Računalništvo, telefonija
13.03.2010 08:06

Deli z drugimi:

Share

Svetovni rekord v učinkovitosti pretvorbe in nova generacija modulov razreda premium

Kyocera dosega 16,6-odstotno učinkovitost s polikristalnimi solarnimi moduli
Svetovni rekord v učinkovitosti pretvorbe in nova generacija modulov razreda premium
Svetovni rekord v učinkovitosti pretvorbe in nova generacija modulov razreda premium

Japonsko tehnološko podjetje Kyocera, eden vodilnih svetovnih proizvajalcev na področju sončne energije, je z uporabo polikristalnih solarnih modulov doseglo 16,6-odstotni izkoristek. Ta uspeh je rezultat Kyocerine patentirane tehnologije celic s stikom na hrbtni strani.

16,6-odstotni izkoristek (odprto področje*: 17,3-odstotni izkoristek) je bil dosežen s polikristalnimi moduli, ki vsebujejo 54 solarnih celic. Za dosego takšnih rezultatov sta bili optimizirani tehnološka zasnova modula in učinkovitost vsake posamezne celice. Bistvo nove tehnologije je premik vseh elektrod s prednje površine na hrbtno stran celice. S tem se poveča aktivna površina celice in izboljša njena učinkovitost.

Učinkovitost pretvorbe energije v Kyocerinih razvojnih laboratorijih dosega tudi 18,5 odstotka, merjeno na modulih, ki so še v fazi razvoja.

Podjetje Kyocera je že od leta 1975, ko je začelo proizvajati solarne module, nosilec razvoja na področju sončne energije. Dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj podjetja, je tako izredno pripomogel k razvoju solarnega trga. Njegovi številni dosežki vključujejo med drugim tudi pospeševanje serijske proizvodnje polikristalnega silicija. Od takrat si je Kyocera pridobila že veliko izkušenj in se tesno povezala s solarno industrijo. Med razvojem in proizvodnjo posveča podjetje posebno pozornost vsem členom tehnološke verige, od proizvodnje silicija do sestave modulov, ter tako zagotavlja kakovost in učinkovitost izdelkov.

*Učinkovitost odprtega področja se nanaša na notranjo površino modula oziroma skupno površino vseh celic, učinkovitost modula pa se nanaša na celotno površino modula, ki vsebuje tudi površino okvirja.

Zapisano temelji na rezultatih testiranja nacionalnega inštituta Advanced Industrial Science and Technology (AIST), Japonska. Veljavno od decembra 2009.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več