Računalništvo, telefonija
27.03.2018 10:16

Deli z drugimi:

Share

Švicarsko podjetje Hublot izdelalo svojo prvo pametno uro

Švicarsko podjetje Hublot izdelalo svojo prvo pametno uro
Švicarsko podjetje Hublot izdelalo svojo prvo pametno uro

Hublot Big Bang Referee 2018 Fifa World Cup Russia. Ja, to kar ravnokar prebrali je celotno ime nove pametne ure z Googlovim operacijskim sistemom Wear (to, kar je bilo prej Android Wear). Švicarski proizvajalec ur, katerega eden najbolj znanih ambasadorjev je zagotovo “super atlet” Usain Bolt, je izdelal svojo prvo pametno uro, ki jo bodo na letošnjem nogometnem svetovnem prvenstvu nosili sodniki. Zdaj vam je verjetno bolj jasno tudi ime ure kajne?

Sodniki bodo preko ure imeli dostop do tehnologije, ki spremlja golovo črto in VAR. Vsi tisti, ki se sedaj sprašujete, kako pa bi jaz prišel do te ure, imamo eno dobro in eno slabo novico za vas. Dobra je, da bo Hublot 1. maja začel s prodajo predstavljene pametne ure, vendar pa sedaj prihaja slaba novica, na voljo bo le 2.018 kosov in če vas ta podatek ni dovolj razočaral, naj vam povemo, da bo za uro Hublot Big Bang Referee 2018 Fifa World Cup Russia potrebno odšteti dobrih 4.200 evrov. Ure bodo opremljene z nekaj nogometnimi posebnostmi, za katere Hublot upa, da bodo privabile največje fanatike.

Suhoparen izgled in številni paščki

Brez slabe vesti lahko trdimo, da so ure Hublot Big Bang takole na prvi pogled dokaj suhoparne in tudi nova pametna ura z operacijskim sistemom Wear ni nič drugačna. Je velika, “prazna” in definitivno namenjena moški populacija, predvsem pa seveda nogometnim navdušencem. To nikakor ni ura za modne guruje in ljubitelje zadnjih modnih trendov.

Medtem ko ura dominira na zapestju uporabnika, v ospredje pridejo luksuzni materiali, iz katerih je ura narejena. Titan je glavni material, ki sestavlja tako robove kot krono ure. 49-milimetrska ura je presenetljivo lahka in čeprav v debelino meri 14 milimetrov, je občutek na roki prijeten. Opremljena je z GPS-om, nima pa merilca srčnega utripa.

Ena stvar, za katero nam pri uri Hublot Big Bang Referee 2018 Fifa World Cup Russia ni potrebno skrbeti, je kvaliteta ekrana. Hublot je uro opremil z vrhunskim 400 x 400 AMOLED ekranom. Je dovolj svetel in brez teža lahko razločimo vse znake med podrsavanjem levo in desno. Na trgu pametnih ur je kar nekaj kvalitetnih ekranov na dotik, vendar je ta zagotovo eden boljših med luksuznimi pametnimi urami.

Druga pomembna lastnost kar se tiče dizajna ure Big Bang Referee so paščki. Na voljo sta dve vrsti. Prva možnost je gumijasti pašček, ki daje športen izgled ure, medtem ko druga opcija, ki je usnjena, daje bolj eleganten vtis. Usnjeni paščki so na voljo v 32-ih različnih barvnih kombinacijah, torej vseh držav, ki bodo sodelovale na prvenstvu.

Operacijski sistem Wear

Big Bang Referee bo opremljena z najnovejšo verzijo Googlovega operacijskega sistema Wear, ki je pred kratkim doživel prenovo in preimenovanje. Uporabniški vmesnik je še vedno nastavljen tako, da moramo za dostop do nastavitev podrsati navzdol, medtem ko za menjavanje “obrazov ure” podrsavamo levo ali desno. Če recimo podrsamo do aplikacij, lahko najdemo vse najbolj tipične opcije: Googlove Google Fit in Calendar. S tem, ko je Hublot dodal NFC tehnologijo, je poskrbel za Google Pay storitev, ki se je na pametnih urah izkazala kot zelo uporabna.

S tem, ko se približuje datum Googlove majske I/O konference, kar je ravno okrog napovedanega datuma izida Hublotove ure, lahko zagotovo pričakujemo še kakšne dodatne lastnosti. Za zdaj smo lahko veseli, da sta storitvi Google Pay in Google Assistant vključeni v novo pametno uro.

Nogometne lastnosti

Tema “World Cup” bo s pametno uro Big Bang Referee dobila nekaj dodatkov na področju programske opreme. Prva je namenjena sodnikov oz. vsem tistim, “ki si to želijo biti”. Z uro bo namreč mogoče spremljati potek časa tekme, ustaviti čas med polčasom in ponovno zagnati uro ob začetku nove tekme.

Druga zanimivost so novi “obrazi ure”. Prvi izgleda podobno kot My 24 Hours na uri Louis Vuitton Tambour Horizon, vendar so tukaj v krog sklenjene zastave 32-ih udeleženk svetovnega prvenstva. Lastnost, ki pride prav, ko se ne moremo spomniti katere države so dejansko na prvenstvu.

Tretja uporabna lastnost bo delovala zgolj v času prvenstva. Hublot pametna ura bo uporabnikom ponujala “real-time” informacije o tekmi, rezultat, čas, strelce golov in pomembnejše informacije o dogodkih na tekmi kot so rumeni in rdeči kartoni.

Za natančnejše ocene glede kvalitete ure bo potrebno počakati na začetek prvenstva in šele takrat bomo zares dobili občutek, kako sistem izbira tekme, ko sta na sporedu recimo dve hkrati itd. Trenutno obstaja že kar nekaj zelo uporabnih aplikacij, ki so povezane z nogometom. Največji fanatiki bodo zagotovo cenili dejstvo, da imajo praktično celotno prvenstvo v uri na svoje zapestju.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več