Računalništvo, telefonija
28.03.2018 12:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo roboti: 7 poklicev, ki bi lahko občutili hude posledice umetne inteligence

..Tudi vi opravljate enega od teh poklicev?..
Prihajajo roboti: 7 poklicev, ki bi lahko občutili hude posledice umetne inteligence
Prihajajo roboti: 7 poklicev, ki bi lahko občutili hude posledice umetne inteligence

Umetna inteligenca bo v navezi z ostalo napredno tehnologijo brez dvoma spremenila službe, ki jih poznamo danes. Po podatkih raziskav bi bilo lahko kar 47 odstotkov trenutnih poklicev v ZDA v veliki nevarnosti pred avtomatizacijo v naslednjih nekaj desetletjih. Kateri so torej tisti poklici, ki bodo najbolj občutili vplive evolucije umetne inteligence? Je sploh kaj, kar lahko navadni smrtniki storimo glede tega?

Odvetniki

Zakaj so v nevarnosti? Če sklepamo po številnih filmih, ki poklic odvetništva prikazujejo kot nekaj, kar bi si vsak želel – visoke plače in ugleden družbeni status – je biti odvetnik zares super. Vendar pa je najem odvetnika v resnici velik strošek, hkrati pa večji del njihovega delovnega dne poteka zelo rutinsko in ni preveč podoben dogajanju v filmih..

Poklic odvetništva seveda še vedno potrebuje ljudi, vseeno pa umetna inteligenca lahko priskoči na pomoč pri opravilih, kot so zbiranje dokumentov, upravljanje pogodb, reševanje manjših kazenskih postopkov, prekrškov in podobno.

Ali to pomeni, da ni več nobenega upanja? Študij prava je zahteven in dobiti kakovostno službo kot pripravnik na tem področju ni enostavno. Kljub temu pa lahko študij prava v kombinaciji z računalniškimi znanostmi pomeni velik potencial. Odpirajo se nova področja, kjer bo potrebna pravna regulacija, recimo samovozeča vozila, nove tehnologije itd. Čeprav bi lahko nekatera opravila prevzeli roboti, se bodo torej odpirale nove priložnosti na novih področjih, ki bodo zahtevala pravne ureditve.

Novinarji

Zakaj so v nevarnosti? Algoritem bi zelo težko napisal poglobljen analitičen članek, kajne? Ugibajte še enkrat! Umetne inteligenca že piše razna poročila športnih dogodkov in ostale enostavnejše novice, prav tako pa se uporablja tudi v preiskovalnem novinarstvu. Če združimo slab finančni položaj večine medijev in napredno tehnologijo, ki je vse bolj kreativna, ne pridemo do optimistične slike za novinarje.

Ali to pomeni, da ni več nobenega upanja? Umetna inteligenca ni nujno novinarjev sovražnik. Kot kaže, lahko novinarji zelo koristno uporabijo bote, ki jim pomagajo pri povsem novem načinu pripovedovanja zgodb in pohitirjo iskanje statističnih podatkov.

Vozniki

Zakaj so v nevarnosti? V enem od poglavij knjige The New Division of Labor iz leta 2004, sta avtorja Frank Levy in Richard Murnane prepričana, da računalnik ne bo nikoli sposoben voziti avtomobila, ker je v vožnjo vključenih preveč kompleksnih informacij. Danes vsi dobro vemo, da sta se avtorja zmotila. Praktično ne mine dan, ko ne beremo o novih avtonomnih vozilih na cestah (dobre ali slabe novice), flote vozil Uberja in ostalih večjih akterjev pa bodo imele vse večjo moč in vpliv. In če že govorimo o voznikih, se lahko ustavimo tudi pri inštruktorjih vožnje. Pojavlja se namreč tudi vprašanje, ali bodo današnji otroci sploh še delali vozniške izpite, ko odrastejo?

Ali to pomeni, da ni več nobenega upanja? Glede na Uberjeve izjave bodo vozniki taksijev v nekaterih večjih mestih, kot je na primer London, še nekaj časa sicer uspeli zdržati pritisk samovozečih konkurentov, vendar na dolgi rok napovedi za vse vrste voznikov vsekakor niso preveč obetavne.

Kuharji

Zakaj so v nevarnosti? Glede na to, da nenehno potrebujejo hlajenje, je ideja o delu računalnikov v vročih kuhinjah precej daleč od realizacije. Kljub temu pa se moramo zavedati, da je umetna inteligenca vedno polna presenečenj. Nedavno smo lahko spoznali IBM-ovega robota Watsona, ki kuha izjemno okusne jedi. Chef Watson je sposoben generirati povsem nove recepte, ki s pomočjo algoritmov združujejo kemijo in nove okuse.

