Računalništvo, telefonija
28.02.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Šest trendov umetne inteligence, ki spreminjajo današnje delovno okolje

Šest trendov umetne inteligence, ki spreminjajo današnje delovno okolje
Šest trendov umetne inteligence, ki spreminjajo današnje delovno okolje

Svet, ki ga ljudje živimo danes, je dinamičen, hiter in včasih se nam zdi, da je tempo življenja prehiter za nas. Kljub temu se moramo občasno ustaviti in pogledati, kam se dejansko premikamo. Področje umetne inteligence je gotovo eno najhitreje razvijajočih se področij tehnologije – torej, katerih je tistih šest trendov umetne inteligence, ki bodo v letošnjem letu krojili poslovno-delovno sfero. Dejstvo je, da nas čakajo drugačni, izboljšani delovni procesi, strojno učenje pa bo drastično spremenilo način, na katerega opravljamo svoj poklic – to pomeni novo dobo uporabniške izkušnje.


1) Umetna inteligenca bo prepoznavala trende in sama sprejemala inteligentne odločitve

Mnogi med vami se boste zagotovo spomnili klasike iz 80-ih, War Games, kjer Matthew Broderick igra najstniškega računalniškega upornika, ki bi skorajda sprožil jedrsko vojno – vse to z igranjem računalniške igre War Games, v sklopu katere je nekako pridobil dostop do vojaških računalnikov.


Trenutno se sicer še nahajamo v fazi razvoja umetne inteligence in strojnega učenja, v kateri je človeški faktor del enačbe, čez čas, ko bo na sporedu več »inteligentnih«, avtonomnih potez tehnologije, pa tega faktorja ne bo več zraven oz. bo prisoten v spremenjeni vlogi. To bo podjetjem omogočilo umetno inteligentne delovne procese, ki vodijo v večjo produktivnost. Na primer, danes lahko umetna inteligenca napove, kdaj tiskalnik potrebuje nove kartuše. Korak naprej bi bil, da bi umetna inteligenca naročila novo kartušo preden zmanjka barve, kar pomeni novo stopnjo uporabniške izkušnje.


2) Delo bo postalo hitrejše … Veliko hitrejše …

Umetna inteligenca je odvisna od procesne moči in podatkov – v času, ko se obe sferi razvijata, bo umetna inteligenca eksponentno rasla. Napredek na področju umetne inteligence bo privedel v delovne procese, ki so bolj učinkoviti, hitrejši in bolj nadzorovani. Sicer je praktično nemogoče napovedati, kakšno bo stanje umetne inteligence čez 10 let, vendar smo lahko prepričani, da bodo ti trendi neposredno vplivali na področja, kot so proizvodnja, zdravstvo in varnost.


3) Chatboti bodo postali novi asistenti

Vse od HAL-a do Wall-E-ja, so roboti del naših življenje – od leta 1920, ko se je termin sploh pojavil v javnosti. Bližamo se času, ko bomo zaposleni imeli svoje lastne osebne umetno inteligentne bote, ki bodo opravljali vlogo osebnih asistentov – urejali bodo termine sestankov, delali zapiske sestankov, sestavljali “to-do” sezname itd. Po napovedih HR strokovnjakov bodo od pogovornih botov odvisni celotni oddelki. Boti pa bodo postali del splošnih digitalnih transformacij podjetij. Istočasno se in se bo še naprej razvijala “natural language understanding” tehnologija, ki bo dvignila “bot-to-bot” komunikacijo na tako visoko raven, da bomo ljudje osvobojeni marsikaterega zamudnega opravila.

Napovedi glede “bot-to-bot” komunikacije, ki bo predstavljala naslednjo generacijo API tehnologij, je zelo jasna in očitna smer razvoja v poslovni tehnologiji. Boti bodo tako lahko skrbeli za opravila, kot so naročanje stvari, plačila dobaviteljem, komunikacija z njimi itd.


4) Umetna inteligenca bo vedno bolj dojeta kot koristna stvar in ne kot grožnja

Vpliv, ki ga ima umetna inteligenca na področje dela in področje delovne sile, ne moremo spregledati. Dobra novica je, da slišima vedno manj novic o tem, kako umetna inteligenca nadomešča ljudi na njihovih delovnih mestih. Z vse bolj intezivno integracijo delovnih procesov, ki se osredotočajo na uporabnika in tečejo naravno po podjetjih, zaposleni sčasoma začenjajo razumeti, kako pomembna je dobra izkušnja ob delu.


Lastniki podjetij, direktorji, vodje in ostali vodilni kadri počasi sprejemajo in prepoznavajo potencial umetne inteligence, katere vloga ni samo to, da nadomešča mesta delavcev manj zahtevnih del, temveč je pomembna vloga tudi ta, da umetna inteligenca izboljšuje programe, pomaga zaposlenim, povečuje produktivnost in izboljšuje uporabniško izkušnjo.

5) Navidezna resničnost bo na področju dela v naslednjem desetletju čisto prava resničnost

Svet navidezne, virtualne in kombinirane resničnosti je v zadnjem času vse večji. Dotična tehnologija se je razširila na področje medicine, industrije in praktično ni področja, kjer izpostavljena tehnologija ne bi bila prisotna. V naslednjih nekaj letih se bo raba teh tehnologij samo še povečala – ne samo gledanje virutalnih okolij, temveč tudi interakcija z njimi. Vzpon 5G tehnologije bo omogočil “edge” procesiranje, s čimer se bo drastično zmanjšala potreba po lokalizaciji strojne opreme, kar bo samo še povečalo efekt resničnosti.

6) V naslednjih letih bodo možne bolj poglobljene napovedi

Umetna inteligenca nam ne bo pomagala zgolj pri razumevanju trendov, temveč nam bo s pomočjo matematičnega modeliranja pomagala napovedovati dogodke, preden se ti zgodijo. Z analizo predhodnih problemov in njihovih eventuelnih rešitev, bo umetne inteligenca nudila predloge, s katerimi se bomo lahko izogibali kriznim scenarijem in vzdrževali normalne procese pri organizaciji omrežij. Prediktivna umetna inteligenca bo v veliko pomoč najbolj pomembnim področjem poslovanja, med drugim tudi kiber varnosti in odnosih s potrošnikih na različnih ravneh. Vse to se v številnih oblikah že dogaja.


Umetna inteligenca bo spremenila dve ključni stvari:

  • Umetne inteligenca bo dejansko razumela procesirane informacije. Uporaba NLU-ja, ki bo omogočil povezovanje in poglobljeno razumevanje informacij, prihaja čez 2 do 5 let. To pomeni, da namesto tega, da bi nas tehnologija usmerila k odgovoru, bomo odgovor že dobili – v nekaterih primerih to pomeni sestavljanje odgovora iz večih virov.
  • Sposobnost predlaganja odzivov, da bi se izgonili določenim situacijam, je prav tako blizu. Strokovnjaki tudi napovedujejo, da smo blizu tega, da bo umetna inteligenca sposobna analizirati pretekle aktivnosti in rezultate in se potem odločati za naprej.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več