Računalništvo, telefonija
26.07.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Švica že deveto leto zapored najbolj inovativna država na svetu

Švica že deveto leto zapored najbolj inovativna država na svetu
Švica že deveto leto zapored najbolj inovativna država na svetu

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino, WIPO, je Švico še enkrat več »okronala« za najbolj inovativno državo na svetu. V sklopu letnega dogodka – Global Innovation Index – ki je letos potekal v prestolnici Indije, New Delhi, je Švica že devetič zapored postala uradno najbolj napredna po strogo zastavljenih postavkah WIPO.


Na drugem mestu je letos Švedska, potem ZDA, Nizozemska in Velika Britanija. Največji napredek v primerjavi z lanskim letom je uspel Indiji, ki je napredovala za 5 mest in zdaj zaseda 52. mesto med najbolj inovativnimi državami.


»Global Innovation Index«, ki ga objavljata Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) ter poslovna šola Insead, je bil letos objavljen že 12. leto. Glavni namen dotičnega indeksa je pomagati odločevalcem pri boljšem razumevanju aktivnosti, povezanih z inovacijami, za katere WIPO trdi, da so »glavna gonilna sila ekonomskega in družbenega razvoja«.


Gledano v celoti je letošnji indeks kljub upočasnjevanju svetovnega gospodarstva zrasel, še posebej v Aziji. Ob tem velja izpostaviti trgovinske spore in ostale disruptivne poteze ZDA, ki rast inovativnosti postavljajo v neugoden položaj. Ena od glavnih točk dogodka v Indiji je bila tudi ta, da se države morajo zavedati, kako pomembno je načrtovanje inovativnost za strateški uspeh države: »Indeks nam kaže, kako pomembno je, da države prioritizirajo inovativnost, kar je pokazal tudi njihov položaj na letošnji lestvici«, je povedal generalni direktor WIPO, Francis Gurry. Kitajska in Indija sta s svojo rastjo GII transformirala geografijo inovacij po svetu, kar kaže na jasne spremembe v promociji inovativnosti.


Osredotočenost na inovacije v medicini

Ena glavnih ugotovitev letošnje raziskave vsebuje skrb, da razvoj in raziskave – dva izmed glavnih elementov, ki so ključni za prihodnost inovativnosti – stagnirata, še posebej v visoko razvitih državah. Poročilo WIPO-ja opozarja tudi na to, da bo povečan ekonomski protekcionizem privedel do upočasnjevanja rasti v produktivnosti inovacij. Povedano z drugimi besedami, če bo prišlo do pretiranih omejitev, lahko to zelo negativno vpliva na razvoj in inovativnost držav.


Letošnje leto so se avtorji raziskave osredotočili predvsem na prihodnost inovacij v medicini. Temu področju so posvetili posebno sekcijo poročila, kjer so se osredotočili predvsem na umetno inteligenco, uporabo genomov in načine uporab mobilnih aplikacij v zdravstvu.


»Global Innovation Index« je trenutno najpomembnejši kazalnik za vse poslovne odločevalce, politike in ostale, ki jih zanima stanje inovativnosti po svetu. Merjenje inovativnosti posameznih držav poteka preko 80 indikatorjev, od stopnje razvoja in raziskav do mobilnih aplikacij itd.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več