Računalništvo, telefonija
27.05.2020 14:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vreme prekrižalo načrte: nov poizkus izstrelitve že jutri

Vreme prekrižalo načrte: nov poizkus izstrelitve že jutri
Vreme prekrižalo načrte: nov poizkus izstrelitve že jutri

Nacionalna aeronavtična in vesoljska agencija (Nasa) in SpaceX, podjetje Elona Muska, bi morala včeraj s pomočjo rakete Falcon 9 izstreliti plovilo Dragon z dvema astronavtoma. Američani bi bili tako znova blizu poleta v vesolje na domačih tleh – Nasa in SpaceX se na ta podvig pripravljata vse od začetka programa “Commercial Crew program” leta 2010. Izstrelitev je bila napovedana za četrtek, ob 22.33 po slovenskem času. Vreme je pokvarilo vse načrte, vendar naj bi novi poizkus bil že jutri.


Podvig so zaustavili le 17 minut pred začetkom izstrelitve. Posadka je raketo zapustila šele po dobri uri od prekinitve, saj je morala pred zapustitvijo rakete slediti posebnemu protokolu za zaključek operacije. Astronavta sta namreč morala počakati, da so iz rakete izpraznili gorivo in tekoči kisik, kar traja približno 40 minut.

Nov poskus izstrelitve bo sledil v jutri, 30. maja ob 15.22 po lokalnem času (21.22 po našem času). Tudi takrat se lahko zgodba ponovi, saj vremenoslovci napovedujejo 60-odstotno verjetnost lepega vremena, a v pomladnem času je na Floridi vreme precej nepredvidljivo.


Če slabo vreme ne bo ponovno preprečilo izstrelitve, bosta Bob Behnken in Doug Hurley po skoraj desetletju ameriške vesoljske suše prva astronavta, ki bosta znova poletela iz ZDA. Tako Nasa kot SpaceX sta uradno potrdila, da sta astronavta uspešno prestala vse teste, kar pomeni, da je vse pripravljeno na zgodovinski dogodek. Kot rečeno je edina večja ovira, ki lahko vse skupaj tudi prekine, vreme. Po zadnjih informacijah vremenska napoved spet ni najbolj obetajoča, vendar so Musk in Nasa ostajajo optimistični.


Verjetno se vsi spomnimo slovitega izstrelišča 39A v Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi, od koder so Američani poleteli na Mesec, kajne? Musk in Nasa so za današnjo izstrelitev izbrali ravno to lokacijo, ki pa od leta 2011 ni gostila človeških posadk. Edina pot v orbito za ljudi, predvsem na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), pa je vodila preko Rusije oziroma njenega izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju.


SpaceX zmagovalec med zasebniki

Na področju zasebnih podjetij, ki tekmujejo v tekmi vesolja, so poleg SpaceX-a še Boeing in projekt Virgin Orbit, britanskega milijarderja Richarda Bransona. Trenutno je Muskov SpaceX daleč pred konkurenco, saj ima največji delež pri tovornih poletih za ameriško vesoljsko agencijo, prav tako pa je prehitel Boeing pri izstrelitvi človeške posadke. Današnji dan vsebuje leta in leta dela, ne samo za Naso in SpaceX, temveč za celotno industrijo, ki je na dobri poti h komercializaciji. Musk je zdajšnjo misijo označil za “vrhunec res izjemno veliko vloženega dela inženirjev SpaceX-a in Nase“. Nasa se tako osredotoča na globlje raziskovanje vesolja, nizko orbito okrog Zemlje pa vedno bolj prepušča Musku in konkurenci.


5 načinov, kako v živo spremljati današnjo izstrelitev

Kako bo potekala “misija”?

Po načrtih bosta astronavta Mednarodno vesoljsko postajo dosegla naslednje jutro po vzletu, ni pa še povsem jasno, koliko časa bosta tam ostala. Spletni portal 24ur.com namreč piše, da so na njej trenutno le ameriški astronavt in dva ruska kozmonavta, kar je manj od običajnega števila. Po zdajšnjih napovedih bosta na postaji od enega do štirih mesecev, dolžina bivanja pa bo odvisna od več dejavnikov. Eden bo stanje plovila Dragon 2, to lahko v vesolju ostane največ 120 dni, kar je skrajni rok za njuno vrnitev, saj sončni paneli niso narejeni za daljše obdobje. V tem času se bodo glede na stanje plovila v SpaceX pripravljali na izstrelitev prvega poleta z novo uradno posadko, ki bo na postaji opravljala tudi znanstveno delo. Naslednje plovilo bo imelo bolj trpežne sončne panele za 210 dni vesoljskih podvigov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več