Računalništvo, telefonija
06.01.2017 07:41
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte kako so lahko droni koristni za ljudi in za naš planet

3. Droni za dostavo zdravil
3. Droni za dostavo zdravil

Leteči droni se trenutno večinoma uporabljajo kot orodje za zabavo posameznikov (predvsem mlajših) in za vohunjenje za tem, oziroma spremljanje, kaj počnejo sosedje. Uporablja jih tudi vojska za izvajanje nadzora nad položaji sovražnikov. Kljub temu najdemo kar nekaj podjetji, ki drone uporabljajo za nudenje pomoči ljudem, živalim in okolju. Droni se namreč uporabljajo za varovanje ogroženih živalskih vrst v Afriki, za omogočanje dostopa do svetovnega spleta širom sveta in celo za gradnjo stavb. V nadaljevanju si poglejmo šest projektov, kjer so droni ljudem, živalim in okolju dejansko prinesli korist.


1. Z droni proti suši

Čeprav človek še vedno ni odkril načina, kako nadzirati vremenske pojave, jih lahko do določene mere spodbudi. Med njimi najdemo postopek, kjer z »raztresanjem« srebrnega jodida v oblak lahko sprožimo padavine. To so sprva počeli z uporabo manjših letal, sedaj pa lahko te naloge prevzamejo droni. Novo metodo proženja dežja trenutno preizkušajo v ameriški zvezni državi Nevada, projekt pa je celo sofinanciran s strani države. Raziskovalci seveda upajo, da bi lahko z droni že v bližnji prihodnosti »reševali« kmetijska območja, ki jih pogosto prizadene suša.


2. Z droni nad krivolovce

V Afriki živi veliko ogroženih živali, zaradi razgibanega območja pa je njihova zaščita pred krivolovci vse prej kot enostavna. V afriški državi Zimbabve se stvari vseeno obračajo na bolje, saj območja proaktivno nadzirajo s pomočjo dronov. Z njimi trenutno nadzirajo nacionalni park Hwange National Park, nadzor pa je mogoč tudi v nočnem času. Ker je lov na krivolovce z njimi nadvse učinkovit, je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bodo drone za varovanje zaščitenih živali začeli uporabljati tudi v drugih državah širom sveta.


3. Droni za dostavo zdravil

V letu 2013 je podjetje Hirobo predstavilo dron z oznako HX-1, ki je namenjen dostavi zdravil in drugih medicinskih pripomočkov. Dron se seveda uporablja za področja, ki so nedostopna za običajna vozila ali dostavo onemogočajo vremenski pogoji. Helikopter je namreč dovolj zmogljiv in opremljen z napredno elektroniko, ki poskrbi za to, da lahko ta leti tudi v najbolj neugodnih vremenskih razmerah. Ta lahko prevaža kri za transfuzijo, človeške organe namenjene presaditvi in celo zbira podatke na terenu, njegova slaba »stran« pa je cena, saj se njegova maloprodajna cena giba okoli 76 tisoč evrov. Na srečo pa so s tem dronom rešili že veliko življenj, saj je hitrejši in učinkovitejši od človeške posadke.

4. Droni za povezljivost v svetovni splet

Pri podjetju Facebook že dalj časa razvijajo avtonomna letala (drone), ki bodo namenjena »dostavi« svetovnega spleta v najbolj oddaljene kotičke modrega planeta, kjer iz takšnih ali drugačnih razlogov ni na voljo kar petim milijardam prebivalcem. Tehnični direktor Facebookovega oddelka Connectivity Lab Yael Maguire je pred kratkim razkril, da bodo letala za dostavo brezplačnega interneta relativno zelo velika, saj bo le s tem mogoče doseči večletno avtonomijo delovanja. Njihova velikost naj bi bila primerljiva s potniškimi letali Boeing 737, kar pomeni, da bodo v dolžino merila okoli 42 metrov. Kljub izjemni velikosti bodo letala za zagotavljanje brezplačnega interneta v najbolj oddaljene kotičke po vsem svetu kakopak ekstremno lahka. Tovrstna letala naj bi letela na višini dobrih 19 tisoč kilometrov s povprečno hitrostjo 100 kilometrov na uro in naj bi lahko neprenehoma preletela kar 4,5 milijona kilometrov.

5. Droni za dostavo humanitarnih paketov

V Vzhodni Afriki podjetje Foster in Partners trenutno preizkuša drone z namenom dostave humanitarnih paketov v manj dostopne kraje. Ti so za ta namen ustvarili celo namensko letališče Droneport, na katerem lahko pristanejo skoraj vsi modeli dronov. Čeprav se je projekt šele dobro začel, naj bi do leta 2020 izgradili že prve tri zgradbe. Postopoma se bo letališče razvilo v celovit sklop, ki bo namenjen širšemu območju Vzhodne Afrike.

6. Droni za oddaljeno gradnjo

Droni so v osnovi leteči roboti. Te lahko namreč programiramo po naši želji, vključno s ciljno lokacijo in načinom letenja. V navezi s primerno opremo lahko opravijo marsikatero opravilo, in to z minimalnim posegom s strani človeka. Zato ne preseneča, da so droni pred kratkim postavili celo sedemmetrski most, ki je bil dovolj močan, da je brez težav zdržal pod težo odrasle osebe. V bližnji prihodnosti bomo z njihovo pomočjo lahko gradili celo naselja, ki bodo namenjena manj premožnim posameznikom.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več