Računalništvo, telefonija
23.08.2017 12:38
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robotska kosilnica, ki sama pokosi vašo zelenico

..Bi radi uživali v svojih prostočasnih aktivnostih, pa ne morete, ker morate pokositi svoj travnik? Potem je prava rešitev za vas kosilnica Husqvarna Automower 420..
Robotska kosilnica, ki sama pokosi vašo zelenico
Robotska kosilnica, ki sama pokosi vašo zelenico

Roboti že zelo dolgo fascinirajo človeštvo. Samo spomnite se filmov, kot so Vojna Zvezd, Terminator in Matrica. Ampak to je bila le fikcija, ki je prikazovala takrat oddaljeno prihodnost. Danes pa ta fikcija počasi postavlja realnost. Robotom smo namreč priča že praktično na vseh področjih naših življenj, v prihodnosti bo pa njihova prisotnost še večja. Eno od področij, kjer jih lahko srečamo že danes, pa so tudi domače zelenice. Da, prav ste prebrali. Na zelenicah pred hišami.

Podjetje Husqvarna, ki slovi po svojih motornih žagah, motokultivatorjih in drugih podobnih pripomočkih za obdelavo vrta, namreč izdeluje tudi pametne robotske kosilnice. Eno od teh smo imeli nedavno priložnost preizkusiti tudi v našem uredništvu, oziroma natančneje povedano, na naših domačih zelenicah.

Majhna, a zmogljiva

Automower 420 je najmanjši model v naboru avtonomnih kosilnic Husqvarne in po videzu spominja na običajen sobni sesalnik. Ampak videz ne odraža čisto prave slike. Automower 420 je namreč izjemno zmogljiva avtonomna kosilnica, ki zmore brez kakršnekoli pomoči pokositi do kar 2200 kvadratnih metrov zelenice, in to na 45-stopinjskem “klancu”. Velika kolesa z globokim profilom pa ji omogočajo, da se dobro znajde tako na bolj grobih kot tudi gladkih in bolj spolzkih površinah.

Na podvozju ima kosilnica tri rotirajoča rezila, ki travo kosijo v vseh smereh, tako da je končni rezultat tako popolna zelenica, kot bi jo kosili z ravnilom. Pametna tehnologija v kosilnici omogoča, da kosilnica prilagodi intenzivnost košnje glede na podlago, da se bolj posveti bolj zaraščenemu področju in da brez težav pride skozi ozke prehode. Pri tem pa kosilnica deluje skoraj neslišno, in še pomembneje, okolju prijazno brez škodljivih izpustov. Kosilnica se sicer dobro znajde v različnih vremenskih pogojih in je ne ustavi niti dež. Ko se baterija izprazni oziroma ko je blizu temu, pa se kosilnica Automower 420 sama odpravi na polnilno postajo. Ko se napolni, nadaljuje z delom na tisti točki, kjer je nehala.

Pri svojem opravilu je kosilnica zelo zanesljiva. To je sicer pričakovano, saj ima podjetje Husqvarna dolgoletne in bogate izkušnje z izdelovanjem takšnih strojev, tako da so ta proces izpilili praktično že do potankosti. Tudi sami doma uporabljamo predhodni model z oznako Automower 230 ACX, ki se (potrkamo na les) v zadnjih sedmih letih ni niti enkrat pokvaril. Če sklepamo po tem, je tudi naslednica Automower 420 trdoživa.

Košenje zelenice z drugega konca sveta

Zelo dobro so pri Husqvarni naredili tudi sistem upravljanja. Kosilnica ima velik zaslon z intuitivnim uporabniškim vmesnikom, kjer lahko določate, kdaj naj se kosilnica aktivira, ob katerih dnevih in urah naj kosi, ob kakšnem vremenu naj ne kosi, kako naj kosi na določenih področjih (na primer, kjer je trava bolj gosta in višja) in tako dalje. Vse nastavitve so zelo enostavne in se izkažejo za zelo priročne.

Še bolj zanimivo kot to pa je, da kosilnico lahko upravljate preko aplikacije za pametne telefone. Preko nje jo lahko nadzirate in določate njeno obnašanje od koderkoli, nastavite način košenja trave ter preverite njen status (če se na primer zagozdi ali prevrne na glavo). Poleg tega pa aplikacija služi tudi kot odličen varovalni sistem proti kraji, saj lahko z njo snemate lokacijo kosilnice, tako da jo z lahkoto izsledite. Če se kosilnica nepredvideno znajde na nepredvideni lokaciji, se namreč v aplikaciji sproži alarm. Sistem sledenja pa pride prav tudi, če imate doma resnično veliko zelenico, saj vas vodi do kosilnice, tako da ne tavate v temi in brezglavo iščete po celotni površini. Automower 420 pa sicer lahko zaklenete tudi s kodo PIN, tako da ga nepooblaščene osebe ne morejo uporabljati.

Za vsak vrt

Na našem preizkusu nas je kosilnica navdušila in če si želite malo sprostiti svoj urnik domačih opravil, je to vsekakor zelo smotrna naložba. Poleg prihranka časa bo tudi vaša zelenica ves čas urejena, saj lahko nastavite, da kosilnica kosi vsak dan ali le konec tedna, kot bi sicer najverjetneje vi sami.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več