Računalništvo, telefonija
03.07.2018 17:42

Deli z drugimi:

Share

Tedenske novosti na področju družbenih omrežij: Facebook, Instagram, LinkedIn …

Tedenske novosti na področju družbenih omrežij: Facebook, Instagram, LinkedIn ...
Tedenske novosti na področju družbenih omrežij: Facebook, Instagram, LinkedIn ...

Za vas smo pripravili kratek pregled najbolj aktualnih novic, ki se tičejo vseh najbolj popularnih družbenih omrežij, od Facebooka, Instagrama, Snapchata, do LinkedIna in Slacka.

Facebook

“Your Time On Facebook”

TechCrunch je potrdil, da Facebook testira novo lastnost “Your Time on Facebook”. S to lastnostjo bi uporabniki imeli vpogled v čas, ki smo ga porabili na Facebooku v zdanjem tednu in podatke o tem, koliko časa v povpračju na dan preživimo na tem omrežju. Zanimivo je tudi to, da bo lastnost omogočala nastavitev omejitev in ko bo ta dosežena, nam bo Facebook poslal obestilo. Jane Manchun Wong, inženir, ki se je v preteklosti že dva-krat uspešno dokopal do podobnih govoric, je opazil lastnost na do zdaj še neizdani verziji aplikacije: “Facebook dela na lastnosti “Your Time on Facebook”, s katero bi lahko omejevali svoj čas na aplikaciji”, je zapisal Wong na svojem Twitter računu. Tudi Instagram bi naj razmišljal o podobni zadevi imenovani “You’re all caught up”.

Delno omejevanje oglasov povezanih s kriptovalutami

Emma Woollacott je za Forbes potrdila, da se je Facebook odločil, da bo omejil določene tipe oglasov povezanih s kriptovalutami. Vsi oglaševalci, ki označijo “promocijo kriptovalut”, bodo morali za prikaz oglasov biti predpotrjeni. Oglasi, ki pa promovirajo binarne ponudbe in ICO-je, pa bodo v celoti prepovedani iz. odstranjeni.

Nove dobrodelne lastnosti

Po pisanju medija USA Today bo Facebook razširil svoje dobrodelne lastnosti. Ideja je prišla na pobudo para iz Kalifornije, ki je zbiral $1.500 za otroke migrantov iz Mehike. Kampanja, ki jo je vodila neprofitna organizacija RAICES, je na koncu zbrala neverjetnih 20 milijonov ameriških dolarjev in se je v zgodovino zapisala kot največja dobrodelna akcija na Facebooku. Ta bo odslej omogočal, da uporabniki nastavijo avtomatske mesečne donacije neprofitnim organizacijam, prav tako pa bodo lahko med donatorji tudi poslovni uproabniki družbenega omrežja.

Patent za poslušanje preko mikrofona telefona

Pred kratkim je na plano prišel tudi najnovejši Facebookov patent, kjer je opisana tehnologija, ki bi omogočala aktiviranje mikrofona telefona za poslušanje na daljavo – nekaj podobnega kot poznamo pri merjenju gledanosti oglasov na televiziji. Patent imenovan “Broadcast Content View Analysis Based On Ambient Audio Recording” je odkril Metro. Koncept tehnologije sloni skritih sporočilih znotraj TV oglasov, ki bi aktivirale mikrofon naprave. Teh skritih sprožilcev človeško uho ne sliši.

30-dnevna opcija izogibanja ključnih besed

Ravno ta teden je Facebook naznanil, da testira izogibanje ključnim besedam, s katerim bi uporabnikom omogočil, da po izbiri filtrirajo vsebino, ki se jim prikazuje na družbenem omrežju. Glavna ideja je, da ta lastnost začasno skrije objave iz časovnice ali skupin, ki vsebujejo izbrane ključne besede. Če bi si recimo nekdo izbral klučno besedo Ronaldinho, bi vse objave, ki vsebujejo to besedo, za določeno časovno obdobje bile odstranjene z njegove časovnice. Trenutno to lastnost uporablja le peščica ljudi, čez čas pa je seveda v načrtu širitev na večje množice uproabnikov. Uporabniki, ki bodo lastnost imeli omogočeno, bodo v “drop-down” meniju dobili možnost izbire “Snooze keywords in this post”.

Instagram

Glasba za Instagram Zgodbe

Prejšnji teden je Instagram v svojo priljubljeno lastnost Zgodbe dodal možnost dodajanja glasbe, in sicer tako za Android kot iOS uporabnike v 6-ih državah. Facebook ima z določenimi glasbenimi založbami sklenjeno partnerstvo, ki je vse skupaj omogočilo. Med najbolj priljubljenimi glasbeniki so Bruno Mars, Calvin Harris, Demi Lovato, Dua Lipa, Maroon 5 in Guns N’ Roses. Izbirali bomo lahko med različnimi žanri, super pa bo tudi lastnost, kjer bomo lahko izbrali točen odsek pesmi, ki karseda najbolje paše v našo Zgodbo.

