Računalništvo, telefonija
23.09.2018 16:00

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte HTC Exodus Blockchain telefon

Spoznajte HTC Exodus Blockchain telefon
Spoznajte HTC Exodus Blockchain telefon

“Blockchain” pametni telefoni so pred vrati. Sirin Labs Finney in HTC Exodus sta prva tovrstna telefona, ki naj bi izšla do konca tega leta. Zelo posebni napravi, ki pa vsaka po svoje zapopadata, kaj točno “blockchain” oz. tehnologija veriženja blokov sploh pomeni in kako je to povezano s telefoni. HTC-jev vodja razvoja Exodusa je počasi začel razlagati, kako bo dotični telefon izvedel svoj največji trik, in sicer varovanje kriptovalut. Ravno te bi naj bile glavni razlog, zakaj ideja o “blockchain” telefonih.

Ambicije s telefonom Exodus so veliko večje kot zgolj shranjevanje. “Danes vidimo svet, kjer so ljudje lastniki identitet in podatkov, kjer vsi razumemo koncept in ekonomiko digitalnega imetja”, prav Chen, HTC-jev decentraliziran direktor. Ta trenutek se zdi, da je primarna skrb potencialnih kupcev Exodusa to, kako dobro deluje naprava kot denarnica za kriptovalute. Do pred kratkim je bilo to vprašanje, na katerega ni nihče poznal odgovora. Konec koncev so ravno telefoni med najbolj ranljivimi napravami na sploh in zato se je takoj pojavil skepticizem glede shranjevanja digitalni valut. Vsi verjetno poznamo nekoga, ki je že izgubil telefon, ali pa so mu ga preprosto ukradli kajne? To samo priča, da telefon kot tak ni najbolj idealna banka za shranjevanje digitalnega denarja.

Veliko ljudi, ki investira v kriptovalute, raje svoje imetje hrani v denarnicah, ki so v celoti “off-line”. Že samo dejstvo, da je naprava, na katero naložimo kriptovalute, povezana z internetom, vzbuja strah pred vdori hekerjev. Če vzamemo za primer nek Android telefon, kamor shranjujemo naše kriptovalute oz. ključe, ki jih potrebujemo, da pridemo do njih, je to isto kot da bi skrili svoj denar ne pod vzmetnico, ampak direktno na njo. Ne samo to, to vzmetnico bi postavili na obljudeno križišče.

“Telefoni so zelo promiskuitetni, ko govorimo o količini podatkov, ki jih prenašajo, številu omrežij, na katere se povežejo, številu aplikacij, ki si jih nalagamo itd. Že res, da so danes precej varni, vendar zagotovo niso naša prva izbira, da bi na njih prenašali večje količina denarja”, pravi Matthew Green, kriptografer na Johns Hopkins University. Po drugi strani pa je res tudi to, da če s seboj ne nosimo večje količine denarja, ne potrebujemo posebnega telefona za ta namen kajne?


Še vedno ostaja trend, da veliko število ljudi uporablja “software” denarnice. Chen pravi, da so stari internetni sistemi zelo ranljivi za hekerske vdore. “Centralizirani sefi so najbolj na udaru hekerjev, kajti tam je največja koncentracija podatkov. Obenem pa je zaščita teh entitet najdražja in najbolj kompleksna”, je povedal Chen.


HTC Exodus

Telefon HTC Exodus bo ponudil neke vrste kompromis. Seveda ne moramo trditi, da bo naprava popolnoma varna, bo pa definitivno omogočala, da uporabniki sami skrbijo za različne ključe in gesla. Glavna ideja je, da se te imetnike kriptovalut postavi v t. i. “TrustZone” okolje, del ARM čipa. Ta del stoji nekoliko ločeno od operacijskega sistema, kar pomeni, da v primeru vdora še vedno ostane varen. Predstavljajte si neke vrste sobo za paniko znotraj telefona.


Koncept varne enklave pa niti slučajno ni nov: Intel je pred časom ponudil eno za osebne računalnike, prav tako pa tudi Apple uporablja podobno tehnologijo za zaščito biometričnih podatkov – prstnih odtisov in podatkov o obrazu – ki jih uporablja za odklepanje telefonov. TrustZone je prav tako na sceni že nekaj leta, po navadi uporabljen s strani studiov in podobnih akterjev za zaščito DRM vsebin.


TrustZone je v tem trenutku enako dobra rešitev kot bi bila katerakoli druga, HTC se je pa pač odločil, da iz ničle zgradi lastno rešitev. Zavedati se moramo, da TrustZone ni zagotovilo za varnost. “Če nekdo za nekaj trdi, da je varno, ostali samo dobijo dodatno spodbudo, da malce drezajo v stvar”, pravi Simha Sethumadhavan, znanstvenik na Univerzi v Kolumbiji. “V zadnjih letih je bilo kar nekaj napadov na TrustZone”, je še dodal. Eden teh je bil izveden tudi s strani Sethumadhavana in kolegov, ki so lansko leto objavili raziskavo, kako ne samo vdreti v TrustZone, temveč celo spremeniti kodo, ki se izvaja v varnem okolju.

Dokler industrija deluje tako kot deluje in dokler stvari niso odprte, Chen pravi, da HTC mora prevzeti vlogo vodje, ki bo s sodelovanjem z ARM-jem in Qualcommom uporabnikom ponudil varnost, ki jo obljubljajo. Kar se tiče teh obljub je potrebno zelo počasi in pazljivo pristopiti, kajti preveč agresiven pristop ne pride v poštev. Dodal je še, da bo za kvalitetni “blockchain” telefon HTC Exodus potrebno sodelovanje kriptografov in celotne skupnosti kriptovalut. “Gre v bistvu za beta verzijo. Še vedno targetiramo 30-35 milijonov ljudi, ki imajo klasične denarnice in naša rešitev je zagotovo boljša od te”.

Medtem ko Chen ne želi trditi, da je Exodus bolj varen kot klasični načini hrambe, vseeno izpostavlja, da Exodus ponuja in zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo. Na eni strani ni prašnih delcev, ki bi lahko prišli v trdi disk, prav tako pa se izognemu včasih nadležnemu povezovanju s kabli in seveda ne najbolj posrečenemu vmesniku. HTC Exodus bo med drugim zagotovil novi način, kako obnoviti gesla, ki so po navadi serije besed, ki jih moramo vnesti v primeru izgube ali kraje denarnice. Če seveda izgubimo tako denarnico kot ostale ključe, smo izgubli vse.

Kriptomanija ni tako popularna kot je to bilo en čas spremljati na vseh medijih kajne? Podjetja so se odločila, da vedno v večji meri vstopajo na področje “blockchaina”, ampak na različne inovativne načine. Tehnologija veriženja blokov bo v prihodnosti brez dvoma krojila sam vrh raznoraznih tehnoloških trendov, vendar je zelo pomembno, da jo znamo pravilno uporabljati in obrniti sebi v prid.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več