Računalništvo, telefonija
07.11.2018 13:09
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva komercialna električna letala že leta 2030?

Električna potniška letala naj bi prinesla številne prednosti v primerjavi z obstoječimi letali.
Električna potniška letala naj bi prinesla številne prednosti v primerjavi z obstoječimi letali.

Elektrifikacija prevoznih sredstev je zadnja leta v polnem razmahu. Najbolj seveda izstopajo električni avtomobili, ki jih razvijajo nekatere največje svetovne znamke, poleg njih pa danes obstajajo še električni motorji, električne rolke in električna kolesa. Pri britanskem nizkocenovnem letalskem prevozniku EasyJet so prepričani, da bo kmalu prišlo na vrsto tudi letalstvo. Priljubljen ponudnik namreč v sodelovanju s podjetjem Wright Electric razvija prvo električno potniško letalo, ki bo sprva namenjeno le potovanjem na kratke razdalje.

Čeprav razvoj prvega električnega potniškega letala nekoliko zamuja, gre razvoj, vsaj po zagotovilih podjetja EasyJet v pravo smer, končni “izdelek” naj bi bil nared za uporabo leta 2030. Za letos podjetje načrtuje preizkus manjšega električnega letala za največ devet potnikov. Preizkusi novosti sicer že potekajo na tleh, trenutno največja ovira za uresničitev ambicioznih načrtov podjetja EasyJet pa je seveda baterijska tehnologija, ki omejuje obseg takšnih zrakoplovov.

Načrti britanskega nizkocenovnega letalskega prevoznika EasyJet so torej do leta 2030 razpolagati s floto električnih letal, namenjenih za lete na krajše razdalje. Pri podjetju ocenjujejo, da bodo novodobna letala znižala stroške za okoli 30 odstotkov, posledično pa se bodo zmanjšali tudi negativni vplivi na okolje. Ker so električna potniška letala vsaj dvakrat tišja v primerjavi z običajnimi, bodo ta kot nalašč za lete na letališča, ki se nahajajo v bližini mestnih središč.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več