Ko bodo naši prijatelji gledali zgodbe, bodo slišali seveda glasbo in majhen okvirček z naslovom in izvajalec pesmi. Instagram je za TechCrunch potrdil, da bodo izvajalci prejeli kompenzacijo za uporabo pesmi, vendar za zdaj še ne vemo, kako točno bo to potekalo. Pred kratkim je Instagram objavil statistiko, ki pravi, da ima preko milijarde mesečno aktivnih uporavnikov in kar 400 milijonov dnevnih uporabnikov Zgodb.

Instagram Lite

Instagram je za Android izdal novo aplikacijo Instagram Lite. Ta je bila ustvarjena za to, da porabi manj prostora in mobilnih podatkov, namenjena pa je posebej za trge v razvoju. Velikost dotične aplikacije je 573KB, uporabniki pa bodo lahko prav tako objavljali slike na svoje profile, gledali objave drugih ter pošiljali sporočila prijateljem, s tem da ta lastnost prihaja šele čez nekaj časa.

LinkedIN

Prevajanje

Najbolj razširjeno profesionalno družbeno omrežje LinkedIn ima sedaj še storitev prevajanja objav, ki jih vidimo v časovnici. Storitev poganja Microsoftova umetna inteligenca, LinkedIn pa pravi, da je dotična novost bila ena najbolj težko pričakovanih in iskanih na sploh. Če torej zagledamo objavo v tujem jeziku, bomo poleg te našli gumb “See Translation”. Ta gumb oz. storitev je trenutno na voljo v 60 jezikih, na voljo pa bo tako za Android kot iOS uporabnike v naslednjih nekaj tednih. LinkedIn napoveduje, da bo postopoma širil pokritost z jeziki.

“Mi vam pokažemo “See Translation” opcijo glede na vaše nastavitve jezika, državo, kjer se nahajate, jezike iz vašega profila in ostale faktorje. Potem primerjamo vse te faktorje z jezikom, ki smo ga identificirali v objavi, so zapisali v blog zapisu na LinkedIn-u. Te prevode podpira in omogoča Microsoft Text Analytics API, ki poganja tudi prevode za Bing, Skype in Office. Glede na to, da Microsoft nenehno izboljšuje kakovost prevodov, lahko pričakujemo, da bodo ti postali vedno boljši in boljši”.

QR kode

LinkedIn je dodal tudi QR kode k aplikaciji LinkedIn Code. To močno olajša in pospeši povezovanje ljudi na omrežju, kar je še posebej prikladno za ljudi, ki veliko potujejo, sestankujejo, ali se udeležujejo raznih konferenc in družabnih dogodkov. QR kodo dobimo tako, da izberemo ikono v mobilni aplikaciji in jo delimo z ostalimi. Lahko jo delimo preko maila ali ostalih aplikacij. Prav tako pa jo lahko shranimo in jo dodamo na naše poslovne vizitke.

Slack

3 ure in 16-minutni izpad

V sredo je priljubljeno komunikacijsko orodje Slack doživelo velik izpad delovanja, ki je trajal 3 ure in 16 minut. Izpad so uspeli popraviti, vendar je povzročil kar nekaj zmede. “27. junija se ljudje v jutranjih urah niso mogli prijaviti v svoje Slack profile. Slack je razložil, da je do napake prišlo zaradi nepričakovanih težav na omrežju, ki je bila rezultat “off-line” napak. Ko smo enkrat ugotovili kje tiči težava, smo takoj ukrepali in težavo hitro odpravili”, so zatrdili pri Slacku.

Snap

Platforma za igranje iger

Snapchat za letošnjo jesen pripravlja izid “gaming” platforme. Prav tako se širijo govorice, da naj bi Snap združil moči z enim od založnikov, ki naj bi pripravljal prav posebno igro za prej omenjeno platformo. Snapchat bo morda celo dobil lastno interno trgovino z aplikacijami znotraj te platforme, s čimer si želijo stopiti korak bližje “gaming” svetu.

Spotify

Lite verzija

Spotify je izdal “nizkokategorniško” verzijo mobilne aplikacije za Android, in sicer Spotify Lite. Uporabniški vmesnik izgleda precej podoben glavni aplikaciji, vendar je ta velik zgolj 15MB. Na žalost Lite verzija nima “off-line” možnosti predvajanja glasbe, prav tako pa ne ponuja HQ možnosti predvajanja. Poleg tega v tej manjši verziji ni storitve Spotify Connect, premium uporabniki pa v Lite verziji ne morejo predvajati določenih pesmi.

WhatsApp

Nove lastnosti namenjene administratorjem skupin

WhatsApp je dodal možnost nove nastavitve nemenjene administratorjem skupin. Ti odslej lahko pošiljajo posebna sporočila v skupine. Gre v bistvu za to, da lahko določena sporočila označimo kot posebej pomembna in tako jih dobijo tudi vsi člani skupine.

Na področju družbenih omrežij praktično ne mine dan, da se ne bi zgodilo nekaj novega, da ne bi nekdo od velikanov naznanil nekaj velikega in da ne bi bil dosežen kak rekord v smislu števila uporabnikov. S tedenskimi pregledi dogajanja na področju družbenih omrežij bomo nadaljevali, v komentarjih pa bomo zelo veseli tudi vaših izkušenj z predstavljenimi novostmi in lastnostmi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več