Računalništvo, telefonija
23.01.2017 11:46
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot v vsega eni sekundi napisal prvi časopisni članek

Robot v vsega eni sekundi napisal prvi časopisni članek
Robot v vsega eni sekundi napisal prvi časopisni članek

Po pisanju portala Computer World, je robot na Kitajskem napisal in objavil prvi časopisni članek. Prav ste prebrali – robotski novinar. Novica prihaja v istem mesecu, ko je japonsko zavarovalniško podjetje naznanilo, da načrtuje menjavo svojih 34 delavcev za sistem umetne inteligence. Zeus Kerravala, analitik podjetja ZK Research pravi: “Čas je, da se ljudje prebudijo”. Opozarja namreč na to, da bi ljudje morali dobro premisliti o svojih karierah, saj se zna kar kmalu zgoditi, da bo umetna inteligenca brez težav opravljala dela, ki jih danes upravljamo ljudje, prav tako pa se zna zgoditi, da bodo roboti postali del normalne delovne sile.

“Trenutno se nahajamo na samem začetku obdobja robotov, ki prevzemajo službe ljudem”, je še dodal. World Economic Forum, ki je potekal od 17. 1. do 20. 1. 2017, je ravno tej tematiki in potencialni prihajajoči revoluciji namenil veliko pozornosti. Ugotovili so, da je bilo skozi čas veliko raznih revolucij, na primer uvedba tekočega traku, ob katerih so se bili ljudje premorani prilagoditi situaciji. Človeška znanja in sposobnosti se morajo spremeniti.

Podobno, vsaj tako meni Kerravala, se bo zgodilo z robotsko revolucijo. Časnik China Daily je v sredo pisal o tem, kako je robot napisal prvi članek, ki je bil objavljen v časopisu Southern Metropolis Daily. Članek je dolg 300 znakov, vsebina pa se dotika lokalnega festivala. Sistem, ki je “avtor” tega članka, omogoča pisanje tako hratkih kot tudi dolgih sestavkov, dotični članek pa naj bi bil napisan v eni sami sekundi.

Wan Xiaojun, profesor na Univerzi v Pekingu, ki vodi ekipo razvijalcev robota pravi, da je robot v primerjavi s človeškimi novinarji in reporterji zmožen boljše analize podatkov, hkrati pa je robot veliko hitrejši pri samem pisanju zgodb. “To pa še ne pomeni, da bodo inteligentni roboti kmalu zmožni nadomestiti človeške reporterje”, je še dodal. V tem trenutku robot še ni sposoben opravljanja intervjujev, spraševanja dodatnih spontanih vprašanj ali izbire določenega zornega kota, s katerega bi napisal zgodbo.

Seveda pa ta primer s Kitajske ni osamljen primer avtomatizacije pisanja zgodb. Leta 2014 je algoritem imenova Quakebot, ki ga je razvil Los Angeles Times, napisal zgodbo o potresu. Istega leta je Associated Press naznanil, da bo za pisanje zgodb o korporativnih zaslužkih in podobnih tematikah uporabil programsko opremo, ki bo avtomatsko pisala tovrstne zgodbe. Kerravala trdi, da bi morali novinarji obvaldati intervjuje, pisanje analitičnih novic in prestopati meje golih dejstev. Kljub vsemu pa novinarji in zavarovalniški delavci niso edini, ki jim pretijo inteligentni roboti in sistemi.

Zadnjih nekaj let so roboti in umetna inteligenca napredovali z astronomsko hitrostjo in ravno zaradi tega obstaja bojazen, da bi bili ljudje lahko ogroženi na svojih delovnih mestih, saj naj bi bili roboti sposobni rešiti določena podjetja – plača, dopusti, bolniške itd. Zadnja poročila podjetja Forrester Research kažejo, da bi lahko roboti zgolj v ZDA do leta 2021 prevzeli 6 % delovnih mest. Pametni sistemi, umetna inteligenca in roboti bi tako lahko opravljali dela po hotelih, trgovinah, taksijih, tovornjakih itd.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več