Računalništvo, telefonija
17.08.2018 14:26

Deli z drugimi:

Share

Svetovno ekonomski forum opozarja: umetna inteligenca lahko pretrese finančni sistem

Svetovno ekonomski forum opozarja: umetna inteligenca lahko pretrese finančni sistem
Svetovno ekonomski forum opozarja: umetna inteligenca lahko pretrese finančni sistem

Povečana uporaba umetne inteligence in storitev v oblaku, lahko naredi finančni sistem bolj ranljiv kot je sedaj. “World Economic Forum (WEF)” je v najnovejšem poročilu zapisal: “Umetna inteligenca bo v naslednjem desetletju preobrazila sveto financ. Z avtomatizacijo investiranja in ostalih storitev – hkrati pa bi lahko umetne inteligenca za seboj prinesla problematične sistematične pomanjkljiovsti in tveganja.

Glede na izjave številnih največjih finančnih strokovnjakov in voditeljev znotraj industrije, poročilo foruma med drugim ponuja scenarij, kjer bi umetna inteligenca lahko povsem pretresla finančno industrijo in omogočila prvim uporabnikom (“early adopters”) znatno prednost pred konkurenco. Poleg tega bi naj umetne inteligenca in dotična tehnologija ustvarili bolj uporabniku prijazne produkte, kot so recimo sofisticirana orodja za upravljanje osebnih financ in investicij. To pa še ni vse, namreč poročilo Svetovnega ekonomskega foruma izpostavlja ključno “nevarnost”, kjer bi enormne finančne insitucije lahko zgradile storitve, ki jih poganja umetne inteligenca in bi bile postavljene v oblak, hkrati pa bi do teh lahko dostopale druge institucije.

“Dinamika umetne inteligence in učenja strojev ustvarja velik potencial”, pravi glavni avtor poročila, Jesse McWaters, ki vodi Umetno inteligenco in Projekt finančnih storitev v Svetovnem ekonomskem forumu. “Problem je v tem, da bi umetna inteligenca prinesla bolj omrežen sistem, ki pa je precej ranljiv za kiberkriminalce, poleg tega pa se takoj pojavi nevarnost pretirane centralizacije”, je še dodal. Povedano z drugimi besedami, finančni sistem, ki inkorporira umetno inteligenco in do katerega se dostopa preko oblaka s strani različnih institucij, lahko predstavlja mamljivo tarčo za hekerske vdore, nevarnost pa je tudi glede sistemskih odpovedi, ki v tem primeru stojijo na eni točki.

Kaj pravi Wall Street?

Wall Street z veliko hitrostjo drvi proti umetni inteligenci, saj zelo intenzivno dela na inkorproaciji te tehnologije. V središču razvoja je seveda učenje naprav, ki tudi v primeru Wall Street-a predstavlja glavno ogrodje naprednih inovacij. Dejstvo je, da imajo finančna podjetja ogromne količine podatkov in orodij, ki čakajo na inovacije. Skladi in banke zaposlujejo AI (umetne inteligenca) raziskovalce iz dneva v dan, velika večin finančnih institucij pa razvija tudi karseda avtomatizirano zaledno pisarno. Trenutno sicer še lahko govorimo o fazi eksperimentiranja, vendar dolgo časa verjetno ne bo več temu tako.

Avtomatizacija visokofrekvenčnega trgovanja je že prinesla sistematična tveganja. Andrew Lo, profesor na MIT Sloan School of Management, raziskuje ravno ta sistematična tveganja v finančnem sistemu in je predhodno že opozarjal, da je sistem kot celota lahko zelo ranljiv zaradi kompleksnosti zgradbe. Svetovni ekonomski forum v svojem poročilu izpostavlja še nekaj. Pravijo namreč, da bodo velika tehnološka podjetja imela možnost vstopa v finančno industrijo, najbolj verjetno preko poslovnih sodelovanj s finančnimi podjetji. Tehnološka podjetja imajo znanje na področju umetne inteligence, prav tako pa imajo dostop uporabnikovih podatkov.

McWaters opozarja, da zdaj, ko umetne inteligenca postaja vedno bolj prisotna v finančni industriji, je toliko bolj pomembno, da se na agendo postavi problematika kot so pristranski algoritmi, ki sami diskriminirajo med različnimi skupinami ljudi. Dodaj še, da finančna podjetja ne bi smela takoj razmišljati o zamenjavi človeške delovne sile, kajti kot pravi poročilo, bodo človeška znanja in veščine še vedno pomembna, kljub temu, da se avtomatizacija pojavlja na vsakem koraku.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več