Računalništvo, telefonija
25.10.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija, ki bi otroke morala varovati, jih v resnici spravlja v nevarnost

Tehnologija, ki bi otroke morala varovati, jih v resnici spravlja v nevarnost
Tehnologija, ki bi otroke morala varovati, jih v resnici spravlja v nevarnost

Otroške igrače dandanes še zdaleč niso več tisto, kar so včasih bile: barbike imajo recimo vgrajene mehanične možgane, predmeti kot so pametne ure so narejeni na “otrokom prijazen” način itd. Poleg tega pa se moramo zavedati, da je vse kar je povezano z internetom, v nevarnosti pred hekerskimi napadi ali pred zbiranjem podatkov v zlonamerne namene. Slednja nevarnost se v zadnjem času v veliki meri uporablja na otroških igračah.

Zadnji primer opisanega prihaja s strani razvijalca Royja Solberga, ki je odkril, da “otrokom prijazni” Gator 2, pametna ura, ki jo je kupil za svojega otroka, v bistvu niti malo ni zaščitena pred hekerji na spletu. Pametna ura, ki je označena kot “prvi otroški telefon” in ki med drugim ponuja tudi GPS informacije o lokaciji produkta, je namenjena temu, da skrbniki in starši v vsakem trenutku poznajo lokacijo otrok.

Solberg je ugotovil, da lahko heker brez večjih težav pride do sporočil, ki si jih med seboj pošiljata otrok in starš ali skrbnik. Heker lahko po njegovih ugotovitvah modificira GPS tehnologijo, ki je v telefonu in pride do teh občutljivih podatkov. Napadalec potrebuje samo unkatno serijsko številko, ki jo ima vsak predmet, ki je povezan z internetom – IMEI številka. Po tem, ko je Solberg potrdil tovrstno nevarnost, je spremenil zgolj eno številko na svoji uri in že je imel dostop do nekih zasebnih sporočil imetnika enake ure nekje na Švedskem.

“Ko kupujete produkt kot je tale pametna ura, pričakujete, da bodo imetniki, torej otroci, bolj varni kot sicer kajne?”, se sprašuje Solberg v svoje blog zapisu. “To kar pa se v resnici zgodi pa je, da postavite otroke v večjo nevarnost kot so kdajkoli prej bili. Vsak napadalec lahko dostopa do teh podatkov, sledi vašemu otroku in celo ugotovi vzorec otrokovega gibanja – od šole do doma recimo.”, še dodaja.

To seveda še zdaleč ni prvi primer, ko je bilo govora o nevarnostih za otroke, kajti vedno več igrač in produktov se na koncu izkaže kot potencialno nevarnih. Leta 2015 je podjetje, ki se ukvarja z kiber varnostjo, ugotovilo, da lahko vdrejo v barbike, ki so povezane z internetom in preko njih vohunijo za otroki, ki se z barbikami igrajo. Raziskovalci so uspelo pridobiti direkten dostop do mikrofona igrače, kar pomeni, da so lahko posneli povsem vse, kar je barbika slišala. Poleg tega pa na tak način dobimo še dostop do domačega Wi-FI omrežja.

“S pomočjo teh informacij lahko ugotovite kje oseba živi ali dela. Le še vprašanje časa je, preden bomo lahko zamenjali njihove serverje z našimi in preko barbike govorili kar bomo hoteli”, razlaga raziskovalec Matt Jakubowski za NBC. Mattel, izdelovalec barbik, se je odločil, da bo od tega meseca naprej prekinil z razvijanjem pametnega zvočnika, ki je bil usmerjen na otroke. Glavni razlog so seveda varnostne dileme. Ravno v začetku tega leta je izšel prvi pametni medvedek, ki naj bi bil tarča hekerskega napada. Preko 2 milijona avdio posnetkov bi naj bilo ukradenih s strani hekerjev, prav tako pa še 800.000 osebnih podatkov iz računov staršev. V približno enakem časovnem obdobju je Nemčija prepovedala pametno lutko, ki naj bi bila tarča podobnega napada.

FBI pravi: “Te igrače vsebujejo senzorje, kamere, zvočnike, pomnilnike in ostale multimedijske komponente – prepoznavanje glasu in obraza, GPS itd. Te lastnosti in orodja postavljajo velik vprašaj pod zasebnost in varnost otrok. Ogromne količine podatkov tako hitro postanejo lažje dostopne in problem je še dodatno v tem, da se te informacije širijo naprej”.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več