Računalništvo, telefonija
11.02.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Prihodnost, ki jo živimo: Znanstvenofantastični predmeti, ki resnično obstajajo (1. del)

Prihodnost, ki jo živimo: Znanstvenofantastični predmeti, ki resnično obstajajo (1. del)
Prihodnost, ki jo živimo: Znanstvenofantastični predmeti, ki resnično obstajajo (1. del)

Svet tehnologije praktično nima meja, prav tako kot ga nima človeška domišljija. Ko to dvoje združimo, dobimo takšne in drugačne “gadgete”, ki navdušujejo s svojo inovativnostjo, drugačnostjo ali nenavadnostjo. Za vas smo pripravili preglede nekaj izbranih tehnoloških naprav, ki vas bodo zagotovo prepričale, da je prihodnost, ki smo je še pred leti opazovali na televiziji, tukaj.

1. AirSelfie

Ustvarjen za “selfie” milenijce, ta simpatični, leteči “gadget” uporabniku omogoča popoln sebek. Gre za napravo, ki jo brez težav spravimo v žep, upravljamo jo z uporabo aplikacije, doseže pa lahko preko 20 metrov višine – na voljo je v štirih različnih barvah: srebrni, črni, zlati in roza barvi.

2. Y-Brush

Podjetje FasTeeSH je ustvarilo zobno ščetko v obliki ust (kot lahko vidimo na sliki), ki pospeši celoten proces ščetkanja zob na vsega 10 sekund. Naprava sestoji iz najlonskih ščetin, na voljo pa so tri različne stopnje ščetkanja za različne tipe občutljivosti.

3. “Jammy” Guitar

Z nekaj manj kot 13 inči (32 centimetri) je dotična digitalna kitara, ki jo je izdelalo tehnološko podjetje RnD64, prava atrakcija med kitaristi. Inštrument je možno raztegniti do 19,6 inča (49,7 centimetra), zgrajen je iz jeklenih strun in ima naloženih 17 “pre-set” zvokov, ki jih lahko uporabimo, ko je recimo kitara priklopljena na slušalke ali druge naprave.

4. RowBike

Če vam je v vašem fitnesu najbolj všeč naprava “poteg sede” in ste kdaj razmišljali, kako lepo bi bilo dotično vajo izvajati na svežem zraku v naravi, potem je naprava RowBike prava izbira za vas. Kolo je izdelalo podjetje Rollerblade, pri katerem soustanovitelj Scott Olson pravi, da gre za štirikolesno kolo, ki ga poganjamo z “veslanjem sede”. Kot lahko vidimo na sliki, gibanje simulira veslanje na čolnu, le da v tem primeru premikamo kolo – vsekakor odlična “outdoor” vadba.

5. PLOOTA

Senzorna naprava, ki skrbi za varnost plavalcev – nosimo jo kot ogrlico, narejena je pa tako, da nadomesti napravo, ki jo plavalci po navadi nosijo okrog roke oz. zapestja. Ko napravo PLOOTA nosimo in se slučajno potopimo za več kot 30 sekund, se takoj napihejo vgrajene blazine.

6. Kissinger

Gre za dodatek za pametne telefone, ki lahko pomaga pri vzdrževanju razmerij na daljavo. Razvil ga je profesor s svojimi študenti na Univerzi v Londonu, sodelovali pa so tudi strokovnjaki na Japonskem. Podatki pravijo, da je naprava kompatibilna z večino modelov pametnih telefonov, celotna stvar pa deluje med videoklici. Ko uporabnik poljublja ploskev, ta registrira poljube in prenese pristik na ustnice uporabnika na drugi strani. Tako imata obe strani občutek, kot da se dejansko poljubljata.

7. Solarbrella

Če ste se kdaj znašli v situaciji, ko vam je ravno preden bi naložili super fotografijo prelepe plaže, zmanjkalo baterije na telefonu ali računalniku, potem je stvari, ki jo potrebujete, Solarbrella. V bistvu gre za zložljiv solarni panel, ki ga lahko brez težav zložimo v torbo, ki jo vzamemo po navadi na plažo, polni pa lahko telefone, zvočnike, prenosnike in ostale osnovne “gadgete”. Trenutno obstajata dva modela – 25 W in večji 60 W.

8. Selfie Feet

Dizajn za napravo je naredil Brent Jelley, uporabnikom pa omogoča delanje sebkov z uporabo svojih nog. Glavna ideja je, da telefon uporabnik pritrdi na nogo, potem pa preko Bluetooth povezave naredi sebke iz najrazličnejših kotov. Jelley je povedal: “Razlog, zakaj sem se odločil za razvoj dotične naprave je, da sem enostavno želel imeti proste roke med delanjem sebkov – poleg tega pa nisem želel prenašati ‘selfie stick-a'”.

9. Smartduvet Breeze

Pametna postelja Smartduvet omogoča nadziranje temperature ambienta tako na eni kot tudi na drugi strani postelje. Upravljamo jo z aplikacijo, deluje pa na principu zračnih komor, ki nudijo različne ravni mrzlega in vročega zraka za različne strani postelje; potovanje in temperaturo zraka tako nadziramo preko sistema pod posteljo.

10. BIG-i robot

Kitajsko tehnološko podjetje NXROBOA je naredilo BIG-i gospodinjskega robota za to, da lahko družinam pomaga pri upravljanju z drugimi pametnimi napravami, poleg tega pa je dotični robot dober za opominjanje glede prihajajočih se aktivnosti in obveznosti. Poleg tega je robot zmožen interpretirati glasovne ukaze in prepoznati obraze. V višino meri 0,7 metra, sposoben pa se je gibati po hiši ali stanovanju, se izogibati oviram, upravljamo pa ga z aplikacijo za pametne telefone.

