Računalništvo, telefonija
24.01.2018 18:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na voljo je prvi slovenski e-bralnik

Na voljo je prvi slovenski e-bralnik
Na voljo je prvi slovenski e-bralnik

Kindle in ostali (tuji) e-bralniki so dobili slovensko konkurenco. To je e-bralnik inkBook, s katerim želijo njegovi proizvajalci približati branje knjig sleherniku. Elektronski bralnik inkBook je za razliko od ostalih na voljo tudi v slovenščini, kar pomeni velik napredek na tem področju in ima velik pomen za naš materni jezik.

Na voljo sta dve različni verziji, Classic 2 in Prime. Glavna razlika je predvsem v hitrosti delovanja in osvetlitvi zaslona ter v povezljivosti Bluetooth. Obe napravi ponujata brezžično povezljivost Wi-Fi, ki omogoča brskanje po spletu, prav tako pa prek nje prenesete elektronsko knjigo na svojo napravo.

Cena različice Classic 2 znaša 85 evrov, za različico Prime pa morate odšteti nekoliko več, in sicer 145 evrov.

Obe napravi delujeta na podlagi tehnologije ePapirja, ki poskrbi za zelo pristno bralno izkušnjo. Skoraj kot bi brali pravo knjigo, le da je naprava precej lažja od marsikatere knjige. Mariskdo pa bo pozdravil tudi njuno odprtokodnost, ki zagotavlja svobodo pri izbiri ponudnika med spletnimi knjižnicami. Nekaj, s čimer se na primer Amazonov Kindle ne more pohvaliti.

Napravi imata tudi kar nekaj nastavitev, s katerimi si lahko vsak uporabnik optimizira uporabo glede na svoje želje in potrebe. Ena od teh je možnost prilagoditve navigacije po knjigi za levičarje in desničarje, proizvajalec pa obljublja tudi integracijo tipografije OpenDyslexic, ki omogoča pisavo z velikimi črkami za dislektike in možnost izklopa zaslona na dotik.

Z debelino devetih milimetrov je inkBook eden izmed najtanjših e-bralnikov na trgu. Tehnologija Rapid Refresh mu zagotavlja eno najboljših možnih kakovosti besedila in slik (črno-belih, seveda), pri delovanju pa porabi zelo malo energije, saj ga lahko uporabljate brez polnilca tudi več tednov. Idealno za kakšen daljši dopust, torej.

Različica Classic 2 je na voljo z dvema oziroma štirimi gigabajti notranjega pomnilnika, Prime pa ga ima kar osem gigabajtov. Oba bralnika imata sicer na voljo tudi režo za spominsko kartico microSD, s katero lahko pomnilnik razširite tudi za 32 gigabajtov, kar zadošča za več tisoč e-knjig.

Pa še en pomemben podatek. Bralnika podpirata zelo širok nabor formatov e-knjig: EPUB, PDF (reflow) z Adobe DRM (ADEPT), MOBI (brez DRM), TXT, FB2, HTML, RTF, CHM. Uporabniški vmesnik je na voljo v več jezikih: slovenščini, angleščini, nemščini, španščini, francoščini, italijanščini, poljščini, romunščini, češčini in še nekaterih drugih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več