Računalništvo, telefonija
06.12.2018 10:00

Deli z drugimi:

Share

Se lahko s pomočjo virtualne resničnosti v svojih telesih počutimo bolje? (1. del)

Se lahko s pomočjo virtualne resničnosti v svojih telesih počutimo bolje? (1. del)
Se lahko s pomočjo virtualne resničnosti v svojih telesih počutimo bolje? (1. del)

Ena glavnih uporabnih vrednosti tehnologije virtualne resničnosti je, da nam omogoča, da pobegnemo. Naj bo to raziskovanje drugih krajev, teles, ali celo drugih spolov in vrst. Ne glede na to, da je tovrstni VR eskapizem najbolj razširjen v zabavni industriji, ni nujno, da nas medij vedno odpelje nekam drugam. Namesto tega lahko VR tehnologijo uporabimo, da se bolje povežemo z lastnim telesom, ali da se začnemo bolje počutiti v njem ob občutkih bolečine in nelagodja.

Včasih je dobra taktika prelisičiti možgane, da mislijo, da smo nekje drugje, kar zmanjša bolečino, ki jo čutimo v resničnem svetu. V drugih primerih lahko VR uporabimo, da se bolje zavedamo sami sebe, da lažje procesiramo stvari, ki jih preživljamo v danem trenutku.

Lahko virtualna resničnost zares zmanjša bolečino?

Virtualna resničnost je kot sredstvo lajšanja bolečine bila proučevana že pred leti. Izkazala se je pozitivna korelacija med uporabo VR tehnologije in zmanjšanja bolečin pri fizioterapiji pacientov z opeklinami. VR je pomagal predvsem tistim s kroničnimi bolečinami, kjer so zdravniki uporabljali VR tehnologijo med zdravljenjem ran.

V zadnjih letih so začeli VR uporabljati tudi med operacijami, saj je znanstvenike zanimalo, ali bodo učinki enaki. Na primer študija iz leta 2017, ki so jo izvedli v centru Cedars-Sinai Medical Center, ugotavlja, da so z uporabo pomirjujočih se VR slik na napravi Samsung Gear VR zmanjšali stopnjo bolečine med pacienti za 24 %.

Zahvaljujoč tovrstnim testnim študijam se zdaj veliko več dela na raziskovanju področij, kjer bi lahko VR tehnologijo uporabljali za zmanjšanje ali nadzoranje bolečine. S tem se poleg različnih inštitutov in medicinskih ekip ukvarja tudi kar nekaj zasebnih podjetij.

Kljub temu, da se zanimanje za področje VR tehnologije kot sredstva za upravljanje z bolečino povečuje, še vedno nimamo jasnega odgovora, zakaj ima VR tehnologija tako pozitiven učinek na stopnje bolečine kot take. Večina raziskav govori o VR tehnologiji kot sredstvu distrakcije, kar je po eni strani logično. Za to, da bi lahko tistim, ki to najbolj potrebujejo, ponudili resnično najboljšo možno VR izkušnjo, pa to ni dovolj, temveč je potrebno najti odgovor, kakšna distrakacija je VR in kako vse to izgleda v človekovih možganih.

Samo tako bomo lahko zadevo uporabili in podvajali ter – kar je še bolj pomembno – našli odgovore na vprašanja, ali učinki VR-ja varirajo glede na posameznika, okolje v katerem živi in prag bolečine, ki jo zmore.

Bolečina in zavedanje

Predhodne študije so pokazale, da tisti, na katere VR tehnologija blagodejno vpliva pri nižanju bolečine, hkrati tudi čutijo boljšo povezavo s svojim telesom. To po drugi strani zapira vrata za nadaljnje raziskovanje VR zdravljenja na višji ravni.

Raziskovalci na Univerzi v Kentu so zato, da bi bolje razumeli odnos med učinkom VR tehnologije kot sredstva za upravljanje z bolečino, in na drugi strani zavedanja lastnega telesa, izvedli študijo, kjer so preučevali učinke VR-ja med vadbo.

Ekipa je spremljala sodelujoče v raziskavi, ko so ti izvajali dobro znano vajo izometrični “bicep curl” (“upogib rok v komolcu”) pri teži 20 % od maksimalne možne. Polovica sodelujočih je izvajala vajo v klasični sobi z utežmi, medtem ko je druga polovica izvajala vajo ob nošenju VR naprave, ki je prikazovala, kako roka dviguje utež, prav tako kot so to delali oni.

Rezultati raziskave so pokazali, da so sodelujoči z VR napravo poročali o precej nižji stopnji bolečine med izvajanjem vaje. Poleg tega so lahko naredili več ponovitev v primerjavi z “ne-VR” skupino, hkrati so dosegli tudi nižji srčni utrip. Vsi ti rezultati so morda res fascinantni, vendar so bili dokaj pričakovani glede na predhodne raziskave.

Ne glede na vse so bili raziskovalci najbolj presenečeni nad podatkom, kako so se posamezniki zavedali svojega telesa. To so merili z enoto Private Body Consciousness (PBC). Dr. Alex Mauger iz Univerze v Kentu je bil del raziskovalne ekipe. Za portal Wareable je povedal: “PBC definiramo kot zavedanje posameznika svojih notranjih pojavov. To je pri raziskovanju bolečine še kako relevantno, kajti med intenzivno vadbo (kot je bila izvedena v raziskavi) ljudje doživljamo naravno bolečino, ki prihaja iz metaboličnega okolja v mišici”.

“V splošnem je tako, da nižji PBC rezultat pomeni, da smo manj dovzetni za bolečino. To bi posledično moralo pomeniti, da tisti ljudje z nižjim PBC-jem, občutijo manjše blagodejne učinke VR tehnologije”, je še dodal Mauger.

Kljub temu, da so predhodne študije pokazale, da posamezniki z visokim PBC-jem bolje razumejo svoja telesa in posledično pogosteje čutijo bolečino, dotična študija ne potrjuje teh rezultatov. V bistvu jih celo zavrača, kajti VR tehnologija se je izkazala kot enakovredno učinkovita za vse sodelujoče, ne glede na raven PBC-ja.

“Kljub temu, da smo predhodno že pokazali, da se lahko VR tehnologija uporablja za zmanjševanje stopnje bolečine med vadbo, rezultati te raziskave kažejo, da PBC ni vplival na to, kako VR tehnologija učinkuje na posameznika kar se tiče stopnje bolečine, ki jo izkusi”, je povedal Mauger. To se je na koncu izkazalo kot manjše presenečenje, kajti kot je povedal dr. Mauger, ni nihče od ekipe pričakoval, da PBC ne bo imel praktično nobenega vpliva. “To je konec koncev dobra novica, kajti to pomeni, da se VR tehnologija lahko uporablja v širšem smislu, kot smo sprva morda mislili”, je povedal Mauger.

Rezultati raziskave kažejo, da VR tehnologija ne vpliva na posameznikovo zavedanje notranjih pojavov in procesov .


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847