Računalništvo, telefonija
27.10.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Spletna trgovina z več kot 16.000 izdelki za vsakdanjo rabo

Spletna trgovina z več kot 16.000 izdelki za vsakdanjo rabo
Spletna trgovina z več kot 16.000 izdelki za vsakdanjo rabo

Želeli smo spoznati kakšne IT rešitve razvijamo Slovenci in kje se te IT rešitve v praksi uporabljajo. Na trgu smo preverili, kje bi lahko na enem mestu zajeli in preizkusili večje število IT rešitev, ki nam, uporabnikom, lajšajo dnevne opravka ali nam kako drugače pridejo nasproti. Najbolj primeren se nam je zdel naš največji trgovec Mercator. Obiskali smo Mercator center Šiška, brskali po Mercator spletni strani, si naložili Mercator mobilno aplikacijo MOJ M ter opravili nakup v Mercator spletni trgovini. Mercator pa smo tudi prosili za nekaj odgovor na vprašanja, ki smo jim posredovali.

Kot naš največji trgovec z največ trgovinami in vsemi storitvami, ki jih ponujajo uporabnikom, imajo zagotovo kar veliko dnevnih izzivov, da vse te deluje brezhibno. Med storitvami smo si malo podrobneje ogledali Pika kartico, predvsem plačilno Pika kartico, Mercator spletno trgovino, aplikacijo MOJ M, M Sken in pa tudi M Sken mobilno aplikacijo.

Razvoj IT rešitev je nezmerno hiter, nekaj kar je bilo aktualno in inovativno pred nekaj meseci ali tedni, danes lahko ni več v uporabi. Uporabniki smo tisti, ki z uporabo storitve potrdimo njeno uporabnost in s povratnimi informacijami, ki jih vrnemo razvijalcem prejmemo koristne informacije, ki jim pomagajo pri razvijanju še boljših storitev, so nam odgovorili v Mercatorju. Poudarili so tudi, kako pomembno je sodelovanje med razvijalci IT rešitev in pa uporabniki, saj je samo tako na koncu lahko najboljši UX.

Pika kartica

Na slovenskem trgu jo poznamo že 18 let. Skoraj vsak Slovenec jo pozna ali pa jo celo ima. Težko bi rekli da je to nekaj novega, je pa zagotovo posebna v svojih storitvah, ki jih nudi. Posebna predvsem zato, ker poleg zbiranja pik nudi tudi vrsto drugih stvari. Z njo torej zbiramo pike in jih konec bonitetnaga obdobja lahko izkoristimo, ne samo v Mercatorju temveč tudi pri Pika partnerjih (npr. Intersport, Modiana, DZS, Zlatarne Celje, M hoidays, Art Optika in drugi), je plačilna kartica (enako kot so to Mastercard, Visa, Diners, American Expres itd) in nam omogoča nakup na odlog in pa nakup na obroke in to brez obresti ali dodatnih stroškov. Poleg tega pa s Piko lahko vedno nakupujem ceneje in sicer izdelke po Pika cenah (pike tudi dobimo) ter druge Akcijske izdelke. Presenečajo nas tudi z različnimi kuponi, ki jih prejmemo ob računu in so prilagojeni posebej nam. Vse te posebnosti pa so se razvile v Sloveniji in s slovenskim znanjem.

Aplikacija MOJ M

V aprilu 2017 je Mercator predstavil svojo mobilno aplikacijo MOJ M, ki na enem mestu združuje vse tisto, do česar naj bi uporabniki oz. kupci v Mercatorju imeli dostopno kadarkoli. To so stanje pik, finančno stanje na njihovem Pika računu, najbližje odprte trgovine, mesečne obračune, kataloge, aktualno ponudbo, Mercator spletno trgovino. MOJ M je preprosta in uporabna mobilna aplikacija. Manjka ji sicer nekaj funkcionalnosti, da bi lahko rekli, da je odlična. Takšno vprašanje smo zastavili tudi Mercatorju. Odgovorili so nam, da se zavedajo izzivov, ki jih imajo pri razvoju aplikacije MOJ M in da na tem delajo ter da nas bodo konec leta prijetno presenetili s kar nekaj novimi funkcionalnostmi, ki bodo MOJ naredile še bolj uporabno in predvsem takšno, da bi si jo želeli uporabniki naložiti in jo uporabljati. Novosti, ki naj bi bile, bodo povezane s nakupovalnimi listki, kuponi, spletno trgovino in obveščanjem. Še posebej pa smo bili veseli, ker mobilno aplikacijo razvijajo slovenska IT podjetja.

