Računalništvo, telefonija
12.02.2019 14:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot Sophia dobi malo sestrico

Robot Sophia dobi malo sestrico
Robot Sophia dobi malo sestrico

Pred točno tremi leti je Hanson Robotics svetu prvič predstavil človeku podobnega robota Sophio. Sophia ni edini humanoidni robot, je pa zagotovo najbolj znan, saj so njeni proizvajalci več kot odlično poskrbeli za promocijo. V tem času se je ta najbolj popularen android pojavil na različnih televizijskih šovih in sodeloval na mnogih konferencah ter sejmih. Postala je tudi prvi robot z državljanstvom, le-to ji je bilo namreč podeljeno v Savdski Arabiji. Udeležila se je blockchain vrha na Malti in srečanja ne temo umetne inteligence v Združenih narodih.

Little Sophia na las podobna svoji sorodnici

Namen te vse-svetovne promocije pa je postal dokaj očiten, ko so v začetku letošnjega leta njeni avtorji napovedali serijsko proizvodnjo njenih mini različic. Projekt je ugledal luč sveta konec januarja, ko so svojo namero predstavili na Kickstarterju. Navdušenje je očitno veliko, saj so že v prvem tednu za še enkrat toliko presegli svoj načrtovan cilj 75.000 $. Z ozirom na to, da se njihova kampanja zaključi šele konec marca, lahko že danes z gotovostjo zatrdimo, da bo novi proizvod še bolj uspešen od njihove prve Kickstarter kampanje. Leta 2017 so namreč na trg lansirali robota, ki je upodabljal Einsteina. Takrat so sicer načrtovano kvoto, ki je bila sicer približno desetkrat višja od tokratne, presegli za 10 odstotkov.

Little Sophia, kot se imenuje sestrica najbolj popularne umetne inteligence, je na las podobna svoji sorodnici. Kljub prijetnemu človeškemu obrazu, njeno pravo naravo izdaja zadnji del glave. Ta je prekrit s transparentno plastiko, tako da je vezje možganov te umetne inteligence prav lepo vidno. Tudi njeno telo je izrazito robotsko, poudarjena stopala pa ji omogočajo stabilnost med gibanjem.

Ciljajo na mlada dekleta

Če so bili Einsteinova ciljna skupina zelo verjetno odrasli ljudje, željni matematičnega znanja, fizike in logike, pa mala lutka tokrat cilja na popolnoma drugo skupino uporabnikov. No, če smo natančni, uporabnic. Namenjena je namreč deklicam v starosti od 7 do 13 let. Njeno poslanstvo pa naj bi bila promocija in povečanje zanimanja za STEM (angleški akronim za multidisplinarno vedo, ki povezuje znanost, tehnologijo, inženirstvo in mehaniko), umetno inteligenco ter programiranje med mladimi dekleti. Na ta način upajo, da se jih bo več odločilo za poklice v teh smereh, ki so še vedno po večini v moški domeni.

Naloga male Sophie je predvsem motivacija svoji malih lastnic, saj naj bi preko interaktivnega učenja spodbujala navdušenje nad to branžo. Opisujejo jo kot radovedno, nedolžno in igrivo umetno inteligenco, ki s svojo človeško podobo povezuje prepad med obema svetovoma. Odziva se na navodila in se zelo vneto udeležuje različnih debat. Dobrih 35 cm visok robot zna peti, pripovedovati šale in hoditi, odlikuje ga širok spekter obrazne mimike, sposoben pa je celo prepoznave obrazov, ki jim zna tudi slediti.

Kot vsi roboti tega proizvajalca, tudi male androide poganja odprtokodna umetna inteligenca izdelana v Phytonu in Googlovi JavaScript knjižnici Blockly. Njeni možgani torej niso nikakršna skrivnost, saj Hanson Robotics vso njihovo kodo redno javno objavlja na spletni strani GitHub.

Malce previdnosti je na mestu

Videz Sophie verjetno ni naključje, kar velja tudi za njene male različice. Kljub navdušenju širše javnosti se proizvajalec zagotovo zaveda tudi previdnosti, ki jo je zaznati pri potencialnih uporabnikih. Robote bodo najbolj približali končnemu uporabniku, če bodo le-ti prijetnega človeškega videza. To seveda najlažje dosežemo s podobo prijazne predstavnice ženskega spola. Hollywoodski filmi so z agresivnimi roboti moškega videza pustili na ljudeh kar močan negativni vtis, katerega se sedaj otepajo vsi tovrstni proizvajalci. Tako je videti, da pri Hanson Robotics že danes razmišljajo o njihovih resnično potencialnih kupcih, ki pa so danes seveda še otroci. Zavedajo se, da je že danes potrebno ustvariti pozitiven vtis o umetni inteligenci in s tem pridobiti naklonjenost tistih, ki bodo imeli kupno moč čez 10 ali 20 let. Tako bi lahko sklepali, da je mala Sophia konec koncev zelo dolgoročna in premišljena poteza.

Če ste sami navdušeni nad novodobnimi napravami in vas zanima umetna inteligenca, pa je malce previdnosti vseeno na mestu. Ne smemo pozabiti na slabo izkušnjo izpred 2 let, ko so morali lutko Caylo iz trga celo umakniti. Le-ta je bila namreč preko bluetooth-a povezana z internetom, zaradi česar je bila šibka točka za vdore, omogočala je prisluškovanje, shranjevanje in prenos podatkov.

Zato previdnost ni odveč, še posebej, ko gre za vašega otroka. Torej odprimo vrata prihodnosti, vendar ne na stežaj, temveč s kančkom previdnosti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več