Računalništvo, telefonija
15.03.2010 09:15
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Standard OpenGL 4.0 izziva knjižico DirectX 11

Nova različica grafičnega standarda OpenGL obeta veliko!
Nova različica grafičnega standarda OpenGL obeta veliko!

Člani konzorcija Khronos Group so najavili novo različico grafičnega standarda OpenGL, pri pripravi katerega so sodelovala vsa vidnejša računalniška podjetja, kot so AMD, Nvidia, Apple, Intel in IBM ter celo finski gigant mobilne telefonije Nokia. Prenovljeni grafični standard OpenGL 4.0 prinaša vrsto novih funkcionalnosti, ki izboljšujejo tako kakovost prikaza grafičnih vsebin kot tudi preračunavanje tridimenzionalnih grafičnih oblik.

Po zagotovilih članov konzorcija Khronos Group naj bi novinec programerjem zagotavljal lažjo pripravo računalniških iger in 3D programov, pri čemer naj bi bila kakovost grafike povsem primerljiva s priljubljeno Microsoftovo knjižico DirectX 11. Novinec je v polni meri združljiv z vsemi novejšimi grafičnimi karticami in omogoča celo senčenje z dvojno natančnostjo.

Člani konzorcija Khronos Group so skupaj s standardom OpenGL 4.0 najavili še standard OpenGL 3.3, ki je namenjen predvsem grafičnim karticam starejšega kova. Novinec vsebuje večino funkcionalnosti »zmogljivejšega« brata in bo odlična osnova za pripravo novejše različice standarda OpenGL ES, ki ga med drugim uporabljajo tudi mobilni operacijski sistemi iPhone, webOS in Android.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35