Računalništvo, telefonija
15.03.2018 17:20

Deli z drugimi:

Share

Samovozeči taksi Googlovega soustanovitelja opravil prvo vožnjo

Samovozeči taksi Googlovega soustanovitelja opravil prvo vožnjo
Samovozeči taksi Googlovega soustanovitelja opravil prvo vožnjo

Tako imenovani “leteči avtomobili” so od leta 2011 naredili velik preskok naprej. Saj se verjetno še spomnite Rusa, ki je prilepil par kril na star motor in s polno hitrostjo zapeljal po pristajalni stezi kajne? Verjeli ali ne, “čudo od vozila” je poletelo 180 metrov, ne glede na to, da je doseglo zgolj 3 metre višine. Medtem ko je 72-letnik, voznik ZAZ Travie (letni 1987), za svoj projekt zapravil verjetno vse svoje prihranke, so tehnološki giganti tuhtali, kako dejansko izdelati floto “letečih taksi” vozil, ki bi olajšale prevoze po mestih po svetu ter ponujale nekoliko daljše vožnje kot današnja taksi vozila.

Eden od posameznikov, ki sledijo sanjam “letečih taksi vozil”, je soustanovitelj Googla, Larry Page. Je eden glavnih podpornikov projekta Kitty Hawk Flyer, ultralahkega električnega zračnega plovila, ki je v bistvu velik oktokopter s sedeži in volanom. Ravno ta teden pa smo lahko spoznali novo dimenzijo projekta, ki kaže, da ima ekipa veliko večje ambicije, ki slišijo na ime – Cora. Takole na prvi pogled bi lahko ocenili, da gre za atraktivno napravo, ki je opremljena z 12 motorji, ki omogočajo vertikalno vzletanje in pristajanje.

Cora, ki je bila predstavljena ta teden, ravnokar opravlja prve testne vožnje na Novi Zelandiji. Je popolnoma električno vozilo, prav tako pa omogoča v celoti avtonomno vožnjo. S Coro se lahko peljeta dva potnika, doseg z enim polnjenjem je slabih 100 kilometrov, najvišja hitrost pa je 150 km/h. Ključna konkurenčna prednost pred obstoječimi helikopterji je možnost vertikalnega pristajanja in vzletanja, hkrati je zelo prikladno to, da Cora ne povzroča takšnega hrupa kot standardni helikopterji. To bi lahko bilo še posebej uporabno v urbanih središčih, kjer je hrup že tako ali tako velik problem.

V načrtu je uporabiti Coro v komercialne namene taksi službe na Novi Zelandiji do leta 2022. Če se morda sprašujete zakaj ravno Nova Zelandija, je odgovor sila preprost. Gre namreč za državo, ki je dokaj odprta za takšne in podobne projekte. Sicer obstaja regulacija, vendar zelo mila napram ostalim državam, kjer je projekt imal namero za razvoj. Razvoj vozil kot je Cora bo pomagal državi, da doseže zastavljeni cilj “brez emisij do leta 2050.

Ekipo, ki se skriva za Coro, vodi glavni izvršni direktor Sebastian Thrun. Je eden glavnih faktorejv pri razvoju Googlove enote samovozečih se avtomobilov, ki se danes imenujejo Waymo. Izkušenj mu brez dvoma ne manjka, kar dodatno potrjuje z novim projektom, ki pa je še povsem v povojih in gre za prav posebni simulator, o katerem pa za zdaj še ni znanih nobenih podrobnosti. “Z gotovostjo lahko trdimo, da je tehnologija (za leteče taksije) uresničljiva, ker jo že uporabljamo”, razlaga Thrun. Ne gre za nekaj povsem novega, temveč se projekt izvaja v sklopu tehnologije, ki je že dobro vpeljana.

Na področju letečih taksijev se trenutno veliko dogaja. Prejšnji mesec smo lahko opazovali prvo testno vožnjo Airbusove Vahane – samovozečega zračnega taksija – hkrati pa lahko nenehno spremljamo napredek EHangovega plovila 184. Ne smemo pozabiti niti na Uber, ki razvija svoja plovila, na sceno pa počasi prihajata tudi Joby Aviation in Volocopter.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več