Računalništvo, telefonija
22.12.2016 08:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Telefon, ki fotografira kot profesionalni fotoaparat

..Letos smo bili priča številnim dobrim telefonom, eden tistih, ki se nam je še posebej vtisnil v spomin, pa je bil Huawei P9. Luč dneva je ugledal letos spomladi in z dvojnim fotoaparatom poskrbel za pravo malo revolucijo, z novo različico v modri barvi pa prinaša še nekaj drugih pomembnih novosti..
Telefon, ki fotografira kot profesionalni fotoaparat
Telefon, ki fotografira kot profesionalni fotoaparat

Paradni konj Huaweija, sicer tretjega največjega proizvajalca pametnih telefonov na svetu, tudi med množico drugih telefonov takoj pade v oči. Nemogoče je namreč spregledati dovršene sodobne linije, ki sporočajo, da gre za eleganten in kakovosten izdelek. Zgodba se nadaljuje, ko ga primete v roke. Tanko ohišje z rahlo zaobljenimi robovi, ki je sestavljeno iz brušenega aluminija in stekla, se v dlani počuti izjemno dobro, poleg tega pa ima tudi soliden oprijem. P9 je resnično dizajnerska mojstrovina, saj deluje skoraj bolj kot modni dodatek kot pa vsestranski »gadget«.

Sodoben oblikovalski pristop pa je Huawei nedavno podkrepil z lansiranjem nove različice telefona P9, ki smo jo dobili na preizkus tudi v našem uredništvu. Že tako barvno pisana linija je zdaj bogatejša še za modro barvo, za katero so, kot pravijo, inspiracijo iskali v močnih barvah šestdesetih let prejšnjega stoletja. Huawei je s tem še enkrat pokazal, da sledi modnim trendom in da s svojimi napravami želi vzbuditi pozornost pri uporabnikih, ki cenijo tudi stil in ne samo tehničnih zmogljivosti (čeprav se, kot lahko preberete v nadaljevanju, P9 dobro odreže tudi na tem področju).

Z novim mejkapom prihajajo tudi nove funkcije

Pa modra različica v primerjavi z izvirnikom prinaša še kaj novega, razen barve? Da! In sicer eno pomembno novost, ki je bodo v prvi vrsti najbolj veseli tisti najintenzivnejši uporabniki, ki vedno hodijo naokoli s prazno baterijo. Modri P9 je namreč opremljen s funkcijo hitrega polnjenja. Pri Huaweiju pravijo, da se polni kar 40 odstotkov hitreje in da mu že deset minut polnjenja zagotovi dovolj energije za kar štiri ure pogovorov, slabe pol ure pa naj bi ga napolnilo do polovice. Slednjo navedbo lahko potrdimo, saj je naš testni primerek v približno pol ure res napolnil do polovice, nismo pa izmerili, koliko odstotkov hitreje se napolni v primerjavi z izvirnikom.

Na splošno pa lahko pohvalimo njegovo baterijo, ki se polni preko novega standarda USB-C in katere kapaciteta znaša zelo spodobnih 3000 miliamper ur. Pri običajni uporabi, ki je vključevala nekaj partij v igri Hearthstone in ogled dveh ali treh YouTube posnetkov ter precej brskanja po spletu in digitalnega klepetanja, nam je zdržala skozi cel dan, kar je vsekakor pohvalno. Zvečer smo telefon vseeno preventivno priklopili na polnilec, da nas je zjutraj počakal v polni pripravljenosti.

Hiter dostop do domačega zaslona

Dobro besedo si zasluži tudi natančen čitalec prstnih odtisov. Tega smo sicer dobro spoznali že pri izvirniku, vendar nas je zdaj še enkrat navdušil. Prvič s svojo postavitvijo na hrbtni strani telefona, kar ga naredi zelo intuitivnega za uporabo, in drugič s svojo izjemno hitrostjo, saj s pritiskom nanj pridemo v manj kot sekundi od zaklenjenega zaslona do osrednjega menija.

Čitalec, ki v prvi vrsti seveda skrbi za varovanje podatkov pred nepooblaščenimi osebami, pa nas je prijetno presenetil še z nekaterimi sekundarnimi funkcijami. Z njim lahko namreč vklopite fotoaparat in ga uporabite kot sprožilec, s potegi levo in desno se lahko sprehajate po fotogaleriji, s potegom navzdol lahko odprete vrstico z obvestili in se z njim celo odzovete na klic.

Dve očesi vidita bolje kot eno

Ampak da ne bomo preveč dolgovezili o postranskih zadevah, se dotaknimo bolj pomembnega elementa. To so fotografije. Fotografija namreč še nikoli prej ni imela takšnega pomena, kot ga ima danes, za kar gredo zasluge predvsem pametnim telefonom, ki so jo iz rok profesionalcev ponesli v roke slehernika. Če malo pogledamo okoli, vidimo, da so družabni mediji vsak dan polni fotografij romantičnih sončnih zahodov, snežnih idil in kulinaričnih presežkov, fotografije, posnete s telefoni, pa se pojavljajo celo na naslovnicah nekaterih največjih časopisov.

Huawei eno prvih podjetij, ki je prepoznalo ta današnji trend in temu primerno svojega mobilnega paradnega konja opremilo z inovativnim fotoaparatom. Tega so razvili v sodelovanju z nemško Leico, vodilnim podjetjem v razvoju fotoaparatov že od začetka 20. stoletja, in pomeni pravo mini revolucijo v svetu mobilne fotografije.