11. HandEnergy

Michael Vaga je ustvaril zanimivo napravo, ki dejansko deluje kot polnilec za telefone, vendar izgleda kot ročna granata. Vse kar moramo narediti, če želimo polniti svojo napravo ali ustvariti energijo za poznejše polnjenje je, da enostavno držimo napravo in obračamo roko. Ta gib oz. to gibanje aktivira giroskop HandEnergyja in producira energijo, ki se lahko shranjuje ali pa neposredno uporablja za polnjenje naprav.

12. Moto Parilla

Moto Parilla je neke vrste mešanica med robustnim “off-road” kolesom in električnim motociklom. Kolo je opremljeno z osmimi prestavami, doseg ima približno 80 km, polni pa se osem ur. Trenutno je na voljo 250 W in 500 W kolo, najvišja možna hitrost Moto Parille pa je slabih 30 km/h.

13. “A” zvočnik

Podjetje Akoustic Arts iz Pariza je izdelalo napravo, ki služi kot alternativa slušalkam in uporabniku omogoča poslušanje glasbe ali gledanje filmov, ne da bi ta motil bližnjo okolico. Zvok se pretaka direktno do poslušalca, kot lahko vidimo na sliki.

14. Najmanjši dron na svetu

Najmanjši dron na svetu – Skeye Nano – je širok zgolj 5 inčov oz. štiri centimetre, kljub temu pa lahko brez težav doseže kar 50 metrov višine. Tale majhna napravica dela tudi kvalitetne posnetke, najboljše od vsega pa je, da tehta zgolj 14 gramov – nekaj podobnega kot prazna pločevinka piva. Dron poganjajo baterije, ki (ko so povsem napolnjene) nudijo do 4 minute letenja.

15. ArcaBoard

Revolucionaren način lebdečega prevoza, ki deluje v obliki naprave ArcaBoard. To poganja 26 električnih puhalnikov, ki ob polni moči nudijo 195 kilogramov pogona oz. pritiska. Vgrajena je med drugim tudi stabilizacijska enota, lebdeča ArcaBoard pa se lahko dvigne do 30 centimetrov višine. Potujoča enota doseže maksimalno hitrost 20 km/h, in ko je do konca napolnjena, zdrži približno 6 minut potovanja.

16. Prostoročni kovček

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko se vam je na letališču neznansko mudilo, da bi ujeli svoj let? V takšnih primerih bi vam verjetno še kako prišel prav kovček, ki bi kar sam sledil vašim korakom. Vašim željam je bilo uslišano – izraelsko podjetje NUA Robotics je ustvarilo pametni kovček, ki preko Bluetooth povezave z uporabnikovim pametnim telefonom sledi lokaciji lastnika. Poleg tega je kovček opremljen s kamero in orodjem, ki preprečuje krajo, za najbolj nujne primere pa je tukaj še rezervni vir energije.

17. Varnostni sistem brez kamer

Xandem Home je prav poseben varnostni sistem, ki za detekcijo in spremljanje gibanja uporablja radijske valove, ki prodrejo tudi skozi zidove. Podatke o potencialnem gibanju sistem posreduje do aplikacije, ki lastniku omogoča, da določi točno lokacijo morebitnih vlomilcev. Celoten sistem se nastavi v vsega 15-ih minutah.

18. Svetilka, ki jo poganja sveča

Izjemno zanimiv koncept svetilke, ki z uporabo vročine, ki izhaja iz sveče, prižge LED žarnico in razsvetli celoten prostor.

19. “Pametni” aparat za kavo

Vsi ljubitelji kave lahko svoj idealni kapučino naredijo kar direktno iz naslonjača, zahvaljujoč se prvemu “bean-to-cup” aparatu za kavo, ki je kompatibilen z vsemi novejšimi pametnimi telefoni. Aparat PrimeDonna Elite podjetja De’Longhi omogoča ustvarjanje, personaliziranje in izdelavo kave po izbiri uporabnika. Aparat se nadzira preko Bluetooth aplikacije, na voljo pa je preko sto različic napitka.

20. “Čudežna paličica

Mstick je multifunkcijska naprava, ki deluje kot budilka, LED svetilka, štoparica in celo napovednik vremena. Kot lahko vidimo, je dizajn zelo prikladen, Mstick pa je na voljo v različnih barvnih kombinacijah, hkrati pa ponuja še snemljiv pašček. Mstick je kompatibilna preko Bluetooth povezave z iOS in Android napravami.

21. Skuter, ki je pametnejši od uporabnika

Uporablja program, kjer lahko uporabnik zamenja prazne baterije kar na poti. Preprosto se ustavi v najbližnjem kiosku in kupi nove baterije. Vgrajena aplikacija išče te kioske, prav tako pa analizira načine vožnje. Vozilo je popolnoma okolju prijazno, doseže pa lahko maksimalno hitrost 100 km/h.

22. Kolo, ki tehta manj ko ananas

Predstavljamo vam najlažje zložljivo kolo na svetu – tehta manj kot štirje ananasi skupaj. Strokovnjaki pravijo, da gre za kolo, ki bi lahko revolucionarno spremenilo način prevažanja po mestu. Izdelujejo jih v podjetju Hummingbird Bike Company, uporabljajo pa zgolj karbonska vlakna. Kolo tehta manj kot 6,8 kilograma, zloži pa se na zelo kompaktno velikost.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več