Računalništvo, telefonija
02.08.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Štirje nasveti za učinkovito učenje novih znanj in veščin

Štirje nasveti za učinkovito učenje novih znanj in veščin
Štirje nasveti za učinkovito učenje novih znanj in veščin

Verjetno smo že vsi slišali, da je nekdo odkrito priznal, da enostavno sovraži svojo službo, kajne? Če nekdo zares sovraži to, kar počne, zakaj ne preizkusi nekaj novega? Recimo novo področje, industrijo, panogo? Najbolj pogosto odgovor je, da sem prestar za kaj takega, da nimam dovolj znanja, da pač ne gre. Dejstvo je, da to ne drži.

Ne glede na to, koliko smo stari, lahko naredimo karierni preobrat, ki lahko vodi v srečnejše in bolj polno življenje. Pogosto poslušamo o ljudeh, ki so v svojih dvajsetih menjali na ducate služb, zagnali kar nekaj podjetij in delali na veliko odličnih projektih, pa vendarle vedno znova in znova padali, grešili in delali napake.

Kljub vsem neuspehom zelo pogosto sledi tisti dela zgodbe, kjer se ti isti ljudje znajdejo točno tam, kjer so si že od vsega začetka želeli biti. V Sloveniji sicer zdaj že kar nekaj časa živimo »novo realnost«, kjer nismo več zaprti doma ali v svoje občine, pa vendarle morda zdaj imamo nekaj več časa zase. Učenje nove veščine bi lahko bilo tisto, kar vsi v neki točki življenja potrebujemo. Tukaj so štirje razlogi, zakaj se nam morda zdi, da smo preobremenjeni in tudi načini, kako to mišljenje premagati.

Bojimo se porazov in neuspehov

Morda odlašamo z učenjem novih veščin, ker nas je preprosto strah neuspeha. Za začetek se moramo zavedati, da nas je vse strah. Morda se bojimo ljudi, ki nas sodijo, ali pa mislimo, da naše delo ni dovolj dobro. Pod temi idejami pokleknemo in izgubimo zagon.

Da bi premagali ta strah pred neuspehom, je pomembno, da se obkrožimo z ljudmi, ki nas spodbujajo. Včasih na žalost ostanemo brez kakšnega prijatelja, ker spoznamo, da nam škoduje. To, da imamo ob sebi ljudi, ki jim zaupamo, je izredno pomemben predpogoj za korake, ki sledijo.

Še en način, kako premagati strah je, da poizkusimo in nismo uspešni. Neuspeh se lahko pojavi znova in znova, vse dokler nas niti več ne prizadane. Pa naj bo to novi neuspeli produkt, ki ga lansiramo, ali nek izdelek, ki ga ročno izdelamo in ni nikomur všeč. Naučiti se moramo vztrajati, kajti samo tako lahko uspemo. Strokovnjaki govorijo o pravilu 99/100: za vsakih 100 idej, ki jih imamo, jih bo 99 verjetno neuporabnih. Zato je pomembno, da ne obupamo.

Ne vemo, kje začeti

Če razmišljate o tem, da bi začeli delati v novem področju, ali se ukvarjati z novim hobijem, začnite tako, da v Google vnesete vsa vprašanja, ki se vam porajajo. Z le nekaj kliki boste prišli do nešteto člankov, videov in podkastov, iz katerih se lahko marsikaj naučite. Pomagamo pa si lahko seveda tudi z družbenimi omrežji. Ustvarimo lahko objavo: »Iščem nekoga, ki se ukvarja z »X«. Ali kdorkoli kogarkoli pozna?«. Verjeli ali ne, ta taktika se vam lahko resnično obrestuje.

Manjka nam motivacije

Motivacija je pogosto tisti dejavnik, ki ključno vpliva na to, kako bomo neko stvar izvedli. Brez skrbi, s pomanjkanjem motivacije se srečuje mnogo ljudi. Pomembno je, da si sami ustvarimo motivacijo. Identificirati moramo nove veščine in znanja, ki so uporabne glede na naše trenutne sposobnosti. Ustvariti moramo rutino in se osredotočiti na proces in ne na končni rezultat. Zavedati se moramo, da vedno bolj, kot bomo bližje cilju, bolj motivirani bomo.

Za dodatno mero motivacije nam znajo pomagati tudi ljudje, ki spadajo v sam vrh področja, kjer mi šele začenjamo. Kot motivacijo lahko uporabimo njihov delo in njihov način življenja. Začnimo gledati razne YouTube treninge ali brezplačne Udemy tečaje. Recimo, če želimo postati slikar, »počistimo« Instagram račun in sledimo samo tistim umetnikom, katere resnično občudujemo. Če sanjamo o tem, da bi postali arhitekti, spremenimo svoj Netflix račun v pravo zbirko arhitekturnih dokumentarcev.

Postati moramo predani

Eden najbolj učinkovitih načinov, kako usvojimo novo veščino je, da se zaženemo za znanjem in strokovnjaki določenega področja. Ta taktika zna biti uspešna ne glede na to, iz katerega področja se učimo novih veščin. Če se recimo učimo novega jezika, zna biti zelo koristno, če se družimo z nekom, ki tekoče govori ta jezik in se z njim skušamo čim več pogovarjati. Če želimo presedlati iz kariere odvetnika na odprtje lastne pekarne, zapolnimo družbena omrežja s treningi in nasveti. Če želimo postati glasbenik, prav tako zapolnimo družbena omrežja z vsemi vzorniki na področju glasbe.

Ne odlašajmo, idealnega dneva za učenje novih stvari ne bo, lahko pa je ta dan danes. Nikoli si ne bi mislili, kako lahko ena na novo usvojena veščina spremeni naše življenje.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več