Na hrbtni strani telefona P9 namreč najdemo kar dve kameri z ločljivostjo 12 MP, ki lahko delujeta ločeno ali skupaj. V prvem načinu deluje le monokromatski senzor, ki zajema črno-bele fotografije, v drugem načinu pa en senzor zajame črno-belo, drugi pa barvno fotografijo, telefon pa ju nato s procesiranjem združi v končni izdelek.

Ko se združita barvna in črno-bela fotografija

Zakaj je to dobro? Medtem ko barvni senzor lovi svetlobo in jo usmerja v pravilen prikaz barv na fotografiji ter se posledično manj ukvarja z detajli, se monokromatski senzor posveča le količini svetlobe v prostoru in je tako sposoben zajeti podrobnejšo oziroma ostrejšo sliko. Ta sistem je še posebej pisan na kožo fotografiranju v manj optimalnih svetlobnih pogojih (beri: zvečer).

In kako se sistem obnese v praksi? Težko bi rekli kaj drugega, kot odlično. Fotografije so resnično kakovostne in zelo dober približek realnosti. Sploh dnevne so kristalno čiste in včasih celo na ravni tistih, ki jih zajamejo zrcalno-refleksni fotoaparati (DSLR-ji). Težko bi kaj očitali fotoaparatu Huaweija P9, ki preseže tudi marsikateri namenski fotoaparat.

Pozabite na filtre Instagrama

Poglavje zase so tudi črno-bele fotografije, ki so zelo ostre in podrobne ter imajo poseben artističen učinek. Res je, da z raznoraznimi filtri in aplikacijami danes lahko vsako fotografijo obarvamo črno-belo, a po kakovosti se nobena ne bo mogla meriti s to, ki jo posname P9.

Pri inovativnem fotoaparatu je poskrbljeno tudi za napredne uporabnike, ki imajo poleg osnovnega načina na voljo še številne druge nastavitve, s katerimi lahko še olepšajo svoj fotografski izdelek. Profesionalni način med drugim omogoča nastavitev hitrosti zaslonke, stopnje beline, fokusa in nastavitve ISO, na voljo pa je tudi možnost zajemanja fotografij v formatu RAW (takšna slika vsebuje več informacij in je zato podrobnejša). Fotoaparat torej ni namenjen le nedeljskemu uporabniku, ki bi rad ovekovečil pomfri in dunajski zrezek, ampak lahko služi kot odličen pripomoček tudi profesionalcu.

Procesor poganja tudi strojno zahtevne igre

Kaj pa ostale karakteristike modrega P9, sprašujete? Čipovje, ki ga poganja? Brez skrbi, notranjost telefona sledi zunanjosti in telefon bo kos domala vsaki nalogi, ki mu jo boste zadali. V drobovju naprave ničle in enice preračunava osemjedrni procesor Kirin 955, ki so ga pri Huaweiju razvili sami, družbo pa mu delajo še 3 gigabajti delovnega pomnilnika in 32 gigabajtov internega spomina. Zadnjega je mogoče s pomočjo micro SD kartice razširiti še za dodatnih 256 gigabajtov.

Njegovo zmogljivost smo preizkusili v edinem praktičnem preizkusu, ki šteje – z igranjem iger. Pognali smo nekaj tehnično najnaprednejših in strojno najpožrešnejših mobilnih iger ta trenutek, med drugim Modern Combat 5, Real Racing 3 in Rayman Adventures. Telefon je brez težav in zatikanj premlel vse, navdušilo pa nas je tudi, da se med igranjem ni segreval. Oziroma je do tega prišlo šele po dolgotrajnem igranju (nismo še naleteli na telefon, ki bi se temu popolnoma izognil). Za grafične oblikovalce: Gladko sta tekli tudi aplikaciji za obdelavo slik, Photoshop Express in Photoshop Mix. Glede na to, da P9 v ospredje postavlja prav slike in fotografijo, bi nas že kar malce presenetilo, če ne bi.

Slika kot se šika

Ob koncu namenimo še par vrstic zaslonu. 5,2-palčni IPS LCD se sicer ne more pohvaliti z najvišjo ločljivostjo na trgu (1920 x 1080 slikovnih pik), lahko pa se pohvali z visoko barvno nasičenostjo in dobrim kontrastom. Ločljivost je za velikost zaslona vseeno dovolj visoka in v kombinaciji z visoko gostoto pik na palec 423 ppi (ostrina slike, več je bolje) prikazuje zelo ostro in barvno nasičeno sliko, ki je razločna tudi neposredno na soncu.

Dragi Božiček …

Če iščete nov telefon in če še niste pisali Božičku, potem se ne rabite več spraševati. Modri Huawei P9 je nedvomno eden najboljših telefonov preteklega leta, navduši pa tako s svojim elegantnim videzom, še bolj pa z odličnim fotoaparatom in uporabnimi funkcionalnostmi. Obstajajo strojno zmogljivejši telefoni in telefoni, ki imajo več funkcionalnosti (npr. vodoodpornost), ampak Huawei P9 se je na našem testu izkazal za vsestransko dobro napravo, pri kateri bi težko našli kakšno večjo napako.

Kaj nas je najbolj prepričalo:

  • Odlična dvojna kamera (12 MP), ki je nastala v sodelovanju s fotografskim velikanom Leica.
  • Natančen čitalec prstnih odtisov, ki ima številne uporabne sekundarne funkcije.
  • Kakovosten 5,2-palčen zaslon.
  • Zmogljive tehnične karakteristike.
  • Zelo zmogljiva baterija s kapaciteto 3.000 mAh in funkcijo hitrega polnjenja.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,