Računalništvo, telefonija
22.10.2018 19:30

Deli z drugimi:

Share

Teslin novi Model 3 je iPhone XR med avtomobili

Teslin novi Model 3 je iPhone XR med avtomobili
Teslin novi Model 3 je iPhone XR med avtomobili

Kljub temu, da ne gre za tako težko pričakovani “cenovno ugoden” model Tesle, je novi Model 3 še vedno najcenejši do zdaj. Poleg tega pa bi lahko dotični model pomagal Musku pri doseganju visoko zastavljenih ciljev – profitabilnost podjetja do konca leta.

Ne glede na to, kakšno je vaše mnenje o Elonu Musku, lahko brez slabe vesti trdimo, da ne vodi tipičnega avtomobilističnega podjetja, kjer ideologija sega nad zgolj preproste električne komponente in sisteme. Teslin pristop h gradnji in prodaji avtomobilov spominja na še eno veliko korporacijo iz Silicijeve doline, ki slovi po stalnih “over-the-air” posodobitvah programskih oprem, kjer nas vsake toliko preseneti kakšna nenapovedana sprememba produktov.

Zadnja novica, ki prihaja s strani Tesle, je ponovno prišla prek Twitter računa Elona Muska, in sicer odslej Tesla prodaja novi Model 3 “srednjega dosega”, s srednjo veliko baterijo in ceno, ki se giblje nekje med dražjim modelom avtomobila in modelom, ki ga Tesla že kar nekaj časa obljublja za ceno 35.000 ameriških dolarjev. Spodaj prilagamo Muskov čivk iz 19. oktobra 2018: “Just released lower cost, mid-range Tesla Model 3 & super simple new order page http://Tesla.com/3“.

Čivk je poskrbel, da so ljubitelji elektronike in Teslinih avtomobilov odhiteli na internet, da bi si karseda hitro nabrali dovolj potrebnih informacij, ravno v tem istem času pa je skupina najbolj zagriženih oboževalcev iPhona nastavljala budilko, namreč začela so se prednaročila za Applov novi iPhone. iPhone XR za ceno 750 dolarjev je praktično identičen iPhone kot precej dražja modela XS in XS Max, le da XR nima OLED ekrana, ima samo eno kamero na zadnji strani itd. Apple bi z modelom XR lahko zaslužil manj na posamezno enoto telefona, vendar se je s to potezo odprl širšemu trgu, ki je poln ljudi, ki si ne želijo zapraviti malega premoženja za svoj telefon. Da seveda ne bo pomote, XR ni poceni telefon, vendar analitiki pravijo, da bi lahko Apple s tem modelom zadel ravno tisti segment ljudi, ki se ravno zaradi cene ne odločijo za iPhone.

Kje se kažejo podobnosti med Teslo in Applom?

Novi Model 3 bi za Teslo lahko pomenil isto kot iPhone XR za Apple. Ko je Musk julija 2017 izdelal Model 3, je obljubil dve osnovni verziji. Avtomobil z daljšim dosegom 500 km in model s standardno velikostjo baterije, z dosegom 350 km, za ceno 35.000 dolarjev. Slednji je takoj ob napovedi prihoda dvognil veliko prahu in zanimanja med potencialnimi kupci, vendar se je vse skupaj hitro umirilo, kar nekaj časa namreč ni bilo znano, ali bo Musku uspelo izpolniti obljubljeno.

Do zdaj so pri Tesli uspeli izdelati samo dražjo verzijo vozila, katerega začetna cena je 49.000 dolarjev, a kot lahko sklepamo po Muskovem zadnjem čivku, prihaja kmalu tudi cenovno ugodnejša verzija. Ta naj bi bila pripravljena za doseg okrog 420 km, začetna cena modela pa bo 45.000 dolarjev (mogoče je vredno izpostaviti, da imata Tesla in Apple podobno strategijo, ko govorimo o razvoju produktov, se pa korporaciji močno razlikujeta po tem, kako se lotevata proizvodnje: Apple je pravi mojster proizvodnje in praktično nikoli ne zamudi zastavljenih rokov, medtem ko se Tesla težko bori z kapaciteto in le redko doseže zastavljene cilje in roke).

Torej, ta novi model ni tisti najtežje pričakovani, cenovno najbolj ugoden model (avtomobil, o katerem Musk govori že več kot desetletje), vendar je še vedno to najcenejša opcija ta trenutek. Kot smo že omenili, je to model, ki bi Musku lahko pomagal do uresničitve ciljev glede profitabilnosti, ki naj bi jih Tesla dosegla do konca tega leta.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več