Mercator Spletna trgovina

Mercator spletna trgovina je doživela temeljito preobrazbo in prenovo konec leta 2015, ko so spremenili tehnološko platformo in ko so, glede na njihov odgovor, dodatno optimizirali zaledne logistične procese. Kar smo opazili, ob naročanju izdelkov, je da ne gre za klasično spletno trgovino za naročanje hrane, zato smo nekatere elemente preizkusili res podrobneje. Na spletni strani trgovine smo zasledili tudi ta zapis »Spletni trgovinski sistem Mercator uporablja elemente, funkcionalnosti, metode in sisteme, ki so v delih ali v celoti zaščiteni s patenti, ter povezano intelektualno lastnino.« Seveda nas je ta zapis zanimal zato smo želeli več informacij. Odgovori, ki je sledil, je bil izredno zanimiv. Spletno trgovino smo prenovili konec leta 2015, zamenjali smo obstoječo IT platformo z novo, ki je plod razvoja slovenskih IT strokovnjakov. Trgovina ima inovativen pristop k prodaji izdelkov vsakdanje potrošnje. Funkcionalnosti, ki jih ima na voljo uporabnik mu omogočijo, da nakup opravi hitreje kot običajno. Torej z manj kliki do končnega nakupa. In res je tako. Nakupovalni listek smo kopirali v napredi iskalnik, ta je poiskal vse izdelke in še veliko drugih, ki so ustrezali našemu seznamu, med njimi so s kliki izbrali tiste, ki smo jih želeli, te izdelke smo tako obrnili – obrnila se je ploščica z izdelkom (tako smo jih dodali na seznam za nakup) in na koncu z enim klikom dodali vse v košarico. Vse smo opravili na eni strani, brez preusmerjanj na druge strani in brez dodatnih klikov. Resnično drugače. Konec leta 2015 naj bi to bila prva takšna spletna trgovina v svetu z vsemi temi funkcionalnostmi. Druga res posebna novost pa so bili filtri, ki si jih lahko shraniš. Vsako iskanje v spletni trgovini lahko prijavljen uporabnik shrani in ga naslednjič z enim klikom ima na dosegu. Ni potrebno ponovno klikanje in izbira.

V Mercatorju pravijo da prodaja preko spletne trgovine raste in da danes dostavljajo v več kot 550 krajev po celi Sloveniji na več kot 420.000 naslovov. Uporabniki lahko preverimo ali dostavljajo v naš kraj in na našo ulico na njihovi spletni trgovini.

Mercator Šiška

»Ko nakupovanje postane doživetje«, tako pravijo v Mercatorju. V Mercator centru Šiška nas poleg raznovrstne ponudbe, dogodkov in kulinaričnih presenečenj presenetijo tudi s dvema odličnima storitvama. M SKEN in M SKEN MOBILE. Nakupovanje imetniki Pika kartice opravijo kar sami. Če nimamo pametnega telefon so nam tu na voljo posebne naprave – M SKEN, če pa ga imamo, si naložimo aplikacijo in nakupe opravimo sami. Izdelke skeniramo s mobilnim telefonom ali napravo, jih zložimo v nakupovalno vrečko na koncu pa na posebej označeni blagajni M SKEN, uporabniška izkušnja je enka tisti a TIK-TAK blagajni, opravimo samo še plačilo. Enostavno in predvsem hitreje kot navaden nakup. TIK-TAK blagajno so tako še pohitrili. Nakup je lahko sicer kdaj počasnejši, če moramo na »re-scan«, to je preverjanje nakupa. Sicer je tudi za to posebna blagajna, kjer blagajničarka opravi ponovno skeniranje izdelkov in če se vse ujema, torej smo bili pošteni, nas nagradi z dvojnimi pikami. Gleda na to, da smo morali še enkrat skozi zadnji del nakupa, je to kar pošteno.

Mercator kot trgovec sledi trendom razvoja in lahko rečemo, da uporablja inovativne načine in da Mercator IT dobro skrbi, da storitve delujejo, da so uporabne in da imajo dobro uporabniško izkušnjo. Uporabniki takšne stvari zaznavamo in imamo radi nove stvari. Mercator nas je v tem smislu prijetno presenetil saj so testirane in omenjene rešitve plod IT slovenskega znanja, razvoja in implementacije.

(oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več