Računalništvo, telefonija
03.06.2020 13:00

Deli z drugimi:

Share

TikTok se približuje milijardi uporabnikov

TikTok se približuje milijardi uporabnikov
TikTok se približuje milijardi uporabnikov

Vsakih nekaj let se na digitalni sceni pojavi “nova zvezda”. Včasih se zgodi, da ta “zvezda” eksplodira v nekaj velikega (Amazon, Google, Facebook ipd.), včasih pa “zvezda” propade na celi črti – Excite.com, Go.com/Infoseek, Vine, Friendster ipd. Potem je tukaj še ena kategorija, in sicer podjetja, ki morda niso ravno “zvezde”, kljub temu pa pridobivajo na popularnost in imajo neko svoje zvesto občinstvo. Tak primer je recimo Snap in pa tudi MySpace, za katerega bi verjetno večina mislila, da je že propadel, pa v resnici ni tako – približno 4 % Američanov še vedno uporablja MySpace.

Kam pa bi lahko uvrstili TikTok? Je to spletno družbeno omrežje, ki lahko uspe zgolj na kratki rok, ali pa se lahko obdrži tudi na dolgi rok? V ZDA in drugod po svetu je TikTok požel precej zanimanja, med drugim je mesto glavnega izvršnega direktorja prevzel Kevin Mayer, ki je prišel iz Disneyja. Aplikacija TikTok je bila oktobra 2018 v ZDA aplikacija z največ prenosi in prva kitajska aplikacija, ki je dosegla tako uvrstitev.Leta 2018 je bila na voljo na več kot 150 trgih in v 75 jezikih. Februarja 2019 je bila opravljena več kot milijarda prenosov aplikacije TikTok (skupaj z Duoyinom).Leta 2019 je bila aplikacija TikTok prepoznana kot sedma najbolj prenašana aplikacija desetletja od 2010 do 2019. Letos januarja in februarja je bila aplikacija TikTok prepoznana kot najbolje prenašana aplikacija med “non-game” alikacijami. Po svetu je že približno 800 milijonov uporabnikov, od tega na Kitajskem 400 milijonov. Skoraj polovica vseh uporabnikov pametnih telefonov na Kitajskem uporablja TikTok. Byte Dance intenzivno širi svojo prisotnost tudi v Indiji, kjer je trenutno okrog 120 milijonov uporabnikov. Pomemben trg za aplikacijo je tudi jugovzhodna Azija.

60 milijonov uporabnikov v ZDA

Povprečni uporabnik TikToka v ZDA na omrežju preživi 45 minut na dan. Večina uporabnikov TikToka v ZDA je žensk (57 %), preko 40 % pa jih spada v starostno skupino od 16 do 24 let. Približno 50 % globlanih uporabnikov omrežja je mlajših od 34 let. Še ena pomembna številka za TikTok je, da ga uporablja veliko družin, sorodnikov in sodelavcev, in sicer kot kolaboracijsko platformo. Opaziti gre tudi veliko primerov večgeneracijskega sodelovanja na platformi.

Je TikTok bolj kot Vine, ali YouTube?

Mnogi analitki sicer TikTok dojemajo kot konkurenco družbenim omrežje Facebook, Instagram in Snapchat, vendar obstaja kar nekaj tehtnih razlogov, zakaj je TikTok bolj konkurenca YouTubu. TikTok ni toliko osredotočen na deljenje lastnih aktivnosti, torej kaj smo danes počeli in kam smo šli (kljub temu, da je na TikToku nekaj kvalitetne potovalne vsebine), temveč je TikTok bolj osredotočen na ustvarjanje in deljenje vsebin, kot so pesmi, plesi, ideje in izzivi – vse v formatu kratkih videov. Za razliko Vina, ki je svoje uporabnike omejil na videe dolžine šest sekund, lahko na TikTok objavimo tudi minutni video, s funkcijo, ki kombinira štiri videe po 15 sekund.

TikTok je brezplačna mobilna aplikacije, v lasti družbe ByteDance, pekinškega podjetja, ki ga je lta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Na kitajskem trgu družba ByteDance od septembra 2016 trži aplikacijo Douyin. TikTok in Douyin sta si podobna, vendar zaradi skladnosti z cenzurnimi omejitvami na Kitajskem tečeta na ločenih strežnikih.

TikTok je sicer res v lastni zasebnega podjetja, kar pa še ne pomeni, da ne generira zajetnih prihodkov. V letu 2019 je prihodek TikToka znašal 175 milijonov ameriških dolarjev. Glavni viri financiranja so “in-app” nakupi (virtutalnih dobrin in naročnin), sponzorstva in oglaševanje. Pričakovati je, da bodo vsa ta področja še rasla, saj raste tudi platforma. Rast pa je vidna tudi na kadrovskem področju, namreč TikTok je v zadnjem času uspel privabiti kar nekaj ključnih odločevalcev Facebooka, Snapchata in YouTuba, po zadnjih napovedih pa naj bi se kadrovsko še dodatno širili.

Katere so glavne konkurenčne prednosti TikToka?

Vine je propadel zaradi številnih razlogov, med katerimi je bil eden glavnih gotovo šestsekundni format videa, ki je bil premalo za izražanje kreativnosti uporabnikov. Poleg tega je Vine kupil Twitter, kjer je prišlo do demografskega neskladja med obema blagovnima znamkama. TikTok je glavna blagovna znamka podjetja Byte Dance izven Kitajske, kar pomeni, da ne bo imel istih težav, kot jih je imel Vine pri Twitterju. Seveda pa ne smemo pozabiti na kvalitetne in zmogljive funkcionalnosti, ki jih Vine nikakor ni imel. Govorimo namreč o zmogljivih viralnih orodjih, enostavnemu načinu snemanja in urejanja videov, prioriteta TikToka je vsekakor mobilna aplikacija, prav tako pa se TikTok lahko pohvali z odličnim algoritmom priporočil.

TikTok tako ni zgolj sestavljen iz videov plesov in podobnih stvari, uporabniki ga namreč uporabljajo za kratke nasvetne videe, vadbene videe, potovanja DIY nasvete in politične komentarje. Dejstvo je, da so te kategorije primerne tako za mlajšo populacijo kot za bolj odrasle uporabnike.

Kako zagotoviti varno uporabo TikToka?

  • V nastavitvah zasebnosti določite, naj bo profil zaseben. (“Privacy and Safety” -> aktivirajte “Private Account”)
  • V nastavitvah zasebnosti določite, kdo lahko zasebno komunicira z otrokom. Označite, da se lahko pogovarja le s prijatelji (“Friends”) ali pa izklopite možnost zasebnih pogovorov (“Off”).
  • V nastavitvah onemogočite prenos in ponovno deljenje videov.
  • Na profilu in v objavah naj otroci ne objavljajo svojih osebnih podatkov (npr. starost, celotno ime … )

Kakšna prihodnost je pred TikTokom?

Po našem mnenju bo družbeno omrežje TikTok hitro raslo še naprej in obstaja precejšnja verjetnost, da bi čez nekaj let lahko o TikToku govorili v razsežnostih YouTuba, ki je letos praznoval 15. rojstni dan. Vine, za primerjavo, je zdržal zgolj 5 let. Ocene uporabnikov, ki TikToku namenjajo resnično visoke ocene, kažejo, da so uporabniki z družbenim omrežjem zadovoljni in so hitro sprejeli nek nov način komuniciranja z zunanjim svetom.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več