Računalništvo, telefonija
11.03.2018 06:08
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nov svetovni rekord: Rubikova kocka rešena v 0,38 sekunde

Nov svetovni rekord: Rubikova kocka rešena v 0,38 sekunde
Nov svetovni rekord: Rubikova kocka rešena v 0,38 sekunde

Rubikova kocka, ki se je sprva imenovala magična kocka, je nedvomno poznana vsakomur. Gre za vrsto znane mehanske uganke in igrače, ki jo je leta 1974 izumil nadobudni in mednarodno priznani madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik, kocka pa je danes priljubljena tako med mladimi kot starimi. Rešitev kocke je zaradi številnih mogočih kombinacij vse prej kot preprosta, saj od igralcev zahteva veliko spretnostni in znanja.

Ameriška študenta Ben Katz in Jared Di Carlo pa sta se odločila za nekoliko svojevrsten pristop. Reševanje Rubikove kocke sta namreč zaupala kar robotu, ki je grajen na osnovi okvirja, natisnjenega s pomočjo 3D-tiskalnika, hitrih kamer in računalnika. Sistem deluje tako, da najprej skenira kocko in položaj posameznih elementov, nato pa s pomočjo namenskega algoritma izračuna najkrajšo »pot« za končno rešitev.

Kombinacija natisnjenega okvirja, hitrih kamer igralne konzole Sony PlayStation 3, računalnika in nekoliko »predelane« Rubikove kocke se je izkazala za zmagovito. Njihov sistem je namreč postavil svetovni rekord v sestavljanju kocke, saj je za podvig potreboval zgolj 0,38 sekunde. Robot je bil seveda precej hitrejši od človeka, saj trenutni človeški svetovni rekord znaša 4,74 sekunde, postavil pa ga je Nizozemec Mats Valk.

Dosedanji absolutni rekord, ki ga je z 0,637 sekunde držal nemški robot Sub 1 Realoaded, je ameriškima študentoma uspelo občutno izboljšati z uporabo kakovostnejših motorjev. Verjetno pa je le še vprašanje časa, kdaj bo kdo novi rekord še presegel.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,