Računalništvo, telefonija
25.07.2019 14:00

Deli z drugimi:

Share

Prvi popolnoma avtonomni parkirni sistem na svetu

Prvi popolnoma avtonomni parkirni sistem na svetu
Prvi popolnoma avtonomni parkirni sistem na svetu

Daimler in Bosch sta naznanila, da bo v Stuttgartu zaživel prvi popolnoma avtonomni parkirni sistem. Ta bo poskrbel za parkiranje avtomobilov brez pomoči človeških akterjev. Gre sploh za prvi tovrstni parkirni sistem, ki bo začel z delovanjem v realnem okolju.

Popolnoma avtonomni parkirni sistem SAE Level 4 so za uporabo v muzeju Mercedes-Benz potrdili tudi vsi potrebni varnostni organi. Daimler trdi, da je dotični uspeh pomemben korak na poti k avtonomni vožnji. Bosch je tisti, ki skrbi za razvoj infrastrukture sistema, medtem ko Daimler skrbi za »in-vehicle« tehnologijo.

Celoten postopek parkiranja v garaži uporabnik izvede kar preko aplikacije na pametnem telefonu: »Pripeljete se v parkirno hišo, zapustite vozilo in pošljete vozilo na izbrano parkirno mesto – vse to preko ekrana pametnega telefona, brez vmešavanja ljudi. Ko voznik zapusti garažo, avtomobil sam najde svoje mesto, na katerega se parkira. Pozneje se vozilo samo vrne na »drop-off« točko po isti poti. Proces avtonomnega parkiranja sloni na kombinaciji med inteligentno parkirno infrastrukturo, za katero skrbi Bosch ter avtomobilistično tehnologijo, ki jo razvija Mercedes-Benz. Boschovi senzorji, ki so razporejeni po garaži, spremljajo gibanje vozila in ga usmerjajo glede na dogajanje v okolici. Vozilo tako prejme vse potrebne informacije, ki jih potrebuje, da doseže svoje parkirno mesto. Tehnologija v avtomobilu spremeni ukaze s strani senzorjev v manevre vozila. Na tak način se lahko vozila celo premikajo med nadstropji. Če senzorna infrastruktura zazna neko oviro, se vozilo nemudoma ustavi«.

Daimler in Bosch razvijata dotično avtonomno parkirno tehnologijo že kar nekaj let. Prvič sta uradno zagnala sistem v zgoraj omenjeni garaži muzeja leta 2017 in nato leta 2018, vendar so obiskovalci imeli na voljo pomoč za to usposobljenih asistentov. Kmalu bodo lahko obiskovalci muzeja začeli uporabljati sistem sami, brez varnostnih asistentov.

Dr. Michael Hafner, vodja tehnologije in avtomatizirane vožnje pri podjetju Daimler AG, pravi: »Dovoljenje s strani Baden-Württemberg regulatorjev pomeni, da lahko v prihodnje pričakujemo tovrstne sisteme tudi po drugih parkiriščih po svetu. Kot pionirji avtomatizirane vožnje smo z našim projektom naredili sistem, ki je primeren za masovno produkcijo«.


Kako se z avtonomnim sistemom soočajo druga podjetja?

Medtem, ko druga podjetja po svoje rešujejo vprašanje avtonomne vožnje po garažah, so Tesla, Daimler in Bosch zvesta senzorjem, ki so se vsaj v dosedanjih testih izkazali kot najbolj zanesljivi.


Strokovnjaki napovedujejo, da čez čas takšna infrastruktura ne bo potrebna, kajti avtomobili bodo sposobni sami vzpostaviti interakcijo med seboj, znali pa bodo parkirati sami – brez dodatne infrastrukture izven vozil. Ne glede na vse sta Daimler in Bosch naredila pomemben korak za avtonomno vožnjo in zato si ni težko predstavljati prihodnosti, kjer bomo po garažnih hišah deležni takšne storitve.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več