Računalništvo, telefonija
24.09.2017 14:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo grafiti v navidezni resničnosti

Prihajajo grafiti v navidezni resničnosti
Prihajajo grafiti v navidezni resničnosti

Živimo v 21. stoletju in to je čas, kjer le tisti najbolj pogumni izrazijo politično ali socialno stališče na javnem mestu. Ne glede na to ali gre za vedro barve, sprej ali kakršnokoli tretje sredstvo, so grfiti že v 20. stoletju postali ultimativna oblika artistične anarhije. Kljub temu, da so grafiti ilegalni, je umetniška oblika postala zelo popularna v vseh večjih mestih, prav tako pa so grafiti pomemben del večjega kulturnega gibanja.

Policijski nadzor nad grafitarji je postal zelo intenziven in to je posledično pomenilo manj grafitov po stenah mest. Na srečo vseh svobodnih umetnikov 21. stoletje omogoča več načinov izražanja svoje umetniške pripadnosti kot kdajkoli prej. Navidezna resničnost je v tem primeru zgolj ena od oblik, s katero se lahko dandanes izražamo.

Navidezna resničnost (AR) nam omogoča, da pogledamo na okolje skozi ekran pametnega telefona in aplikacij ter tako spoznamo novo plast informacij, ki se zdijo, da so locirane v resničnem svetu. Pokemon GO je bila revolucija, ki je na ceste naših mest prinesla risane pošasti, Facebook si od nas želi, da puščamo svojim prijateljem sporočila v lokalih in ta sporočila bi lahko potem videli zgolj preko navidezne resničnosti. Tudi Apple je na svojem predstavitvenem dogodku 12. septembra razkril iPhone, ki ima napredne sposobnosti navidezne resničnost. Potencial navidezne resničnosti za celotno sfero umetnosti je definitivno velik, kar pomeni, da bi lahko čez čas vsi postali pravi ulični umetniki.

Vse kar bomo potrebovali bo pametni telefon in “virtualni sprej”, s katerim bomo puščali skrivna sporočila in umetniška dela, ki jih bodo lahko videli zgolj tisti, katerim bomo dejansko namenili grafite v navidezni resničnosti. Virtualna umetnost bi tako dovolila umetnikom, da so kreativni in da premikajo meje brez, da bi skrunili javna mesta, kulturno dediščino itd. Za mesta in vlade bo to seveda pomenilo nič stroškov in skrbi glede čiščenja, hkrati pa zadovoljne umetnike, ki sedaj prepogosto ostanejo neslišani ali zatrti.

V prihodnosti si tako lahko obetamo umetniška dela in razstave na vsakem koraku, namenjana tistim, ki jih dejansko zanima. Vsi tisti, ki bodo še vedno menili, da gre za vizualno onesnaževanje, bodo brez težav lahko prezrli grafite in živeli svoje življenje. Nekateri svetovno znani ulični umetniki že uporabljajo navidezno resničnost med svojimi deli, drugi pa preko te tehnologije izražajo svoja socialna prepričanja. Navidezna resničnost je ponekod že uspela priti celo v muzeje in galerije: V enem najbolj znanih muzejev v Washintonu, v muzeju Bellevue, je konec leta 2016 bila “postavljena” digitalna skulptura, ki je pokazal potencial tehnologije Microsoft Hololens. Virtualno skulpturo so lahko videli le tisti obiskovalci muzeja, ki so si nadeli dotično tehnologijo. Le še vprašanje časa je, preden bodo umetniške skupnosti masovno začele z uporabo takšne in podobne tehnologije navidezne resničnosti.

Ne glede na to, da je potencial navidezne resničnosti v umetnosti velik, se kot pri vsaki novonastali tehnologiji, poraja vprašanje glede vplivov in implikacij tega brisanja in mešanja resničnosti in navideznega sveta. V času, ko navidezna resničnost eksponentno raste, sobiva s pričakovanji in pravili neke, že vzpostavljene družbe. Torej, če nekaj obstaja zgolj in samo v virtualnem svetu, vendar se hkrati zdi resnično svojim ustvarjalcem, je potem ta stvaritev odgovorna obstoječim zakonom in pravilom v realnem svetu?

Pravni sistemi še delajo na inkorporiranju novih tehnologij in okrog navidezne resničnosti obstaja kar precej kulturne zmede. Pokemon GO je dober primer, iz katerega smo se lahko naučili, da lahko dogajanje v virtualnem svetu ima resnične posledice v realnem svetu. Ljudje so se po eni strani več gibali, ko so lovili Pokemone, po drugi strani pa so postali popolnoma nepozorni na resnični svet, kar je botrovalo številnim nesrečam z avtomobili, ljudje so pozabili na pravila realnega sveta itd.

Zelo kmalu bomo morali odgovoriti na nekaj kompliciranih vprašanj: So grafiti še vedno ilegalni, če obstajajo samo v virtualnem svetu? Je neko sporočilo napisano na steno banke, ki je vidno zgolj določenim osebam, ki si želijo vsebino videti, še vedno šteto kot skrunitev javnega kraja? Takšna in podobna vprašanja so pojavljajo in se bodo pojavljala dokler ne bomo do potankosti uredili pravnih sistemov in s tem poskrbeli za jasna pravila, ki ne bodo segala zgolj v realni svet, temveč tudi v virutalnega.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več