Medtem se roboti, kot je Misco, bolj osredotočajo na hitrost priprave obrokov, prav tako pa velik poudarek ustvarjalci dajejo na uporabo dronov za dostavo hrane – ne samo na daljavo, ampak tudi v restavracijah.

Ali to pomeni, da ni več nobenega upanja? Tako kot na nekaterih drugih področjih, bodo ljudje, ki že tako ali tako uporabljajo tehnologijo, tudi na področju kuhanja znali izkoristiti prednosti. Če ste na primer kuhar, bi lahko s pomočjo tehnologije in robotov pripravili večje količine popolnoma enakih jedi. Potem pa je tukaj še 3D-tiskanje, ki že omogoča krerianje povsem novih jedi, ki prej niso niti obstajale.

Finančni analitiki

Zakaj so v nevarnosti? Podobno kot v primeru odvetnikov je poklic v financah vedno imel nek predznak, ki je pomenil visoko plačo in splošno visok socialni standard. Kljub temu pa vedno večji del dela finančnih analitikov prevzema umetna inteligenca. Računalniki lahko veliko hitreje prepoznajo vzorce in izpeljejo prodaje/nakupe kot celo najbolj izurjeni analitiki. Glede na to, da so na kocki milijarde, ne čudi, da razvijalci intenzivno delajo na razvoju aplikacij in algoritmov, ki bi še boljše, hitreje in natančneje izvajali finanačno analitiko. Po nekaterih napovedih bi naj v naslednjem desetletju umetna inteligenca zamenjala 30% vseh služb v sektorju bančništva in financ.

Ali to pomeni, da ni več nobenega upanja? Gledano v celoti bo manj služb, vendar bodo še vedno priložnosti.. Tako imenovani “quantsi”, ki premorejo znanje finančnega sektorja in računalništva, bodo zelo iskani na trgu dela, kajti ti so ključni pri razvoju dotičnega sektorja. Druga veja, kjer se odpirajo priložnosti, pa bo “odnosno bančništvo”, kjer bo pomemben odnos in lojalnost stranke.

Zdravniki

Zakaj so v nevarnosti? Ne glede na to, ali govorimo o algoritmih, ki so sposobni postavljati diagnoze, računalnikih, ki jih uporabljamo za svetovanje glede najbolj primernega zdravila, inteligentnih digitalnih farmacevtih, nosljivih napravah, ki pomagajo zdraviti fizične okvare, ali celo robotih, ki izvajajo zahtevne operacije, ni dvoma, da bo najbolj napredna tehnologija imela velik vpliv na različne veje medicine. Zahvaljujoč zmožnostim analiziranja podatkov in zbiranja podatkov bi lahko umetna inteligenca v žep vsakega posameznika postavila “zdravnika” z enakim ali celo boljšim znanjem od človeških zdravnikov.

Ali to pomeni, da ni več nobenega upanja? Veliko je odvisno od področja medicine. Za večino poklicev se nam ni treba (takoj) bati, saj bodo ljudje še potrebni za izvajanje določenih opravil. Na drugi strani pa imamo diagnoze in operacije, ki pa bi lahko nekoč postale rutinska stvar robotov. Vsekakor se na kratki rok lahko bolj strinjamo s scenarijem, kjer umetna inteligenca dopolnjuje in pomaga zdravstvenim delavcem, ne pa jih nujno zamenjuje.

Fizični delavci

Zakaj so v nevarnosti? Spet lahko pogledamo primere, kjer so nekoč ljudje polagali opeke, trgali sadje in delali v skladiščih. Danes je opaziti trend, da tovrstna fizična dela nadomešča stroj in ta trend bo samo še naraščal. Za kar je bilo nekoč potrebnih 10 ljudi, lahko danes opravi en stroj. Zraven je morda potreben le še en človek, ki ves proces nadzira. Velika prednost robotov je, da se ne utrudijo, kar pomeni, da lahko delajo brez prestanka. To pri ljudeh seveda ni mogoče, še posebej pa ne, če govorimo o fizičnem delu.

Ali to pomeni, da ni več nobenega upanja? Vsa dela, ki smo jih omenili zgoraj, bodo avtomatizirana. Za zdaj ima človek še vedno nekaj prednosti, kljub temu pa na dolgi rok ne bo ostalo pri tem. Če pogledamo primer Amazonovih skladišč, lahko vidimo, kako roboti Kiva premikajo pakete in jih prinašajo do človeškega delavca, ki vodi logistiko. Podobno lahko roboti polagajo opeke, vendar (za zdaj) potrebujejo človeka, ki vodi proces. Tudi tukaj bo razmerje vse bolj nagnjeno v korist robotov, vendar bo nekaj časa še vedno tako, da bodo roboti in ljudje delali skupaj.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več