Računalništvo, telefonija
13.10.2020 17:00

Deli z drugimi:

Share

Spletno nakupovanje je letos svetla izjema trgovine na drobno

Spletno nakupovanje je letos svetla izjema trgovine na drobno
Spletno nakupovanje je letos svetla izjema trgovine na drobno

Leto 2020 je za panogo trgovine na drobno izredno težko, toda spletno nakupovanje je pri tem svetla izjema. Ameriški potrošniki so se med pandemijo v izogib gneči v trgovinah ali zaradi zaprtja fizičnih trgovin v rekordnem številu obrnili k spletnim trgovcem, kot sta Amazon in Walmart. eMarketer napoveduje, da bo spletno nakupovanje v ZDA do konca leta doseglo 709,78 milijarde ameriških dolarjev, kar v primerjavi z lanskim letom predstavlja kar 18-odstotno rast.

Že pred pandemijo je bilo spletno nakupovanje računalnikov in potrošniške elektronike priljubljeno. Spletno nakupovanje v ZDA bo prav v tej kategoriji izdelkov doseglo svoj največji delež, in sicer 22-odstotnega. Pri eMarketerju pričakujejo, da bo spletna prodaja računalnikov in potrošniške elektronike do konca letošnjega leta dosegla 156,5 milijarde ameriških dolarjev Skoraj polovica vseh izdelkov, prodanih v tej kategoriji, bo prodana prek spleta. In ni presenetljivo, da temu vedenju potrošnikov sledijo tudi oglaševalska sredstva.

Med pandemijo se je povečalo povpraševanje po izdelkih in storitvah informacijske tehnologije ter telekomunikacijskih storitvah, turistična, avtomobilska in zabavna industrija pa so utrpele strme padce, v manjši meri tudi trgovina na drobno. Uspeh podjetij, ki ponujajo računalniško opremo in potrošniško elektroniko, je dobra novica tudi za digitalne založnike, saj bodo ta podjetja v digitalno oglaševanje v letošnjem letu vložila 11,64 milijarde ameriških dolarjev, kar je 18 odstotkov več kot lani. To predstavlja največjo rast zakupa digitalnih oglasov, če primerjamo vlaganja vseh industrij v letošnjem letu.

Kaj pa Slovenija?

Če se v preteklih nekaj letih nakupne navade slovenskega potrošnika niso bistveno spremenile, je zdravstvena kriza, ki jo je povzročil izbruh bolezni covid-19, v kratkem času te navade korenito preoblikovala. Potrošniki smo se prilagodili prej kot podjetja, racionalnost, ki jo poznamo iz finančne krize leta 2008, pa se je ponovno okrepila. Digitalni kanali so v fazi spodbud in raziskovanja ključni,” je za STA povedal direktor odnosov z naročniki v Ipromu Leon Brenčič.

Iprom in Valicon sta v raziskavo vključila okoli 70.800 potrošnikov, ki so nakup izvedli med marcem in avgustom letos, in sicer so proučevali, kako so se potrošniki odločali za nakupe v kategorijah krediti, turizem in telekomunikacije. Tokratni rezultati nam dajejo vpogled v nekakšno fazo oziroma učinek po prvem valu. Zaznavamo, da bodo učinki razmer, povezanih z boleznijo covid-19, prihajali v valovih,” je ocenil partner v Valiconu Matjaž Robinšak.


Ugotovitve kažejo, da se je struktura kreditojemalcev spremenila, celotna kategorija pa je zabeležila upad zanimanja. Potrošniki so najemali predvsem stanovanjske in gotovinske kredite, osebni stik s svetovalcem pa v zaključni fazi igra ključno vlogo pri sklenitvi posla,” so navedli v Ipromu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,