Računalništvo, telefonija
19.04.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Švicarji bodo ponesrečence in pogrešane iskali z droni

Švicarji bodo ponesrečence in pogrešane iskali z droni
Švicarji bodo ponesrečence in pogrešane iskali z droni

Švicarsko reševalno podjetje (REGA) bo leta 2021 izvajalo reševalne akcije s pomočjo dronov. Ti bodo imeli nalogo dostopanja do območij, ki helikopterjem ne bodo dostopna. Ugotovili so, da v primeru nesreč pogosto nastane situacija, ko ponesrečenec umre zaradi nedostopnosti z obstoječimi načini reševanja. Samo v letu 2018 je Švicarska reševalna služba (REGA) opravila več kot 17.000 misij in oskrbela skoraj 12.000 pacientov. Še vedno pa obstaja zaskrbljujoč podatek, da se v Alpah vsako leto izgubi na stotine ljudi.

V večini primerov reševalne službe seveda uporabljajo helikopterje in specializirane iskalne službe. Reševalnih primerov je kot lahko vidimo veliko, na žalost pa včasih ni dovolj resursov za uspešen izid. “Samo v letu 2018 je REGA do pogrešanih oseb prišla iz zraka v 160 primerih – v vseh je bil utemeljen sum, da so te osebe potrebovale pomoč”, so 12. aprila zapisali pri organizaciji REGA ob predstavitvi novega drona.

Velika dodana vrednost

Helikopterji načeloma lahko dostopajo do sicer težko dostopnih terenov, vendar bodo droni velika dodana vrednost, predvsem v težkih vremenskih pogojih in izjemno zahtevnih lokacijah. Novi dron bo spremenil način, na katerega Švicarska reševalna služba išče pomoči potrebne.

Ekipa RAGA je prvič prišla na idejo inkorporiranja dronov v svoje delo tri leta nazaj, vendar takrat niso našli komercialnega “sogovornika”, ki bi zadostil njihovim potrebam. Droni so sicer že nadzirali težko dostopne ledenike v Švici in Italiji, vendar REGA ni bila zadovoljna s ponujenimi modeli. Iskali so nekaj zelo specifičnega, in kot vse kaže, so to končno tudi dobili. “Učinkovit, majhen, lahek in fleksibilen UAV sistem, ki bi bil sposoben avtonomnega letenja tudi po več ur skupaj, brez vidnih operaterjev, trenutno na obstaja. Trg je poln takšnih in drugačnih dronov, to, kar iščemo mi, pa na žalost ne obstaja”, so zapisali pri REGA.

REGA se je odločila, da izdela svoj dron, v sodelovanju raziskovalnim inštitutom ETH Zurich. Rezultat sodelovanja je po meri narejeni dron, ki lahko leti na višini 80-100 metrov in preišče široko območje. Številni senzorji, s katerimi je dron opremljen, lahko idetificirajo ljudi “real-time”, in sicer z uporabo infrardečih, termalnih in dnevnih kamer – te potem poganja avtonomni, umetno inteligentni algoritem.

Dron kot dobrodošla pomoč

Slika, ki jo zajema dron, se nenehno pošilja do operaterjev. Med drugim lahko dron sledi ljudem, ki uporabljajo mobilni signal. “To omogoča, da REGA dron locira mobilni telefon na razdalji več sto metrov na območju, kjer helikopter sicer ne bi imel realne možnosti. Velika verjetnost je, da enkrat, ko dron najde lokacijo telefona, obenem najde tudi lastnika”, so še zapisali pri Švicarski reševalni službi. Ne glede na inovativno tehnologijo dron ne bo primarna opcija pri reševalnih misijah, kajti bo zgolj “nadomestno orodje”. Slavni švicarski helikopterji tako ostajajo prva izbira reševalcev.

“V določenih primerih bo dron zelo uporaben nadomestek, nikoli pa ne bo v celoti zamenjal REGA helikopterjev in njihovih reševalcev. Če bo iskanje ponesrečenca ali pogrešanega z dronom uspešno, bo helikopter še vedno tisti, ki bo moral poskrbeti za prevoz ali zdravstveno asistenco”, so zaključili. V tem primeru se nam poraja vprašanje, kako bo helikopter prišel na lokacijo, če že do zdaj ni mogel. Tudi, če dron odkrije lokacijo, bo to za helikopter še vedno težko ali nemogoče dostopna točka.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več