Računalništvo, telefonija
21.03.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kako vas podjetja prisilijo v registracijo, nakup …

Ste že morda slišali kdaj za izraz "črni vzorec", bolj popularen v angleščini (dark pattern)? Tukaj gre za trike, s katerimi podjetja na spletu dosežejo, da se prijavite na njihove storitve in kaj kupite, čeprav si tega v resnici sploh niste želeli.
Vse na spletu želi vašo pozornost.
Vse na spletu želi vašo pozornost.

Če želite ustvariti uporabniški račun na spletu, je to dokaj preprosto.

Recimo, da se želite registrirati na Amazonu. Na spletni strani morate samo klikniti na priročni gumb za registracijo v desnem zgornjem kotu, kjer vas prosijo za vaš e-naslov in poljubno geslo, ki ga morate potem še enkrat potrditi v nadaljevanju. Seveda želijo tudi, da pred klikom na gumb za registracijo kliknete še na kvadratek za strinjanje s uporabniškimi pogoji. To je praktično tudi vse.

Odjava ni enostavna

Vendar, kako potem izbrisati uporabniški račun, če ga ne potrebujete več? Če navigirate pod “Account”, nikjer ne vidite gumba za izbris računa, ampak veliko ostalih podatkov. Po pregledu bi bilo potem najbolj pametno, da kliknete na opcijo “Your Account”, ki vas pripelje do podrobnih podatkov o vašem računu (plačilne metode, shranjeni naslovi, željeni načini komunikacije …). Vendar ne glede na to, katero opcijo kliknete, nobena vas ne bo pripeljala do strani za izbris uporabniškega računa.

Če želite izbrisati Amazonov uporabniški račun, morate na osnovni strani navigirati na dno strani, kjer je gumb “Help”. Nato se morate pomakniti na “Need More Help?” in nato “Contact Us”. Tudi tukaj najprej vidite zgodovino svojih naročil, zato morate klikniti še na “Prime or Something else”, nato pa še v izbirnem meniju najprej izbrati “Login in security”, ter šele v naslednjem izbrinem meniju je opcija “Close account” oziroma zapri račun. Vendar niste še končali, saj uporabniškega računa ne morete izbrisati sami, za vas ga morajo izbrisati pri Amazonu. Medtem ko se pogovarjate z operaterjem, da želite izbrisati račun, vas bo ta seveda na vsak način prepričeval, da tega ne naredite, saj ga boste potrebovali še v prihodnosti …

Zakaj je torej tako lahko ustvariti uporabniški račun, izbrisati pa ga je skoraj nemogoče? Ravno to podjetja želijo in na to clijajo, saj je cilj da pridobijo čim več uporabnikov, ki ostanejo z njimi čim dlje časa (najbolje do konca življenja). Podobno, kot hotel za ščurke. Prijaviti se je lahko, odjaviti pa nemogoče.

Ista zgodba z reklamami, igrami …

Podobno je tudi v reklamnih e-sporočilih. Če pogledate kakšno izmed teh sporočil, boste videli, da je gumb za odjavo vedno “priročno” skrit na dnu strani, v samem tekstu, ki je po “naključju” izredno majen. Začuda, ko ste se prijavili na e-novice, je bilo zelo lahko, verjetno se sploh ne spomnite, da bi se (tako zelo lahko je bilo).

Skriti “namigi” so tudi v igrah. Na primer igra “Two dots”, ki uporablja vse priljubljene gumbe v zeleni barvi. Vse od začetka igre, pa do nadaljevanja in … nakupa. Na končnem koraku, ko vam zmanjka potez, je prvi zeleni gumb viden uporabniku z napisom “Buy moves”, medtem ko je gumb za preklic majhen križec na drugi strani. Koliko uporabnikov torej avtomatsko klikne zeleni gumb za nakup?

Najboljša spletna stran pri tem pa je hotelska stran Booking.com, kjer od vas dobesedno “zahtevajo” da rezervirate hotelsko sobo v tistem trenutku. Tukaj gredo do skrajnosti, saj vas skoraj pri vsaki sobi opozarjajo, da je to verjetno zadnja soba na voljo, pa vse do tega, da je bila zadnja prosta soba rezervirana zgolj pred nekaj minutami.

Tudi LinkedIn tukaj ni izjema, saj na vsak način (natančneje 8-krat) po vpisu želijo dostopati do vaših kontaktov in jim poslati prošnje, da se čimprej registrirajo, zato, da vas bodo lažje sledili.

Praktično vse na spletu se bori za vašo pozornost in zadnja stvar je, da jo izgubijo, zato bodo podjetja naredila vse, da širijo svoje ime in popularnost. Vseeno pa bodo morala poskrbeti za odjavo, saj je tako zapisano v zakonu, nikakor pa ne bodo tega obešale na veliki zvon, saj to ni njihov namen.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več