Računalništvo, telefonija
03.10.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo pametni, digitalni reklamni panoji

Prihajajo pametni, digitalni reklamni panoji
Prihajajo pametni, digitalni reklamni panoji

Pametni telefoni, pametna mesta, pametne igrače, vse postaja pametno in tudi oglaševanje tukaj ni nobena izjema. Digitalni, pametni reklamni panoji bodo sposobni prepoznati model, znamko in letnik bližajočega se vozila ter temu primerno prikazati oglase. Kamere, ki bodo postavljene ob cestišču, bodo detektirale registrske tablice, zmogljivi računalniki in algoritmi pa bodo v hipu ponudili prilagojene oglase. Glede na starost, raso, državljanstvo in raven dohodka, bodo potem na reklamnih panojih oglasi, ki bodo posebej prilagojeni posamezniku.

Panoji pa niso edino, s čimer bodo oglaševalci napadali voznike, namreč tudi pametni telefoni bodo del zgodbe. Vsi telefoni, ki se bodo peljali mimo panojev, bodo prejeli dodatna sporočila, ki bodo vsebovala povezave do spletnih strani itd.

Ljudje se dnevno vozimo v službo tudi po več ur na dan in čas, ki ga preživimo v avtomobilih, oglaševalci želijo karseda najbolje izkoristiti. Kar nekaj faktorjev je, ki spreminjajo potovanja in sedaj so tukaj še pametni reklamni panoji. Ti so že sicer prisotni na avtobusnih postajah, ulicah in pločnikih, digitalni panoji pa bodo vedno bolj zrasli tako po velikosti kot tudi po številu. Vse to pomeni več dobička in postopno izumiranje klasičnih, tradicionalnih panojev.

Veliko je že bilo povedanega o potencialu umetne inteligence in “super računalnikov”, vendar pa bomo kot vse kaže zdaj deležni spremembe prostor ob cestah in pločnikih. Digitalni panoji spremljajo vsak naš korak in odločajo o tem, kdo smo in kako trošimo svoj denar. Na tej točki se postavlja veliko vprašanje, kako bodo na tradicionalne in digitalne reklamne panoje vplivali samovozeči avtomobili. Oglaševalci se pogosto odločajo o ciljni publiki glede na podatke o demografiji, dohodku, izobrazbi, poleg tega pa jih pogosto zanima kakšen avtomobil vozijo itd. Podjetja, ki zbirajo in prodajajo podatke oglaševalcem, se vedno bolj trudijo, da izstopajo od konkurence in to pomeni, da ponujajo vedno več (podatkov o potrošnikih).

V Združenih državah Amerike je dotični sektor “zunanjega oglaševanja” težak približno 7,5 milijarde ameriških dolarjev, celotna industrija oglaševanja pa 185 milijard dolarjev. Andrew R. Sriubas, eden glavnih mož podjetja OUTFRONT Media, pravi: “Zunanje oglaševanje je izjemno pomembno, še posebej v obdobju digitalizacije, ko ljudje veliko bolj cenijo klasično oglaševanje. Če nam bo uspelo potencial digitalizacije izkoristiti na nevsiljiv način, smo na dobri poti in se lahko nadejamo dobrih rezultatov”.

Strokovnjaki zelo previdno napovedujejo, da je izbiranje podatkov anonimno, saj si ne želijo zbuditi panike pri ljudeh. Kar nekaj filmov je že bilo posnetih na to tematiko in vsekakor si ne želimo priti na prehod za pešce, kjer nas bo semafor ogovoril in nam ponudil zadnje novosti iz sveta mode. Sriubas še dodaja, da tehnologiji ni potrebno vedeti kdo smo. Vse kar mora po njegovem mnenju vedeti je, kaj smo, ne pa tudi kdo smo.

Pametni reklamni panoji so nekaj kar nas čaka in to v bližnji prihodnosti. Pričakujemo lahko veliko mešanih občutkov s strani ljudi, še posebej pa bo zanimivo pogledati, kako bodo reagirali oglaševalci.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več