremenila kapaciteta, kajti visokocenovna verzija je ponujala 4GB pomnilniškega prostora, medtem ko je cenejša verzija vsebovala zgolj 1GB prostora. Ne glede na vse je bilo to dovolj za poslušanje glasbe med vadbo in kakšne podobne načine uporabe.

3) IPOD, TRETJA GENERACIJA (2003)

Svetleči se gumbi in “scroll” kolešček na dotik so uporabo tretje generacije iPod-a dvignile na nivo naprave iz prihodnosti. V primeru tega iPod-a je bilo tudi prvič, da je iTunes bil na voljo za uporabnike Windowsa, kar je precej povečalo bazen uporabnikov.

4) IPOD SHUFFLE, DRUGA GENERACIJA (2006)

Originalni iPod Shuffle je takole na prvi pogled izgledal kot USB ključek z dodanimi gumbi za upravljanje. V bistvu je tudi celotna uporabniška izkušnja bila ravno to in nič več. Naprava ni imela ekrana, je pa bila ustvarjena tako, da poudarek zares bil na glabi. Druga generacija modela je imel legendarno obliko “kljukice”, kar je bilo idealno za poslušanje glasbe med vadbo, tekom ali med drugimi športnimi aktivnostmi.

5) IPOD CLASSIC (2007)

Originalni iPod se je leta 2007 končno razvil v model iPod Classic. Apple ga je opremil zgolj z najbolj osnovnimi specifikacijami in lastnostmi, do leta 2009 pa je že ponudil 160GB pomnilniškega prostora, v primerjavi z predhodniki na dotik pa je zgledal nekoliko podolgovat. Kljub ponovno minimalističnemu dizajnu so Applovi zvesti pristaši bili na navdušeni, saj so nosili iPod Classic ponosno kot neko značko izkaza navdušenja nad Applovimi glasbenimi projekti.

6) IPOD NANO, ŠESTA GENERACIJA (2010)

Za 6. generacijo iPod-a Nano se je Apple odločil za kvadraten dizajn. V bistvu je šlo za napravo nekje med iPod-om Shuffle in kvazi iOS napravo. Uporabniški vmesnik je nekoliko spominjal na iPhone, dizajn pa je med drugim bil primeren za hitro spremembo v pametno uro. Seveda takrat nihče ni niti pomislil na Apple Watch, vendar so zametki bili vidni že v teh iPod napravah.

7) IPOD Z VIDEOM (2005)

Medtem ko je linija Nano skušala narediti vse manjše iPod-e, je originalna serija počasi sledila in dodajala zanimive lastnosti. Leta 2004 je Mini dobil kolešček, na katerega si lahko pritisnil, prav tako pa se je pojavil še barvni ekran. Leta 2005 je 5. generacija iPod-a postala nekoliko tanjša, dobili pa smo tudi opcijo predvajanaj videa. Ideja niti ni bila tako slaba, saj smo lahko na sicer “mini” ekranu gledalai naše najljubše serije, vendar je trajalo preden si uspel spraviti video v pravi formati za iTunes. Ravno ta problem se je kasneje vse pogosteje kazal kot ključen pri kupcih iPod-ov.

8) IPOD MINI (2004)

Še en primer, kako ljudje kupujejo stvari, če te izgledajo privlačne, je iPod Mini, ki je dejansko zgledal zelo lepo, prav tako pa smo lahko bili navdušeni nad aluminijevimi potezami različnih barvnih odtenkov. Poleg dizajna je bil iPod Mini prijeten za upravljanje, predvsem zaradi koleščka. Ne glede na to, da je ponujal zgolj 4GB pomnilniškega prostora, ko je recimo standardni iPod v tistem trenutku začel pri 10GB in šel vse do 40GB, je iPod Mini bil zares čudovit kos tehnologije.

9) IPOD NANO, PETA GENERACIJA (2009)

Med letoma 2005 in 2008 je iPod Nano postal vse barvit, spremenil se je v napravo v velikosti kreditne kartice, prav tako pa je postal zelo masovno uporabljen. 5. generacija iPod-a Nano je postregla s približno enakim okvirjem kot neposredni predhodniki, vendar je bila tehnologija, ki je bila vgrajena v napravo, veliko bolj zanimiva. Uporabnik je imel na voljo radio, VoiceOver, integracijo s storitvijo Nike+ in prvič v primeru iPod-a še videokamero.

10) IPOD SHUFFLE, TRETJA GENERACIJA (2009)

IiPod Shuffle tretje generacije je najbolj divji iPod, ki ga je Apple kdajkoli ustvaril. Predhodniki so se že poslovili od ekrana, iPod Shuffle pa je dodatno premaknil kontrolne tipke, in sicer na slušalke. Vidimo lahko, da je Apple bil obseden z odstranjevanjem gumbov in vhodov že veliko pred iPhone-om.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več