Računalništvo, telefonija
31.08.2018 14:51
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Telefoni z upogljivimi ekrani so bližje kot si morda mislimo

Telefoni z upogljivimi ekrani so bližje kot si morda mislimo
Telefoni z upogljivimi ekrani so bližje kot si morda mislimo

Upogljivi telefoni so spet na meniju. Kljub temu, da smo v preteklosti že spoznali upogljive ekrane na Samsung Galaxy telefonih, LG G Flex telefonu iz leta 2013 in LG-jevi OLED televiziji, ki se zloži kot poster iz papirja, ki je bila predstavljena na letošnjem CES-u, še vedno čakamo na popolnoma upogljiv, fleksibilen telefon.

Majhno podjetje iz Fremonta v Kaliforniji, Royole, je zelo blizu največjemu dosežku na področju upogljivih telefonov do sedaj. Razvili so izjemno tanke OLED ekrane, ki v debelino merijo vsega 0,01 mm in so popolnoma upogljivi v različne smeri. Podjetje je že začelo z razvojem strojne opreme, ki bi bila kompatibilna z ekranom.

Kje so meje upogljivih telefonov z Royole upogljivimi ekrani

Royole upogljivi telefoni so narejeni tako, da naj bi jih lahko ovil okrog zapestja, ali pa jih uporabljal normalno kot nape vsakdanje telefone. Kljub temu, da prototip naprave še ni povsem nared, vseeno pričakujemo, da bo, in sicer na IFA konferenci v Berlinu, ki se začne čez nekaj dni. Dotični koncept bi lahko kazal novo smer, ki pomenila povsem novo poglavje na področju mobilnih telefonov. Royole bi lahko povzročil inovativni preskok, ki ga industrija potrebuje za spodbuditev prodaje telefonov, ki je va zadnjem času zelo slaba. Samsung recimo dela na drugi inovativni tehnologiji, s katero bi zgradil “nezlomljiv” OLED ekran, ki je povrh vsega še upogljiv.

Royole ima sedež v Kaliforniji, večino tovarn pa na Kitajskem. Največ delajo s podjetji, ki potrebujejo upogljive ekrane na raznoraznih stvareh od oblačil do zvočnikov v avtomobilih. Nekatere produkte lahko kupimo že danes, recimo kapo, ki ima vgrajeni ekran, ostali produkti pa so še vedno v razvoju. Po pričevanjih strokovnjakov, ki so se pobližje spoznali z ekrani Royole-a, naj ekrani sicer ne bi bili na dotik, vendar jih vseeno krasi kvaliteta z dobro ostrino. Poleg tega naj bi bili zelo lahki.

Koncepte kot je telefon, ki si ga lahko nadanemo okrog zapestja, smo spoznali že recimo leta 2016, ko je Lenovo predstavil svoj CPlus concept phone. Cilj tega telefona je bil podoben kot ga ima podjetje Royole, torej združevanje lastnosti telefona s prenosljivostjo najnaprednejših nosljivih naprav. Koncept je sicer izgledal zelo futuristično, vendar so morda nekoliko presenetljivo lastnosti bile povsem običajne, ki smo jih navajeni iz naših telefonov.

Poleg podjetij Royole in Lenovo se z idejo upogljivih ekranov in telefonov preigravajo tudi nekatera ostala velika tehnološka imena. Tudi Samsung in Huawei po pisanju tujih medijev delata na “upogljivih” telefonih. Ne glede na to, da naj bi tehnološka giganta bila opremljena z dvema ekranoma, ki sta povezana z vzvodom, kot smo lahko videli pri telefonu ZTE Axon M, smo lahko še vedno zadovoljni, da proizvajalci eksperimentirajo s faktorjem oblike.

Glede na to, da vsa ta podjetja tekmujejo pri proizvodnjo upogljivih telefonov in kompatibilne strojne opreme, lahko pričakujemo prve masovno proizvedene upogljive telefone hitreje kot si morda mislimo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več