Računalništvo, telefonija
16.06.2019 09:12

Deli z drugimi:

Share

Španska liga prikrito vohunila za uporabniki mobilne aplikacije!

Španska nogometna liga je prekrito shranjevala tako lokacijske podatke kot govor uporabnikov.
Španska nogometna liga je prekrito shranjevala tako lokacijske podatke kot govor uporabnikov.

Pri uporabi sodobnih spletnih storitev smo se nekako že navadili na to, da se v zameno za dobro storitev moramo odreči delčku zasebnosti. Težava pa se pojavi tedaj, ko tehnološka podjetja poseg v zasebnost ne razkrijejo ali pa ko mobilna aplikacija izvaja določeno »dejavnost« v ozadju, za katero uporabniki ne vedo. To se je nedavno pripetilo vsem tistim, ki so nedavno na pametne mobilne telefone ali tablične računalnike namestili mobilno aplikacijo španske nogometne lige »La Liga«.

Mobilna aplikacija španske nogometne lige »La Liga« je v praksi prikrito beležila lokacijo njenih uporabnikov, s pomočjo mikrofona pa je snemala okoliški zvok. Dodatna »funkcija« je bila pripravljena zgolj z namenom, da bi španska nogometna liga odkrila lokale, kjer so brez ustreznega dovoljenja in plačila prenašali tekme La Lige. Uporabniki so morali sicer ob namestitvi mobilne aplikacije potrditi oziroma klikniti na obvestilo da ji dovolijo dostop do lokacije in mikrofona, ker pa ti niso bili obveščeni o namenu, je moral tu posredovati španski informacijski pooblaščenec.

Zaradi prikritega vohunjenja je informacijski pooblaščenec španski nogometni ligi seveda »dodelil« kazen. Ta je bila namreč kaznovana z denarno kaznijo v višini 250 tisoč evrov. Poleg tega bo morala španska nogometna liga sporno funkcijo iz njihove mobilne aplikacije odstraniti, čas za to pa ime do konca meseca junija. To bo izvedeno v obliki posodobitve mobilne aplikacije.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več