Računalništvo, telefonija
21.01.2018 14:13
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Soustanovitelj Uberja, Travis Kalanick, tudi uradno milijarder

Soustanovitelj Uberja, Travis Kalanick, tudi uradno milijarder
Soustanovitelj Uberja, Travis Kalanick, tudi uradno milijarder

Po tem, ko mu je uspelo skleniti 9,3 milijarde vreden investicijski posel, je Travis Kalanick postal tudi uradno milijarder, čeprav je na papirju že dolgo časa bil uvrščen visoko na lestvici najbogatejših Američanov. Če smo čisto natančni je posel v zadnji fazi in edino kar manjka je izvršitev dogovora o nakupu precejšnjega deleža delnic Uberja.

Konzorcij pod vodstvom japonske Softbank kupuje velik del podjetja, ki je trenutno še v lasti delničarjev, prav tako pa je del posla tudi sveženj novih delnic Uberja. Vse skupaj je govora o 9,3 milijarde ameriških dolarjev, kar je na sploh največji investicijski vložek v zgodovini podjetja. Kalanick, ki je z mesta izvršnega direktorja odstopil junija 2017, prodaja delnice v skupni vrednosti 1,4 milijarde. Po podatkih BBC-ja gre za končno določeno vsoto delnic, katero je Kalanick že kar nekaj časa načrtoval kot potencial za prodajo.

Kot smo že omenili je bil soustanovitelj Uberja na papirju že dalj časa vreden milijarde, sedaj pa je s to potezo svoje premoženje tudi potrdil. Če se spomnite so Kalanicka v zadnjem obdobju spremljali številni škandli, kar pa ni pretirano vplivalo na njegove vezi z Uberjem. Te še vedno ostajajo močne, saj je Kalanick od svojega odstopa z mesta glavnega izvršnega direktorja ostal v upravi podjetja. S tem, ko bo prodal delnice, bo izgubil tretjino lastniškega deleža, kar pa še vedno pomeni, da si lasti približno 3 milijarde vreden delež.

Milijarder z manjšo močjo

Če verjamete v karmo, potem je sedaj pravi trenutek, da pogledate stran. Travis Kalanick je človek, ki je bil obtožen seksizma, prikril je velike hekerske vdore, vohunil je za novinarji in domnevno trgoval s poslovnimi skirvnostmi Googla. To je le nekaj največjih škandalov, s katerimi se je Kalanick soočal na svoji poslovni poti. Zdaj je uradno postal milijarder. Ne gre ravno skupaj kajne?

Po drugi strani bo, ko bo predstavljeni posel dokončno izpeljan, Travis Kalanick izgubil nekaj svoje moči. Prodaja torej 29% svojih delnic, Softbank, skupina s sedežem v Tokyju, pa bo tako kot praktično v vsakem podjetju Silicijeve doline, dobila svoj delež, ki ne bo tako zanemarljiv. Dobili bodo namreč dve mesti v Uberjevi upravi.

Finančna injekcija bo za Uber pomenila tako spodbudo kot neko zaščito, kajti Uber je zelo agresivno zastavil svoj načrt širitve v vsa večja mesta sveta. Konzorcij bo z investicijo 9,3 milijarde ameriških dolarjev dobil 17,% novega deleža v podjetju. Od tega zneska je $1,3 milijarde investicija v nove delnice, ostanek pa je namenjen obstoječim Uberjevim invesitorjem.

Uber je sklenitev dogova označil kot izjemno pomemben dosežek za delničarje, zaposlene in stranke. S tem se Uberjev vpliv samo še povečuje, saj podvojujejo investicije v razvoj tehnologije in še naprej širijo svojo ponudbo po mestih po svetu. Softbank, ki je že bila Uberjev investitor, trdi, da so zelo zadovoljni z izkupičkom dogovora in da se zelo veselijo potenciala, ki ga Uber ime, da postane še večji globalni akter. Po besedah direktorja družbe Softbank, Rajeeva Misre, je pred Uberjem svetla prihodnost, še poesebej pa zdaj z novim vodstvom. Uprava sedaj šteje 17 sedežem na mesto predhodnih 11, od tega Softbank lahko izkoristi 2. Kalanick ostaja v upravi Uberja in kot vse kaže številni prej omenjeni škandali niso vplivali na imidž podjetja kot celote. Nekateri analitike celo pravijo, da naj bi tovrstni škandali podjetju v določenih trenutkih koristili, saj lahko podjetje s tem, ko uspešno reši težave, pokaže svojo trdnost in znanje, ki ga premore.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več